Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard




  1. #1
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Los Angeles
    Posts
    5

    Default RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    I'm using the following:

    ASRock 870 Extreme 3
    AMD Phenom II X6 1055T
    G.SKILL Ripjaws 4GB DDR3-1333 (2x2 PC3-10666) (8-8-8-24 Timing)

    The only way I can get the rig to POST is with the RAM in a Single-Channel configuration, slots A1 (Blue) and B1 (White).

    If I go A1 and A2 (Blue) or B1 and B2 (White), the LED indicator on the motherboard will either give a d0 (Go to flat mode with 4GB limit and G20 enabled), whatever that means, or it will cycle through various d codes over and over again.

    Are my slots dead? Is there something wrong with the DIMMs? Am I losing a lot by runnig single channel?

    Any advice is appreciated.
    Last edited by WilsonTech; 09-04-2010 at 10:37 AM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    USA
    Posts
    6

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    First thing I would do is use a process of elimination...

    Try testing each stick individually to determine whether one stick is defective. Run memtest86+ on individual stick. Do they both pass?

    Take 1 stick that checks out good and test in each slot of the motherboard. Does it POST in every slot?

    If everything checks out, checking the RAM timings and voltage in the BIOS. Perhaps easing up the timings may help.

    Good luck.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Los Angeles
    Posts
    5

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    Thanks Jaws. I'll give that a try and see what happens.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Los Angeles
    Posts
    5

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    So I tried both sticks on each slot and my A2 and B2 definitely don't pick them up. No POST for either slot.

    Is it common for 2 slots to be bad like this? Maybe I'm just missing something. Something in BIOS maybe? Do I need to enable something, or should I contact ASRock and RMA it?

  5. #5
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    USA
    Posts
    6

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    You didn't lose a screw under that MB did you? ...just kidding. I guess it's possible to have 2 bad slots, a common problem, I doubt it.

    You don't have to do anything in the BIOS to run dual channel memory. I'd start the RMA process.

    Sorry for the bad luck.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Los Angeles
    Posts
    5

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    Ugh, probably should have made sure of this before I tied everything down.

    Almost don't want to send it back. Is dual-channel that much better?

    I've heard that the speed increases can be up to 5%, but I'm not sure I'd notice that. Only thing that sucks is that I won't be able to add more RAM in the future.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    We have seen where the CPU can cause this. Try removing the CPU and check all the pins. If a pin is broken off it can cause a memory dual channel issue. We have seen this several times. The dual channel memory controller is in the cpu. Below is just a small example of the cpu causing the dual memory problem issue. You can google this and see where alot of times it's the cpu. It's not always a broken or bad pin either. Sometimes the cpu is just faulty. http://hardforum.com/showthread.php?p=1031790777
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  8. #8
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Los Angeles
    Posts
    5

    Default Re: RAM only works in Single Channel mode. 870 Extreme 3 Motherboard

    Hmmm... I did buy this CPU open box and when I installed it, one or 2 pins were bent...

    I'll take it back Tuesday.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •