Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: please help me with my new build

  1. #1
    peyman is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    england
    Posts
    12

    Default please help me with my new build

    hi guys.i build a new system wich i bought asrock z77 extream 4 - i5 3570 3.4 and 16 gb 4x4 corsair vengeace
    cmz16gx3m4x1866c9 whic is quad channel but on there wesite is said also support dual chanel.problem is as i
    turn on my pc i here 4 bib sound and error 55 and pc goes off.so im not sure if this ram is not supported or is it my motherboard or cpu.i checked the cpu and there is no bend pin.also the bios is old and i cant get into it to updated.so im stock and no computer and whrithing now from my mobile .i checked all the ram in diffrend slot and nothing just error 55 and this ram are brand new so im sure something might be wrong with mb or comatibility issue.please help me if u can to resolve my proble.tnx

  2. #2
    synack's Avatar
    synack is offline Member
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    265

    Default Re: please help me with my new build

    Sounds like a memory error. try installing just 1 memory in slot b2 (slot furthest from CPU) and see if you can boot up and update BIOS and such.

  3. #3
    peyman is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    england
    Posts
    12

    Default Re: please help me with my new build

    tnx for reply.i tried that now and still 4 bib sound and error 55.im going crazy i build few system and never had problem before.not sure what to do.should i buy cheap ddr3 2x2 gb dual channel and try with that.could u guys recemond something thst work with this motherboard so i can get to bios and updated .

  4. #4
    parsec's Avatar
    parsec is online now Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,042

    Default Re: please help me with my new build

    Your memory is on the compatibility list, so it should work. Do NOT buy random memory for your board, it will not work. The BIOS is not your problem, IMO.

    What power supply are you using, and did you connect the eight pin CPU power cable to the mother board?

  5. #5
    - wardog -'s Avatar
    - wardog - is offline Spam Killer
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    USA
    Posts
    2,504

    Default Re: please help me with my new build

    Quote Originally Posted by peyman View Post
    also the bios is old and i cant get into it to updated.
    Hmmm .........

    Beside what synack and parsec suggested above, that leaves me wondering just what 3570 you have AND just how old is that BIOS revision you have installed presently.

    If the MB is new, you can determine what BIOS is installed by looking at the chip/white sticker directly above the DR Debug display. Hopefully, if indeed it is new, the sticker will state P1.40 or above. That way regardless of which 3570 you have the BIOS will support it.

    Lifted from the CPU Support List for your Z77 Extreme4 : ASRock > Z77 Extreme4
    Code:
    1155	Core i5	i5-3570K(E1)	Ivy Bridge	3.4GHz	BLK 100MHz	6MB	77W	P1.20
    1155	Core i5	i5-3570K(E0)	Ivy Bridge	3.4GHz	BLK 100MHz	6MB	77W	P1.20
    1155	Core i5	i5-3570(N0)  	Ivy Bridge	3.4GHz	BLK 100MHz	6MB	77W	P1.40
    1155	Core i5	i5-3570S(N0)	Ivy Bridge	3.1GHz	BLK 100MHz	6MB	65W	P1.40
    1155	Core i5	i5-3570T(E1)	Ivy Bridge	2.3GHz	BLK 100MHz	6MB	45W	P1.20
    #1 - Please, when seeking help, enter the make and model of ALL parts that your system is comprised of in your Signature, or at least the model #'s in your System Specs, then "Save' it.
    ____If you are overclocking, underclocking, or undervolting any parts, informing us of this and their values would prove beneficial in helping you.

    #2 - G.Skill RAM Configurator for your boardSamsung Memory for your boardLatest AMD Chipset Drivers/WindowsLatest AMD Graphics Drivers/WindowsLatest Intel Drivers

    #3 - Please use the PSU Calculator found HERE to determine if it might be the PSU causing issues. I do(Lifetime PRO ver.) and will mention so if it is marginal for your build.
    ____Consider your PSU to be the foundation from which all else is built upon. Anything built upon a weak foundation is poorly built.

    ASRock Z77 Extreme6, i7-3770K, 16GB F3-14900CL9D-8GBSR, Seasonic SS-660XP2 Platinum, On-die HD 4000, Corsair H80i, Antec Spot Cool, Fractal Design R4 Black Pearl w/Window
    Server 1: ASRock 990FX Extreme9, FX-8150, 32GB AE316G1601U2K, Seasonic X-750 Gold, IBM ServeRAID M1015 (IT Mode), PowerColor AX5450 1GBK3-SH, Corsair H80i, Antec Spot Cool, Fractal Design XL R2
    Server 2: ASRock FM2A88X Extreme6+, A10-6800K, 16GB F3-17000CL11D-8GBXL, Seasonic X750 Gold, IBM ServeRAID M1015 (IT Mode), On-die HD 8670D, Corsair H80i, Antec Spot Cool, Fractal Design Arc Midi R2

  6. #6
    parsec's Avatar
    parsec is online now Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,042

    Default Re: please help me with my new build

    wardog, that is a possibility, but I hope we have the correct CPU model, as it looks like the OP had some typing problems.

    I have two of these boards, one had UEFI 1.20, the other 1.80. So it is possible he has a non-compatible UEFI. Given that this board has had 11 versions of its UEFI so far, what "old" is does not tell us much.

    On a side note, it looks like you are an AMD CPU fan. Are you very familiar with AMD's line of CPUs, particularly the latest ones? Just asking because we could use some help in another thread involving an AMD CPU:

    Computer running slower after BIOS update

  7. #7
    peyman is offline Junior Member
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    england
    Posts
    12

    Default Re: please help me with my new build

    hi guys tnx for ur care and replay.i have i5 3570 k and yes i conect the 8 pin .also the bios said 1.8 ..i bought some ram wich is in the list which it comes on saturday will try that too.i bought mb and cpu and ram.my ps is 1200 corsair and fully working.problem is as i turn pc on ill hear 4 bib and error 55..this is the first time i had problem with pc building and so anoyed.plz let me know if u can think of somethin that will help me.tnx for u respond again.
    Last edited by peyman; 11-23-2012 at 02:27 PM.

  8. #8
    - wardog -'s Avatar
    - wardog - is offline Spam Killer
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    USA
    Posts
    2,504

    Default Re: please help me with my new build

    Quote Originally Posted by parsec View Post
    On a side note, it looks like you are an AMD CPU fan. Are you very familiar with AMD's line of CPUs, particularly the latest ones? Just asking because we could use some help in another thread involving an AMD CPU
    Done did. hehe, yea. As an AMD user here, we're definitely out numbered.

    Since my last Intel was a 486, how easy is it to bend a pin on these during assembly?

    I'm also reading that this particular board has a rep of coming from QA with a less than stellar record for defective pins? That true?
    #1 - Please, when seeking help, enter the make and model of ALL parts that your system is comprised of in your Signature, or at least the model #'s in your System Specs, then "Save' it.
    ____If you are overclocking, underclocking, or undervolting any parts, informing us of this and their values would prove beneficial in helping you.

    #2 - G.Skill RAM Configurator for your boardSamsung Memory for your boardLatest AMD Chipset Drivers/WindowsLatest AMD Graphics Drivers/WindowsLatest Intel Drivers

    #3 - Please use the PSU Calculator found HERE to determine if it might be the PSU causing issues. I do(Lifetime PRO ver.) and will mention so if it is marginal for your build.
    ____Consider your PSU to be the foundation from which all else is built upon. Anything built upon a weak foundation is poorly built.

    ASRock Z77 Extreme6, i7-3770K, 16GB F3-14900CL9D-8GBSR, Seasonic SS-660XP2 Platinum, On-die HD 4000, Corsair H80i, Antec Spot Cool, Fractal Design R4 Black Pearl w/Window
    Server 1: ASRock 990FX Extreme9, FX-8150, 32GB AE316G1601U2K, Seasonic X-750 Gold, IBM ServeRAID M1015 (IT Mode), PowerColor AX5450 1GBK3-SH, Corsair H80i, Antec Spot Cool, Fractal Design XL R2
    Server 2: ASRock FM2A88X Extreme6+, A10-6800K, 16GB F3-17000CL11D-8GBXL, Seasonic X750 Gold, IBM ServeRAID M1015 (IT Mode), On-die HD 8670D, Corsair H80i, Antec Spot Cool, Fractal Design Arc Midi R2

  9. #9
    synack's Avatar
    synack is offline Member
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    265

    Default Re: please help me with my new build

    Good point Wardog! Peyman, check your CPU socket... You might need to look VERY closely. There may be a bent bin the lot, and if there is that will cause your problem for sure. Profjim has a great photo of an example bent pin, if he would be so kind to post it.

    Syn

  10. #10
    profJim's Avatar
    profJim is offline Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,122

    Default Re: please help me with my new build

    Your wish is my command....

    Name:  cpu socket bent pins example [crop_75].jpg
Views: 736
Size:  165.5 KB
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •