Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 4 of 4

Thread: Trouble with an Advanced Format Drive




  1. #1
    Join Date
    May 2010
    Location
    SouthEast WI., U.S.A.
    Posts
    2

    Default Trouble with an Advanced Format Drive

    I am running Windows Home Server 2011 on a ASRock A785GM-LE, Bios v1.30

    Everything has been doing fine, until WD replaced a 2TB HDD that had gone bad with a 2.5TB drive. The OS is supposed to be able to handle drives this size, and the other, smaller AF drives I have work fine, so I think that's not the problem, but All WHS sees is 280GB. I was able to format the drive into two partitions on my Win7x64 PC, and it's working on the server, but the drive still appears as 280GB.

    I can't find anything on ASRock's site, or Microsoft that gives me any clue as to whether this can be fixed or not. According to Microsoft, there shouldn't be any issue at all (other than not being able to use a volume over 2TB). From what I've read, the OS should have seen it correctly, and split into two sub 2TB partitions automatically. I didn't even want this so called "upgrade" drive, but now I have to figure out a way to use it.

    Any ideas?

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Trouble with an Advanced Format Drive

    What is the model number of your new WD drive?
    Go to the WDC product page for your drive and you should find links for formatting software and other utilities for your drive.
    From the main page at www.wdc.com you can click on WD Support / Downloads / Select Product in the support section for "Drivers, software and updates for your WD product."
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    Join Date
    May 2010
    Location
    SouthEast WI., U.S.A.
    Posts
    2

    Default Re: Trouble with an Advanced Format Drive

    Well, yes, I already have those tools, but I'm not understanding how this helps the issue? I have the drive partitioned and formatted, but it still shows as 280GB to other utilities, or to my computer. They have a formatting tool for x32 Win XP because it's not compatible otherwise, but this is not supposed to be an issue with WHS 2011. The only thing left is the MB, but near as I can tell everything is up to date. This isn't a recent model MB by any means, but my 10 year old Asus MB works fine with the drive, so I'm thinking there must be a way?

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Trouble with an Advanced Format Drive

    Maybe a web search using: gpt WHS 2011 advanced format drive will help.
    We don't know:
    - the model number of your drive
    - how the drive was formatted: software, partition sizes, partition types
    - how your drive is connected to your system
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •