Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: High Latency Issues with Asrock H61M-VS




  1. #1
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    UK
    Posts
    6

    Default High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    I have just brought a new PC for music production the specs are :

    Asrock H61M-VS Motherboard
    Intel Core i7 - 2600 3.4Ghz
    8 Gig Ram
    Windows 7 Ultimate 64
    Native Instruments Komplete Audio 6 External USB Soundcard.


    I have been experiancing audio drop outs when the system is under no strain at all and after searching to find possible causes I have updated all the drivers for everything and am using DPC latency Checker and LatencyMon to try and locate the fault.

    I have updated the bios to the latest version but the probelem remains .
    It seems to be worse when any internet usage is going on and if i disable the onboard network card it seems to run smoothly.
    The thing is ive updated the drivers for the network card and it hasnt helped and even tried using 2 different usb wireless dongles instead and although they are not as bad they still cause high latency.

    Does anyone have any ideas ?

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    Tried disabling eist,c1e and c3/c6 states in BIOS? See if it stops latency
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    UK
    Posts
    6

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    Ive just disabled all of those in the uefi and its made no differece at all .
    Nice and steady low latecncy using DPC Latency checker untill i go on internet then goes through the roof.
    Should I re-enable them ?

    Thanks

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    Yes re enable if it doesn't stop it,if its internet then it points to the lan drivers causing it,are they realtek drivers? Try looking on realteks website they might have newer ones than on asrock site
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    UK
    Posts
    6

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    Its an Atheros Network card and i've got the very latest drivers for it.
    Thanks for you help.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    can you test without it? using onboard lan just to make sure its your network card thats causing it?
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    UK
    Posts
    6

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    sorry , it is the onboard not an extra card

  8. #8
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    oh,i dont know what else you could try,psu and graphic card if you have one can also affect latency depending on what brand of psu and gpu ect
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    U.S.
    Posts
    166

    Default Re: High Latency Issues with Asrock H61M-VS

    Do you have XFast LAN (ASRock's custom version of CFOS Speed) installed (might have been an application on the mobo CD or was pre-installed by whomever built your rig) ?
    If it is installed then shut it down by killing the process in the task manager (bypassing uninstalling it) and see if that makes a difference. Please post back with your IRQ's if you can to further give us a view of your rig

    SaphireX
    ASRock™ Z68 Extreme7 Gen3 LGA 1155 Intel Z68 Intel™ Core i7-2600K LGA1155 Corsair™ Hydro Series H100 Extreme Performance Liquid CPU Cooler (CWCH100)
    G.SKILL™ Ripjaws X Series 16GB DDR3 2133 Model F3-17000CL11Q-16GBXL (2) ASUS™ ENGTX560 TI DCII TOP/2DI/1GD5 GeForce GTX 560 Ti in SLi
    OS Drive: Mushkin™ Chronos Deluxe 120 GB SATA 6.0 Gb/s SSD(MKNSSDCR120GB-DX) Storage: 2-Western Digital™ WD2002FAEX 2TB SATA III 7200 RPM 64 MB Cache Hard Drives
    Optical: HP™ Multiformat DVD Writer SATA Model 1260i Plextor™ Blu-ray writer PX-LB950SA Viewsonic™ V3D245 3D LED display @120hz
    PC Power and Cooling™ Silencer Mk II 950W Inwin™ DRAGON RIDER case APC™ BR1500LCD UPS 1500VA w/AVR Win7™ Ultimate 64

  10. #10
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Poland
    Posts
    9

    Unhappy Re: High Latency Issues with ASRock Extreme4 Gen3

    I'm having same issues with latency but with another mainboard - ASRock Extreme4 Gen3 this really driving me crazy.
    link link
    Should I start another thread or write it here. Tried almost everything from disabling devices in UEFI (Etron, Sata Controllers, Audio, GPU ...), disconnecting any devices, trying few bioses with different OROMs, changing/uninstalling Intel software : RST, IME, Onboard GPU ...

    Normal values are 50-150 microseconds , but in my case it sometimes peaks at 1000-150000 microseconds, distorting and cracking sounds and even video hickups.

    The culprint is lan adapter but using it with latest Utorrent + MSE makes it even worse. Now trying to find out if my OS SSD - OCZ V3 or 4x500GB 4Raid0 has something to do with it, but testing and investigating this problem is real pain in the ass.

    ASRock Extreme4 Gen3
    Intel Core i5 2500K
    2X4GB RipJaws 1600 DDR3 Ram
    OCZ SSD 60GB - OS, WD/Seagate 4x500GB 4Raid0, WD 1,5+2TB
    Asus Radeon HD6850 DirectCu
    Sound Blaster X-Fi Xtreme Music
    Be-Quiet Straight Power 700W
    IBM M1015 (LSI 9211-8i)
    Last edited by alganonim; 12-28-2011 at 07:43 PM.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •