Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 9 of 9

Thread: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9




  1. #1
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Denmark
    Posts
    8

    Default SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    Hi
    I have this little problem with my rig.
    when i build it it worked as it should even at 4.5Ghz. then i moved it and now the CPU is unstable at OC and the SB is getting hot very fast and the fan starts at 6500 RPM but cant keep up with the heat. sometimes my screen just goes black with some white lines or stats to blink.


    i have tried to clear cmos / bios
    start it up again, same thing sb gets too hot

    the only thing that works is running it with one VGA

    My specs are:
    Asrock - x79 Extreme 9
    Intel i7 - 3930K (stock)
    G.skill - F3-19200CL11Q-16GBZHD Quard CH (set to 2133 - running 1066 cant go any higher (windows boot freeze))
    ASUS - NVIDIA-ENGTX560-TI-DCII/2DI/1GD5/1G-DDR5 (SLI)
    Corsair - Force GT 120 GB
    2x WD - 320 GB Raid-0
    PSU 1000 watt

    Bios = 2.00

    does some one have a clue what could be wrong here?
    does someone know how i can run my RAM at 2400 Mhz? (is this only possible in dual CH?)

    I seriously dont know whats wrong :(

    Sorry for my english.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    your english is fine,check all your components and the heatsink,its only done this since youve moved the pc? try reseating both gpu's and re apply thermal paste and reseat the cpu cooler,

    ram should run at 2400mhz quad channel easily on x79,did you manually set the speed/timings and dram voltage? anywhere between 1.5-1.6v dram might be needed
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Denmark
    Posts
    8

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    Thanks for the fast reply! :D

    Yes it went totaly nuts when i moved it. i will try reseat all heat sinks later. but it seems a little wired taht the SB just f***s up

    i have tried to set the XMP setting 1.3 ~ 2400 profile 1 and cheked taht the voltage was 1.65v i havent tried to set all the settings manualy (im to lazy ;) ) but when i did this the windows logo just froze :/

    i will turn back with an update

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    try with 2133mhz first and set dram to 1.65v manually,see if thats more stable,something must have moved when you moved the pc causing overheating? check all the case fans are running ect
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Denmark
    Posts
    8

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    Thanks wazza300
    I reseated all the heatsinks and applied new paste. the fan does not start unless both VGA's is above 60 degrees :)
    these ASUS gtx 560 ti is not good on this mobo without watercooling. ^^

    I tried again with the XMP 1.3 ~ 2400. my screen wnet black and the error display on the bord says "63" if im right "0x63" (CPU DXE initialization is started)
    What does this mean?

    Any ways the Thing runs great now :D

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    i dont know what that error is,what did xmp set dram voltage too? could be not enough
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    BIOS Debug Code table - Page 2 - hwbot.org

    check out post #12 and #13

    Also see



    Driver eXecution Environment (DXE) Phase
    The Driver Execution Environment (DXE) phase is where most of the system initialization is performed. Pre-EFI Initialization (PEI), the phase prior to DXE, is responsible for initializing permanent memory in the platform so that the DXE phase can be loaded and executed. The state of the system at the end of the PEI phase is passed to the DXE phase through a list of position-independent data structures called Hand-Off Blocks (HOBs). HOBs are described in detail in the Platform Initialization Hand-Off Block Specification.
    There are several components in the DXE phase:
    “DXE Foundation”
    “DXE Dispatcher”
    A set of “DXE Drivers”
    The Dxe Core produces a set of Boot Services, Runtime Services, and DXE Services. The DXE Dispatcher is responsible for discovering and executing DXE drivers in the correct order. The DXE drivers are responsible for initializing the processor, chipset, and platform components as well as providing software abstractions for system services, console devices, and boot devices. These components work together to initialize the platform and provide the services required to boot an operating system. The DXE phase and Boot Device Selection (BDS) phases work together to establish consoles and attempt the booting of operating systems. The DXE phase is terminated when an operating system is successfully booted. The Dxe Core is composed of boot services code, so no code from the Dxe Core itself is allowed to persist into the OS runtime environment. Only the runtime data structures allocated by the Dxe Core and services and data structured produced by runtime DXE drivers are allowed to persist into the OS runtime environment.
    source SourceForge.net: PI Boot Flow - tianocore
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  8. #8
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Denmark
    Posts
    8

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    Well my computer will not run at 2400 MHZ on the ram in quard CH.

    what is the recomended temperature on the SB? mine is 52 degres celsius IDLE! :S

    One Asus GTX 560 Ti TOP
    16 GB gskill ripjaws running at 1600 Mhz
    all hardrives running from marvel controlers
    still the intel i7 3930K with corsair hydro 100

    the room temperature is about 22 degres celsius.

  9. #9
    Join Date
    May 2011
    Location
    Cape Town
    Posts
    57

    Default Re: SB Getting hot when running SLI - x79 Extreme 9

    my problem is that no matter what I do my system gets BSODs regarding to memory eg. 0x0A and 0x9c
    |3930k@4.6ghz|AsrockExtreme9|16gigVengence|LianLiA 71|CustomTripleExternalWaterbox|HCP1200watt|3x27"|2x6990cfx|120gbVertex3+256gbSupertalentSSD|48Tb|G19|RAT9|Lo gitechZ5500|LogitechG35|

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •