PDA

View Full Version : Help Needed - Gigabyte 7VRXP ... Please ....



powergen
05-25-2002, 06:51 AM
Hello all,

I'm really stressed and sad ....

I just completed an update of my PC, I spent a lot of money and here's what I bought ...

Gigabyte Motherboard GA-7VRXP that I updated up to Bios Version F6
Athlon XP Processor 2000+
Asus GeForce 4 Ti4600 Asus Model Number 8460 Ultra
1*512 333 MHz DDR Corsair CAS2 Memory
Hard Disk Maxtor ATA 133 80GB

I have set up my motherboard correctly ... FSB 133 multiplier 12.5x ... the processor is recognised correctly ...
Memory set to CAS2 333MHz.

I installed the latest Via drivers 4.39v Beta ... the latest Asus drivers for the GeForce 4 .... the latest bios for the motherboard ....


Using XP Pro ...


Here's what I have got .... sometimes when I boot up the system doesn't reach the login screen and just gets stuck ... some other times while starting up the image freezes with black screen and strange vertical green lines, some other times ... the screen gets this fuzzy while already in windows ... all graphics gets somehow cut in vertical lines and everything I move ... mouse, windows ... leaves its trace on the screen ...

Other times ... the computer, already in windows while everything is running ... just stops ... no response, no CTRL + ALT + CANC possibility ... no response to everything ....

The monitor just freezes displaying its last image ....


NOW ... I'm just wondering .... what could it be ???

The Geforce ? The motherboard ? The memory ?

I want to say that no component in my computer has been overclocked ..... even if I'm using an Alpha 8045 heatsink with Delta fan at 68 CFM..... =)


But apart from this ... I'm desperate ..... I really wonder what is the issue ....

If you can help..... please ... give me some tips ... maybe you already experiences this type of problems....

Thanks a lot ...


Andrea

Wiggo
05-25-2002, 10:27 AM
Try just setting your memory speed to that of the cpu and see if that helps instead of running the memory faster. :smokin:
<center>:cheers:</center>

neopolaris
05-25-2002, 01:01 PM
I'm pretty bummed too. I have spent alot of time on this mobo. Give it up while you can. I'm not waiting for a bios update to straighten these problems out. I am luckier than some though. I loaded up Win98 set at 133 with fast memory settings in the bios. Windows environment works fine and dandy. I can overclock my XP1800 past 1600MHz yet I can't play a damn game or run a benchmark without setting the AGP to 1x. I wasn't doing these at the same time btw. These are examples which lead to the A G P problems-THAT DO NOT FUNCTION AS WRITTEN GIGABYTE!
Getting back to setting the AGP to 1x. How can I phrase this.....hmmmm. Lets just say my old KT133a chipset mobo, K7T Turbo LE w/4X AGP, walks ALL OVER this 7VRXP. I just got a 6000 in 3DMark 2001 for crying out loud! My OLD board would break 7000 with less memory and the same GF3ti200 and everything else.
Tom's Hardware Guide rated this mobo the fricken King of the 333 mobos. VIAHardware said "To date, this is by far the best Gigabyte board to be released to the public. Its large list of excellent features and great price, along with some very impressive performance should attract even the most knowledgeable user. Congratulations on a job well done to a company that often seems to get less credit than they deserve."

People READ these ya know.....Then we get suckered. Before I forget, running at 100 sucks ass too.

neopolaris

:flames:


7VRXP F6 bios rev 1.1
XP1800
2 sticks of 256MB PC2700 (true) Samsung memory
80GB 7200rpm IBM on IDE1 as Master
250 internal on IDE1 as Slave
Pioneer DVD 500-M on IDE2 as Master
HP 9300 CD Writer on IDE2 as Slave
30GB 7200rpm WD on IDE 3 as Master (ATA set in bios)
Gainward (ti450) 64MB GeForce3 ti200 with 28.32 drivers (not sharing IRQ
11)
Firewire card
300w PS

Win98, all updates, newest 4-1, newest Nvidia............BS


p.s. I'm sure glad I went DDR. Oh yippie

powergen
05-25-2002, 08:32 PM
neopolaris, has Gigabyte really stated that AGP bus has problems ???

I bought this board following directions from Tom's Hardware.
And many others are doing so.

I want to be extremely clear and straightforward, I can RMA this board as soon as Monday, no problem at all.

But I just trust people that review motherboards and build them, can they fix this ?

If it's a yes, ok, then I'll wait.

If it's not, I'll RMA it and choose Abit or again Asus even if I had problems with Asus too (AV7333 RMA two weeks ago).

It's fairness and politeness to be proven now; we have a problem, they should help us out.

I have already written to Tom's Hardware and Gigabyte about this, I'm waiting their replies. I think many of us that will be stuck by this board will get angry at Tom's Hardware too, that's why I have informed them too.

So they can contact Gigabyte and possibly help them find a solution, updating their review would seem a right thing to do anyway.

I'm posting about this problem in many forums, and everywhere there are people complaining about this.


Actually I have also an issue with my Peerless Drive from Iomega, Firewire port, always worked on my old Asus K7M and Sound Blaster Audigy with Firewire port, now the same sound card, same drive, updated drivers and it doesn't work anymore.


=(


If any of you has clues or hints please shoot.

As of now I can keep my board at maximum features but for AGP bus that has to be 1X .... if I try to raise it to 2X or 4X it's big problems as above.


Gigabyte, please help us, save your name.

neopolaris
05-26-2002, 12:46 AM
They (Gigabyte) haven't acknowleged anything. But a lot of users have. I believe there are probably a lot of 7VRXPs out there running great. I like many things about the board I received except for the inability to play games faster than my KT133a mobo.
This was my first Gigabyte product but I'm going back to MSI. The KT3 which I originally wanted (gut instinct) was dubbed as s l o w by a review at Tom's Hardware Guide-so I didn't buy it. I also read where the MSI KT3's RAID could not be used as extra IDE channels for extra HD's. This is NOT true after all. I went back to the MSI forums and newsgroups last night. I no longer believe the KT3 is a poor mobo and I'm gonna get one. Good luck with your purchase. Do not read the reviews, use your gut, and consider a solid 266a based mobo perhaps.

neopolaris


ps as far as the Peerless Iomega goes. You need to give those 8 yr old Malayasian boys more credit. They build a fine product.:flames:

Wiggo
05-27-2002, 09:04 PM
I just finished building a pc using this board and there were no probs with it what so ever but if you have "Top Performance" enabled in BIOS under "Chipset Features" then this maybe your problem. :smokin:
<center>:cheers:</center>

mojo
05-28-2002, 01:07 PM
This board is a *****, I have had so much trouble getting it to work. Every forum I go to I see problems relating to this particular board. It obviously had faults. I to bought it due to reviews I read on the net, wish I hadnt now.

Wiggo
05-28-2002, 01:16 PM
I can't fathom it myself as I just built the new family beast with that same motherboard and it's been runnin' continuous benchmark and test loops now for 27hrs without a prob. :confused:
<center>:cheers:</center>

bhoth
05-29-2002, 10:06 PM
Hi Wiggo,

Can you post all of your componants?

Thanks,

Wiggo
05-30-2002, 08:01 AM
bhoth[/size]]
Hi Wiggo,

Can you post all of your componants?

Thanks,
Just click on the No.2 PC link in my sig will give you all the specs. ;)
<center>:cheers:</center>

Moose
05-30-2002, 12:39 PM
This board is a *****, I have had so much trouble getting it to work. Every forum I go to I see problems relating to this particular board. It obviously had faults. I to bought it due to reviews I read on the net, wish I hadnt now.


:rolleyes:

I have built a few systems with this board and they have all worked perfectly...

No trouble what so ever..

And I also know a lot of people in the industry that use this board and they have not had a problem with it...

I actually find the board to be one of the quickest I have used...

Maybe it is the builder of the system that is at fault and not the product :p

Wiggo
05-30-2002, 03:07 PM
Yes I'm at a loss too with what ppl are doin' with this board as other than setting the time/date and disabling the onboard RAID controller there was nothing else to do (even though I checked everything to be sure) in the BIOS.
The only prob I had was being fast enough at the right plase to hit the Delete key to enter BIOS the 1st time (which took me 3 goes to get into as it's the fast).
I particularly picked this board for its features and because ppl were havin' probs with it (easy enough for me to change the board if necessary) and I don't know what goin' on. :smokin:
<center>:cheers:</center>

Shadowman
05-30-2002, 04:25 PM
I have a gigabyte ga-7zxe and iv found that the via drivers are a *****..:angryfire The last ones I installed with xp where the 2.78s and they slowed boot up to a stand still then the sound went crackly so no more via drivers for me..I dont know about the boards u guys have but mine seems fine..Also 23.11 drivers seem to be the most beneficial

Also look for a program called CTSPD it tests ur current memory and tells u what latency u can run it at..2 or 3 it access's a small 8 bit rom on the side of ur ram(me thinks)

heres the url for that ctspd .. http://www.gamingin3d.com/articles/ram/index1.html

Wiggo
05-30-2002, 04:37 PM
I use Memtest86 (http://www.teresaudio.com/memtest86/) for that purpose myself as well as diagnostics and I wound up in that 3 times before timin' it right to get into BIOS (I always have the Memtest floppy in first to test the memory and caches for errors before fdisk'n the HDD) and it ran with no probs at all before I found that the BIOS had selected fairly aggressive timings. I'll let ya's know in a week how it goes when I start crankin' this thing up. :smokin:
<center>:cheers:</center>

zzilver
06-17-2002, 08:27 PM
I find this Motherboard to be less user friendly than my Previous Abit KT7-RIAD. One thing I really become to hate is the manual.

Example:

S.M.A.R.T. for Hard Disks
>> Enabled ---Enable HDD S.M.A.R.T. Capability
>> Disabled ---Disable HDD S.M.A.R.T. Capabilty

:shoot3: :hammer: :shoot: :angryfire:

I know what Enable and Disable means!! But I don't have a clue what SMART does. Very irritating manual!!

Also I can't figure out if it's possible to connect a CD-Rom player at IDE 3 and 4.

I've just bought this mb last week, and it's isn't up and running yet.

Wiggo
06-17-2002, 09:45 PM
Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology or SMART is something that I don't remember being explained in any motherboard manual. SMART is the hard drive's integrated controller working with various sensors to monitor various aspects of the drive's performance and determines from this information if the drive is behaving normally or not and makes available status information to the BIOS that probes the drive and look at it at start up which will inform you on one of the boot screens if there maybe something going wrong with the drive to give you time to backup before investigating what the problem is.
As for the Gigabyte manual I've found them to be one of the better ones compared to a lot of others.
The onboard Promise controller by default is set as a standard ATA controller that any drive, HDD or CD/DVD ROM, can be connected to though some makes of ROM's have trouble working with which is why a lot of ppl prefer the Highpoint version. It's best in some cases to leave any ROM drives on either of the two main channels and just run HDD's on the Promise channels. :smokin:
<center>:cheers:</center>

mish
06-21-2002, 08:52 AM
well hey all, I must tell you about my experience with Gigabyte boards. I jumped onto this discussion to follow up on gigabyte issues. I built a system P4 1.6Ghz, 256 133 ram, 20Gb 7200 HD, MX400 64mb video, Gigabyte 845 chipset mainboard (can't remember model) OS Win98SE. This system worked fine till I installed 845 chipset drvs to enable 4x AGP. I got a black screen for no apparent reason numerous blue screens with messages that varied around vxd vwin32 errors. some programmes caused more troubles MS outlook fax, scandisk and any loading large programmes ie Autocad 2000. I dont play many games on my PC since I work on it but I tried to load aquanox well talk about a hissy fit!!! My HD showed all types of corrupt files so I swapped it, no joy same probs. I swapped the ram still no luck so next I decided it must be the video card so I replaced that with a MSI g4mx420. Bah same problems (I formatted the HD each time I made a change).
Gigabyte told me that 2% Mainbds fail so I replaced that for a GA8sdx SIS645 chipset.
Cranky gotta tell you, could it be the cpu?
Another HD format and loaded Win2Kprof for the error log and system tools and hell it runs fine with AGP 4X enabled. Id been told win98se was sturdy i still dont trust my system but just had to share this tale of woe with you.
Took 9 weeks of dicking around to get where I'm at with it.
regards all

zzilver
06-22-2002, 04:46 AM
On startup my GA-7VRXP goes

Detecting\ ........................

I believe it's checking my harddisks. That's fine, but I don't want the wait for this every time. :bounce:

Is it possible to turn this Detecting.......:angryfire OFF.

Wiggo
06-22-2002, 07:54 AM
The "Detecting" bit is that the onboard Promise controller is enabled. If your not using that controller (like me) then go into the BIOS and disable it so ya don't have to put up with that. :smokin:
<center>:cheers:</center>

GeeLuv
06-23-2002, 02:07 AM
Can you all tell me what temp your GA-7VRXP is running @ idle and load? Mine runs way too hot and doesn't like my PNY Geforce 4 4400 card at all. The idle heat averages around 51c and under load, etc can get into the 60's. This is with a Volcano 7+, artic silver 3, 2 exhaust and one intake fan in an aluminum case w/round ide cables. I'm so frustrated with this thing I think I'm going to return it. Already RMA'd the CPU and board once each. I'm not overclocking or anything either, too hot....

GeeLuv
06-23-2002, 02:09 AM
Oh yeah, this is with an AMD 2000 and PC2700 cs2 ram w/raid 2x60gb ata 133 7700rpm maxtors...

Wiggo
06-23-2002, 08:26 AM
ATM I'm getting 44c idle and 48c under load though with the temp sensor reading the temp off the resistors under the core I'd say that this is an inflated temp reading till I get a CompuNurse to be sure. But I run SETI 24/7 even while games are being played and no stability issues have popped up and I'm running my 1800+ @ 2100+. :smokin:
<center>:cheers:</center>

zzilver
06-24-2002, 08:52 PM
Took me a couple of hours, but my GA-7VRXP is running fine now. I was becomming a bit worried though. :confused:
With all the negative postings.

I found out that installing Win 98SE was the major problem with this board. Somewhere I red "Don't use the drivers on the CD they are no good". For win98 SE this seems to be right. After downloading new drivers, my problems were all gone.

:yawn: :yawn: :yawn: :yawn: :yawn:

Wiggo
06-24-2002, 09:42 PM
Good to hear as I was startin' to think that I'd got the only 2 ones that worked and I was doin' something wrong. :thumb:
<center>:cheers:</center>

zzilver
07-05-2002, 06:04 PM
The "Detecting" bit is that the onboard Promise controller is enabled. If your not using that controller (like me) then go into the BIOS and disable it so ya don't have to put up with that. :smokin:
<center>:cheers:</center>

What does the Promise controller exactly do. I am not using RAID but I do have a 133 ATA harddisk. So if I disable this controller does ATA 133 still work. Some of my system specs:

IDE1 Plextor burner
IDE2 Pioneer DVD-rom
IDE3 Maxtor 740X
IDE4 Empty

I configured my system this way because the manual of my Plextor says that a Master Slave configuration is bad for the performance of the CD-writer.
I had problems installing a CD-rom on IDE 3 or 4. So when this setup worked I was very pleased, and followed the advice..
<center>
:clap: IF IT AINT BROKE, DON'T FIX IT. :clap:

<center>:wave:<center>

Wiggo
07-05-2002, 06:21 PM
Yes disabling it will effectively kill IDE3 and 4 though I always set CD-RW's and CD/DVD ROMs as CDRW master and CD/DVD's as slave on the secondary IDE (IDE2) and never had any probs with that setup and then the HDD set as master to the Primary IDE (IDE1). :smokin:
<center>:cheers:</center>

cjho
07-05-2002, 10:02 PM
I just recently bought my GA-7VRXP and haven't had any major problems.... ATI AIW 8500DV running at AGP4x... the most annoying thing I've had is the crackling sound... this is with Via 4-in-1 4.40v.

I still haven't figured out how to clean up the on-board sound except by lowering the UDMA mode of the HDD :hmph:

John.

Wiggo
07-05-2002, 10:21 PM
I don't have any sound probs (but then I've had no probs at all) but I'm using the 4.38 version. :smokin:
<center>:cheers:</center>

tesna
07-06-2002, 03:09 AM
I usually had bad noise on my speaker when I run CPU idle 5.9. The manual in CPU idle says that I have bad soundcard/PSU. I'm using live! and 350w PSU.

Btw when I tried to enable the onboard sound on my 7VRXP the sound seems ok, but the quality far behind my sblive!