PDA

View Full Version : RAID help needed



Corbinator
11-07-2002, 02:17 AM
Okay, so I got all the compenents for my setup, but I've never done a RAID array before. Here are what components I got:

Albatron PX845PE Pro II (Promise RAID controller)
(2) WD se 80GB 8MB buffer drives

Okay, here's where I'm confused. The motherboard has the usual IDE1, IDE2, and FDD; but for the RAID it has only (1) RAID IDE1. From what I've seen it's usually (2), does this just mean this board can not handle a (4) drive RAID array?

I figure this should be fine for me, since I only am using (2) drives. This is the text from the MB manual that is confusing me as well:

RAID IDE1 - The RAID IDE1 support Ultra ATA133. The connector support RAID specification 0 and 1 can connect a Master drive only. - No, I didn't type it wrong, that's just how they have it.

So does this mean I only put (1) drive onto the RAID IDE1 connector, and (1) onto the IDE1 connector? Both set to Master/Single?

Or do I still place both drives on the RAID IDE1 connector and leave them both set to master?

TIA!

Corbinator
11-07-2002, 03:01 AM
Here's a link to the motherboard page from Albatron:

http://www.albatron.com.tw/product/PX845PE_Pro_II.php

Don't know if this will help or not.

Corbinator
11-07-2002, 03:10 AM
Okay, if I place both drives on the RAID connector, it only shows (1) drive ready for the FastTrack RAID setup. If I have (1) on the IDE1 and (1) on the RAID it shows (1) primary IDE and (1) for the FastTrack setup. If I have both on the IDE1 it shows (2) primary IDE drives and none on the RAID. I can't get it to show (2) on the RAID setup.

bigjackusa
11-07-2002, 09:04 AM
I think this the clue (from your link):

Promise PDC20376 ATA 133 RAID(0.1),Serial ATA 150 Controller

This is one of those *******ized(in my opinion) combo ide/seriel ata raid setups. You will have to get an adaptor for one of your drives and hook it up to a seriel ata port to use 2 drives in a raid config.

Corbinator
11-07-2002, 12:15 PM
Rat *******s! :) Well, I do have a cable for the Serial ATA, course I don't have anything to connect it to besides the MB. Hmm....

[edit] Just found this at the same link tho...

2 Serial ATA150 Channels, up to 2 Serial ATA150 Hard Drives
1ATA133 RAID (0,1) Channels, up to 2 ATA 133 IDE Hard Drives

This is why I have my sig the way I do.... ;)

bigjackusa
11-07-2002, 12:54 PM
It just goes to show what I've always said "You can never have too many adapters, as there is always another one you'll need!". I should call that "Jack's Razor".

Corbinator
11-07-2002, 01:12 PM
Joy, I'm so ready to get into this machine, and now I gotta wait.... Oh well...

The worst part is some loser tried to jack my Tahoe tonight and could get it to start. Tore apart the whole steering column, probably over $1000 US dollars in damage. :shoot3:

Oh well, at least the wife and kid are okay. They were out shopping with it.

bigjackusa
11-07-2002, 02:16 PM
Maybe you could build an adapter out of scrap steering column wiring.

Corbinator
11-08-2002, 12:54 AM
Not a bad idea jack! lol

Hey but get this... I just went to the Albatron website, and just noticed this:

2 ATA100/66 channels, up to 4 ATA 100 IDE devices
1ATA133 RAID (0, 1) Channel, up to 1 ATA 133 IDE Hard Drives (Not supporting CD-ROM and ATAPI devices)

It has both cuts that I have listed. DAMNIT! One part says 2 available and the other only has 1 available. DAMN DAMN DAMN :thumbs do

Well, that sucks, guess I'm gonna just set them up as regular drives then. damnit.....:angryfire

Corbinator
11-08-2002, 01:01 AM
Okay, so since I can't do that. Can I do mirroring with 1 on the RAID parallel of the HD I have on the Primary IDE? I don't think so, but I'll let you guys tell me. Thanks

JediAgent
11-08-2002, 03:07 AM
NOPE
Buy serial drives, if they are even available, then benchmark and let us know...

Corbinator
11-08-2002, 04:02 AM
Well, so I've settled with just using them as regular drives. So is serial the next step for the way of drives? If so, at least the boards ready for the future. From what I've heard there aren't even serial HD's avaiable yet, right?

Anywho, I'll do the benchmarks after I get the OS setup tonight.

Thanks for all the help you guys!

So bigjackusa, do you make me a serial-to-parrallel adapter yet? :)

sKuLLsHoT
11-08-2002, 10:20 AM
im sure there was a sata to normal ide adapters included with mobos with a chipset like yours... but u should be able to use a normal drive on the sata connector to get your raid crankin otherwise i dont see the point

Corbinator
11-08-2002, 03:29 PM
Well, unfortunatly it only came with cables, no adapters. I'll figure out everything later. As for now I just installed it all and I'm working from it now... . SWEEEEET:cackle:

I'm loving it!

Anywho, I did my 3DMark2001 SE benchmark and I'm posting it over at the benchmark post now.