Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 5 of 5

Thread: ASRock Extreme4 Gen3 Z68 - onboard sound issue




  1. #1
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Nottingham
    Posts
    2

    Default ASRock Extreme4 Gen3 Z68 - onboard sound issue

    Has any person experienced a problem with the onboard sound of this motherboard.

    The OS I am using is Win 7 Pro 64bit.
    Spes:
    Intel i5-2500k clocked at 4.7GHz
    8 GB Corsair RAM (2x4GB)
    Crossfire 2 x Saphire HD55700 Radeon

    Have looked in the device manager and I can see 2 entries under Sound, video and game controllers for - AMD High Definition Audio Device.

    These are apparently working properly.

    My issue is that on the windows task bar (bottom right) The audio/sound symbol has a red circle / cross next to it. When I look at the playback properties, both AMD devices say ' Not Plugged in'.
    I have of course tried to plug in a stereo 1/8th jack from my mixer out to the back panel. I have also tried a headset (has audio and mic jacks).
    My suspicion is that the AMD HDMI are related to the HDMI ports. Should there be any other sound devices on this board?

    Many thanks.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: ASRock Extreme4 Gen3 Z68 - onboard sound issue

    did you install the realtek sound drivers? amd sound is for your hdmi connection to your monitor or tv





    click the yellow folder in realtek sound settings and click disable front panel jack detection or click ac97 sound
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Nottingham
    Posts
    2

    Arrow Re: ASRock Extreme4 Gen3 Z68 - onboard sound issue

    Thanks for your effort; the problem was below the OS level.

    Okay so here the vic on this problem.

    The BIOS setting for the onboard sound chip (South bridge) was set to Auto. I changed this option to 'Enabled' and saved the changes.

    I haven't tested the main board without the PCI graphics cards in them - it turns out that each Sapphire Radeon graphics card is responsible for the AMD HDMI outputs ( 1 per card ). I suspect that the motherboard disabled the onboard sound processor due to the detection of other sound devices.

    As I said I had not tested the 'auto' setting without the graphics cards installed, yet I suspect this is the logical reason.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: ASRock Extreme4 Gen3 Z68 - onboard sound issue

    ahh,i wouldnt have thought onboard sound on auto would affect things but glad you figured it out
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    MElbourne, Australia
    Posts
    1

    Default Re: ASRock Extreme4 Gen3 Z68 - onboard sound issue

    Thanx Psypha, I had the same problem with no sound. Much appreciated re: southbridge fix.

    Cheers,
    Boch.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •