PDA

View Full Version : VIA on-board sound



dalex
01-10-2002, 03:37 AM
I installed an nVIDIA e-GeForce2 MX200 video card and lost my sound. I have done everything in WIN98 help. After two days I still have no sound. I run WIN98es. MB is VIA 694X AGPset (GA-6VX7B-4X. I read that installing the VIA 4in1 driver might help, but not sure if applys to this MB. Anyone know anything?

wuntvor
01-10-2002, 09:20 AM
I have a GF2 and the onboard sound for my Soyo Dragon + mobo wouldn't work unless I used the applications that came with the mobo for sound.

I bet doing the 4in1 driver would help. I was given advice here yesterday to do that for more major issues than this, and it worked.

My computer is finally stable wohoooooooo :D :D

Beefy
01-10-2002, 09:39 AM
it's a general recommendation that all MBs using the VIA chipset have the 4in1 drivers installed (unless you are running winXP)

they allow the OS to communicate properly with various components on the MB, and seem to make a huge difference...

wuntvor
01-10-2002, 10:32 AM
I'm runnin winXP, and the 4in1 driver installed 2 things, even though according to the site it should only install 1.

and so far so good on my stability
I will fully test this tonight when I get home :D

Anonymous
01-10-2002, 10:39 AM
I installed an nVIDIA e-GeForce2 MX200 video card and lost my sound. I have done everything in WIN98 help. After two days I still have no sound. I run WIN98es. MB is VIA 694X AGPset (GA-6VX7B-4X. I read that installing the VIA 4in1 driver might help, but not sure if applys to this MB. Anyone know anything?

Can you please provide me with your full system specs so I can assist you further.

FrodgE
01-10-2002, 01:43 PM
On board sound ?????????

**shudder**
:shoot:

dalex
01-11-2002, 06:41 AM
Can you please provide me with your full system specs so I can assist you further.


Pentium3 - 866MHz
MS WIN98 V. 4.10.2222A
256 RAM
20G HD
Graphic Blaster Exxtreme Video Card (put back in after sound went out. Sound did not return)
56K Modem
CNET ethernet card

This is the basics. Let me know if you need further details.

dalex
01-11-2002, 06:44 AM
I have a GF2 and the onboard sound for my Soyo Dragon + mobo wouldn't work unless I used the applications that came with the mobo for sound.

I bet doing the 4in1 driver would help. I was given advice here yesterday to do that for more major issues than this, and it worked.

My computer is finally stable wohoooooooo :D :D

Tried the 4in1. NOTHING!!!:angryfire :argue:

FrodgE
01-11-2002, 12:37 PM
for the 4in1 drivers to be of any use they have to be installed FIRST (that is, before ANYTHING else) after a format and re-install of windows. Otherwise they'll probably just cause more problems and instability (well they did for me).

So moral is that you can't just go and install 'em when ever you feel like it, they MUST be the very first thing that's installed. Before any other drivers or progs etc. They can be upgraded easily enough but the initial install is critical.

Cheers !

:beer:

Wiggo
01-11-2002, 01:21 PM
Did you clean out all the old video drivers from the system? :?:
:beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

Mr. C
01-11-2002, 05:59 PM
Yes, dalex the 4 in 1's are the first thing you should apply to an OS running on a VIA based mobo - no exceptions.

Best bet at this point would be a major backup operation, followed by a clean install.

Unless you really want to do things the hard way. Your system is probably going to be quite fouled though with confusing registry entries etc.
If you do insist on doing it the hard way - again, I would advise against it.
Here is a blatantly plagarized guide to removing a 3Dfx card from your system.

1. Open the add/remove programs section and remove any 3DFX items.
2. Open display properties and go to the
settings tab/advanced button/adapter tab/change button/display a list/show all hardware/standard display types
/Standard Display Adapter (VGA)
3. Hit next and say YES to the warning that pops up.
4. Hit next-finish-apply-close and restart when prompted.

This finishes the first part. Next we need to run regedit when the system comes back up and
remove ANY references to 3DFX, Glide, and VooDoo. To do this do the following:

1. Open regedit by going: Start/run and type 'regedit' in the open box (no drive letters)
2. In regedit, open the 'HKEY_LOCAL_MACHINE/Software' folder and delete the '3DFX interactive' folder.
3. Then open the 'HKEY_CURRENT_USER/Software' folder and if you see a '3DFX interactive' folder, delete this one as well.
4. Then click on EDIT from the menu bar at the top of the registry editor and click on 'Find'
5. Now, type in '3DFX' and hit 'Find Next'.
6. When it stop searching the registry hit the Delete key and say yes when it asks you if you are sure.
7. Then hit F3 to do a find next.
8. It is important that you keep repeating this pattern each time it stops (Delete, Yes, F3).
Delete every thing it stops on, no matter what it is. However, do not delete anything but the first thing it stops on
when it halts its search or you could delete too much. Let the registry editor search for each item you want to delete
and this should prevent major problems.
9. When regedit says: 'Finished searching through the registry', close it down and open it back up and repeat steps 4 through
8.

Reg edit will not find everything on the first try so you will have to do steps 4-9 several times.
Repeat Steps 4 through 9 for the words 'Glide' and 'Voodoo' as well

Once you have done these you should be done with the registry removal part of this,
the last part that remains is to remove the driver files themselves. To do that, do the following:

1. Open windows explorer by right clicking the 'My Computer' icon and selecting 'Explore'.
2. Click on 'View' from the menu choices at the top and select either 'Options' or 'Folder options'
depending on if you have Internet Explorer 3.x or 4.X installed (Win 98 comes with IE 4.x, 95 with IE 3.x)
3. Select the View tab if necessary and make sure that the 'Show all files' section is checked and that
the 'Hide file extensions for known file types' box is Unchecked.
4. Then hit OK to apply the changes.
5. Now click on Tools from this same menu and go to Find-files or folders.
6. In this box, the 'Look in' section needs to say C:\ (or what ever your windows directory is in)
and the Include subfolders checkbox is checked.
7. Then type in the named box: 3dfx*.* and hit find now.
Delete any files in the x:\windows\ ; x:\windows\system\ ; x:\windows\inf ; x:\windows\inf\other\ ;
x:\windows\help directories. (where x:\ is the Drive the windows folder is located in).
Also delete the 3DFX folder found under C:\program files
Repeat steps 6 and 7 for the following as well: Glide*.* and Voodoo*.*

This should finish removal of all V3 drivers and registry entries. At this point if you have ever owned
a Voodoo Graphics, Voodoo II, or Voodoo Banshee from another company, I would also recommend calling them and having them walk you through the same for their cards as well BEFORE re-installing the new drivers. If you do not, you may have to go through this process again to remove the remaining problems. Also download the Delv.inf file.

Right click on this file and select install and this will complete the removal of any
Voodoo Graphics and Voodoo II drivers and registry entries. This does not need to be applied if you had
the Voodoo Banshee cards as the Delv.inf file is only for the Voodoo 1 & 2 cards.

Once you are done with all this, simply re-install the new drivers and the problem should be gone!
Hope this helps... I removed a v3 3500 and did it this way...and have NO problems whatsoever !!
this will save u from reinstalling windows !

I believe this guide was from the guru3d site.
Of course this only will apply if you are upgrading to an NVidia card from a 3Dfx one.

But that will only be good for any registry problems involving vid card drivers.
It won't address any issues with the VIA chipset drivers which may still be goobered up by erroneous registry entries.

Best bet is certainly a format and clean install - followed by proper introduction of drivers.

Orestis
02-10-2002, 06:26 AM
Errr.....excuse me...I think I've missed something here.....

I think the sound driver for the VIA chipset's audio codec isn't included in the 4in1s...There is a seperate driver for the audio.....Is that driver installed?

JediAgent
02-10-2002, 06:55 AM
it's a general recommendation that all MBs using the VIA chipset have the 4in1 drivers installed (unless you are running winXP)


Why does running XP make any difference? I run XP and still install the 4in1's. Runs OK.

As far as his problem - a total reinstall would probably be your best bet.

Wiggo
02-10-2002, 08:20 AM
WinXP does come with the 4in1's but they are rather dated.:smokin:
<center>:cheers:</center>

sKuLLsHoT
02-14-2002, 11:40 AM
onboard sound is generally a separate solution to the chipset, installing the 4-in-1's won't help. u will need the AC'97 Codec drivers no doubt, as this is typically the one used in via systems, although CMI8738 chipsets and similar ones are seen too...

umn, accordin to gigabyte: see 686 audio driver...
http://www.giga-byte.com/support/d_via.htm

FrodgE
02-17-2002, 07:55 PM
Errr.....excuse me...I think I've missed something here.....

I think the sound driver for the VIA chipset's audio codec isn't included in the 4in1s...There is a seperate driver for the audio.....Is that driver installed?

Yep, you're right. The 4 in 1 doesn't include sound drivers. However the reason it helps out here is that they include other drivers which provide general system stability and improve performance HEAPS.

AGP cards inparticular cause a lot of problems when the 4 in 1 drivers are not installed. These aren't just graphic related problems either. In this case one of the problems is the on board sound having "issues". Therefore installing the 4 in 1 drivers should fix up most if not all of these problems and help out the sound issues also (by correcting the problems that were causing the other problems !).


Agggh ! Dodgy explaination ! Hopefully you get what I'm trying so say here !