Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

  1. #1
    poleare is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    VA
    Posts
    5

    Default New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    Tried to search for this problem already. Couldn't find anything relating to me or anything that I hadn't tried yet. Or maybe it's late and I didn't search hard enough. Either way.

    Ordered my new build last week, put it together yesterday. Installed everything in the correct slots in case with mobo on standoffs and no metal touching the mobo itself, turned the system on. Lights/fans come on for a brief second, debug light flashes a 0 on the right side (but missing the top left portion of what would be a 6 sided 0) with nothing on the left, and system shuts off immediately. I then removed the motherboard and it's components from its case and onto a piece of cardboard. Same thing happened. I then removed the GPU, HD, and 1 stick of RAM, same results. Moved the one stick from slot to slot, same issues. Switched RAM module, same issues. Took off Cooler Master heatsink and fan, installed stock, same thing. Checked if CPU was installed properly, and it was.

    Complete build is in my profile. I just wanted to check and see if anyone here had any ideas on what might be wrong with the motherboard and my setup before I start going to test my other parts.

    I have no other 1155 socket CPUs, DDR3 1600's, or another PSU I feel comfortable hooking up to the motherboard to check my system with, so if it's not a motherboard issue I guess I'll take it to a technician who can tell me which parts aren't working correctly.

    Thanks in advance for any help/suggestions.

    I should note that in between every time I had to test that I reset the CMOS
    Last edited by poleare; 05-07-2013 at 03:56 PM. Reason: Clarity

  2. #2
    Vinster is offline Senior Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Near Toronto but not in it
    Posts
    582

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    I think on the box it says what Bios is loaded on the board, is it atleast F8 or greater? for that CPU you need at least F8.

    it could be an issue with the power supply. Bad out of the box isn't uncommon.

    but first, did all the pins in the CPU socket look OK? none of them are bent?

    Vin
    Main Rig
    OS = Win7 64 Bit
    CPU = i7-980X @ 3.8Ghz 166x23 cooled ba a Corsair H100
    Mem = 6GB 2000Mhz Kingston HyperX running at 2044Mhz @ 9-10-9-27-1T
    MB = Gigabyte GA-X58A-UD5 v1.0 with F6 Bios - Dead Board
    MB = EVGA X58 Classified3
    GPU = 2x EVGA 580GTX 1.5GB in SLI
    HD = 3x Intel 40GB X25-V in Raid 0 (580MB Read/140MB Write)
    Storage = 500 GB WD
    PSU = Corwair TX950W
    Case = Cooler Master HAF-X 945

    HTPC / Home Server
    OS = Win7 64Bit running XBMC HTPC Front end with Windows Server 2011 Virtual Machine with 8GB ram assigned for homer server with exchange
    CPU = AMD 1090T
    Mem = 16GB 1600Mhz Kingston RED Limited Edition running at 1600Mhz
    MB = Gigabyte 790FXTA-UD5
    GPU- EVGA GT210
    HD = too many to count, but about 5TB of storage all together including backup
    PSU = Corsair TX750
    Case = Too embarrassed to mention.

    Benching MB's... Asus P5Q and Gigabyte 890FXA-UD7... too many CPU's and RAM sticks to list. :)

  3. #3
    wazza300's Avatar
    wazza300 is online now Sloth Fratelli-Moderator
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,008

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    try and borrow another psu to test with
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. #4
    poleare is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    VA
    Posts
    5

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    No bent pins.

    Can't find which version of BIOS is loaded on the machine, just went through the BIOS section in the User's Manual and looked at the box. I don't think the BIOS is the issue, I'm sure hundreds of thousands of people have the same mobo/cpu combo I have.

    1. 2 x 64 Mbit flash
    2. Use of licensed AMI EFI BIOS
    3. Support for DualBIOS™
    4. PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.6, ACPI 2.0a
    Thats what I found on Gigabyte's website. I can't get into any screens or I'd be able to tell you more.

    Going to pick up a new PSU soon, will post back.

  5. #5
    wazza300's Avatar
    wazza300 is online now Sloth Fratelli-Moderator
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,008

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    they are choosy when it comes to psu's and the one you have might be faulty,bios should be fine imo

    if its not the psu then it might be a faulty mb
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. #6
    poleare is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    VA
    Posts
    5

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    Bought a second PSU, tested it. Same exact results.

    I should mention that an orange LED on M_BIOS section of the motherboard comes on while the fans spin up. This has been happening every time. Sorry for not including this in the first post.

    Should I just assume it's a bad board at this point?

  7. #7
    wazza300's Avatar
    wazza300 is online now Sloth Fratelli-Moderator
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,008

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    when you tested with and without the graphic card did you try all available ports,vga/dvi/hdmi ect on the board itself and the gpu

    and did you test with just one ram stick in the second ram slot from the cpu socket?

    if it still wont boot then I would rma the board,im sorry the psu didn't fix it
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. #8
    poleare is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    VA
    Posts
    5

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    The board doesn't stay powered on long enough for any display to come up. It just shuts off after about a second and won't turn on again until I unplug it and reset the CMOS. I'll probably go get a new board now and see how that goes.

    Could this problem also be CPU related?

  9. #9
    wazza300's Avatar
    wazza300 is online now Sloth Fratelli-Moderator
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,008

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    I don't think its cpu,they are tough little things

    somethings preventing it from booting cant be psu/gpu as you've tested with onboard and another power supply,memory should be fine as its compatible,only leaves a mb issue/fault

    EDIT: actually it could be the memory,cas7 does seem tight timings for ib memory? idk trouble is you don't wanna buy extra parts and it turns out its the board
    Last edited by wazza300; 05-08-2013 at 02:00 AM.
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    poleare is offline Junior Member
    Join Date
    May 2013
    Location
    VA
    Posts
    5

    Default Re: New Build - Gigabyte Z77X-UD3H rev 1.1 shutting off immediately

    Took out my UD3H. Just installed a UD5H, system works perfectly. I guess it was the motherboard. Thanks for your help wazza, it's too bad it turned out to be a faulty board.

    Cheers

    Edit: Maybe my system just couldn't handle it. You might be right about the RAM. Maybe I'll bring it into a shop and get it tested out. Either way I'm up and running with the UD5H now.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •