Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD




  1. #1
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    U.S.A.
    Posts
    7

    Default A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    The mobo is replacing one that had the SATA ports fail on me. The HDD is fully functional and currently set up for a XP pro SP3 upgrade, i.e., an upgrade was started that removed the HAL, and all of the other drivers from the previous mobo.

    I know that there is nothing wrong with the HDD as I can put it in another PeeCee and can boot from it. It comes up in the upgrade, whereby it is asking that the XP CD be loaded. So all is well.

    But, with the new mobo, the BIOS complains that it can't load the OS.

    Any ideas on how to fix this, please post. I need this PeeCee back up ASAP

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    U.S.A.
    Posts
    7

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    UPDATE: It will boot from an IDE drive. Removed the SATA drive and put in an old IDE and XP pro is currently loading on it. The first reboot that the install does worked.

    The Blu-ray drive is SATA, so SATA does work.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    MN
    Posts
    23

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    What I would try next is getting an IDE to SATA adapter and trying the IDE drive on that.

    Is your SATA drive old enough that it still relies on jumpers?

    Have you check boot options in the BIOS?

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Location
    Rudehen, Tehran, Iran
    Posts
    302

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    Try to load default settings in bios. By this, I specially mean set the SATA mode in bios to "Compatible" or "IDE" mode.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    U.S.A.
    Posts
    7

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    Quote Originally Posted by la5er View Post
    What I would try next is getting an IDE to SATA adapter and trying the IDE drive on that.
    I'm not sure what that would accomplish. I have a SATA 2TB drive meant for something else that I could put in the system and loa the OS on, to see if a different SATA drive will boot.

    Is your SATA drive old enough that it still relies on jumpers?
    While pretty much all SATA drives have jumpers, on the particular WD HDD, no jumpers are used, as ther default is 3 Gbps without.

    Have you check boot options in the BIOS?
    I didn't see any specific boot options pertaining to SATA drives.

  6. #6
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    U.S.A.
    Posts
    7

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    Quote Originally Posted by bahram_alinezhad View Post
    Try to load default settings in bios. By this, I specially mean set the SATA mode in bios to "Compatible" or "IDE" mode.
    Unfortunately I have done that. I even did a "load the defaults" and had to reset a few other settings as a result.

    Right now an archive of the SATA drive is being made with the fsarchiver program, available on the SystemRescueCD, which is a CD boot of Linux with a few tools. Once the archive is created, later on tonight I'll restore it to the IDE drive. I can't do it right away as the PeeCee I'm doing this on has to be used for something else.

  7. #7
    Join Date
    May 2011
    Location
    Rudehen, Tehran, Iran
    Posts
    302

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    Are you using that CD on this "A770DE+" PC?

  8. #8
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    U.S.A.
    Posts
    7

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    No. Different PeeCee with a different mobo. It also has an HDD with enough space to hold the archive.

  9. #9
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Romania
    Posts
    131

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    Do you have AHCI enabled in BIOS?

  10. #10
    Join Date
    May 2011
    Location
    Rudehen, Tehran, Iran
    Posts
    302

    Default Re: A770DE+ refuses to boot from SATA HDD

    Is the hard drive detected in bios and don't boot or is not detected at all?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •