Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 9 of 9

Thread: Windows not recognizing WD 320gb hd




  1. #1
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    3

    Default Windows not recognizing WD 320gb hd

    Hi,

    I just installed a sata Western Digital 320gb hd in my new computer. I downloaded the sata drivers from asus website and pressed f6 at the install but when i create the partition windows only recognizes as a 136 gb hd. The install runs fine and loads xp 32bit fine but i only see the 136 gig drive in my computer.
    I've went to the western digital site and downloaded the data life guard tools and ran them in dos and they say it's suppose to fix the problem but it hasnt, (i'm only running 1hd) the bios sees the drive as a 320 gig drive too. i've flashed the bios to the newest version. I've read a bunch of articles stating that windows wont recognize anything larger then 136gig because of the code or whatever it is. My mother board is a Asus A8nsli delux and my proc is a 64bit amd 3400

    Anyone have any ideas?

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    19

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    i think there's a setting for that in bios somewhere. i don't know exactly but i'll try to find out..

  3. #3
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    3

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    Thanks ;)

  4. #4
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    1,364

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    In bios, go to the setup screen where you see the hard drive. It is something like "large drive" or something of that sort needs to be enabled and it will work right.
    GIgabyte GA-990FXA-UD3
    AMD FX8120 @ 4GHz
    Patriot 1866MHz EL series 2X4GB DDR3
    Powercolour HD 6970 2GB w/XFX 8800GT 512MB Hybrid PhysX
    Creative X-FI titanium HD w/Technics class A 300W amp and tower speakers
    PC P&C 500W PSU
    2TB Seagate
    Coolermaster 690II w/Corsair H100 tucked under the hood

  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    3

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    I changed that bios setting you said. And resinstalled xp but it still is coming up with the 125 gig drive

  6. #6

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    There is a 137GB limitation on many operating systems. To get around this you need to be running at least XP SP1 or 2k SP3. You also need LBA enabaled in your BIOS for the drives. If you still cannot see beyond 137GB you may need to upgrade your BIOS.

    If you still can't access the rest of the drive, you may need to buy a controller card that supports drives greater than 137GB and plug your HDD into it
    Last edited by tuxfreak; 08-12-2006 at 01:00 AM.
    #

  7. #7
    Join Date
    Feb 2003
    Location
    Fincastle, IN, USA
    Posts
    3,776

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    As tux said, you need to upgrade to XP SP1 or greater. That will solve your problems.

  8. #8
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    78

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    Quote Originally Posted by dibbin View Post
    Hi,

    I just installed a sata Western Digital 320gb hd in my new computer. I downloaded the sata drivers from asus website and pressed f6 at the install but when i create the partition windows only recognizes as a 136 gb hd. The install runs fine and loads xp 32bit fine but i only see the 136 gig drive in my computer.
    I've went to the western digital site and downloaded the data life guard tools and ran them in dos and they say it's suppose to fix the problem but it hasnt, (i'm only running 1hd) the bios sees the drive as a 320 gig drive too. i've flashed the bios to the newest version. I've read a bunch of articles stating that windows wont recognize anything larger then 136gig because of the code or whatever it is. My mother board is a Asus A8nsli delux and my proc is a 64bit amd 3400

    Anyone have any ideas?

    Thanks

    Try searching for a new bios for your mobo if it's available & install that.Otherwise u may have to get urself a replaced one.

  9. #9
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Delaware
    Posts
    78

    Default Re: Windows not recognizing WD 320gb hd

    Just a few cents of input, I have a 320GB HDD which I turned into an external, and it's only gonna show about 298GB because of windows files, blah, blah, blah... but definently upgrading will help...SP2.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •