Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 10 of 10

Thread: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed




  1. #1
    drjjr is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    6

    Default z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    It appears that the USB 3.0 ports that are connected to the Intel USB controller are running USB 3.0 devices at 2.0 speeds. The two ports on the rear that are controlled by the ASMedia controller seem to be running at USB 3.0 speeds.
    Can anyone tell me what I'm doing wrong? I have installed the latest Intel USB 3.0 driver. Seems like some BIOS handoff is not occuring with the Intel-controlled ports.

    Thanks,
    Don

    Intel i7-3770K @ 4.2GHz
    BIOS v1.30
    Intel USB eXtensible Host Controller driver v1.0.4.225

  2. #2
    drjjr is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    6

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Updated to BIOS v1.40 today, still the same issue. If I connect a USB 3.0 device to the front panel or rear panel USB 3.0 ports, I get the message that the device would perform better if it were connected to a Superspeed USB port. Connect the same device to one of the 2 ports controlled by the ASMedia controller, and it performs as a USB 3.0 device.

    Can anyone tell me what I'm doing wrong?

  3. #3
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Europe
    Posts
    17

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Did you install the Intel USB 3.0 drivers?

    Ignore my post. It seems you have installed the driver.
    Last edited by bat4; 05-21-2012 at 01:28 AM.

  4. #4
    drjjr is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    6

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Either no one has a similar working configuration or there is something very basic that I must have done wrong.
    Is there no one (from ASRock or otherwise) who can offer insight into this problem?

    Thanks,
    Don

  5. #5
    drjjr is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    6

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    This is what it looked like in Device Manager. The Seagate GoFlex is a USB 3.0 device. I would expect it to be listed under the Intel USB 3.0 controller, but it is not.
    z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed-devman-jpg

  6. #6
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Are you using the USB 3.0 port? Are you sure?
    Check the driver version for USB 3.0 in Device Manager.
    ASRock > Products > Motherboard > Z77 Extreme4 > Download has the Intel USB 3.0 driver ver:1.0.4.220 (3-30-2012) download for win7 x64.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  7. #7
    drjjr is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    6

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Yes, I am trying all of the USB 3.0 ports on the board. And I am using the Intel driver from the ASRock site. I have also tried a later version from the Intel site with the same results.

    Don

  8. #8
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Europe
    Posts
    17

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Quote Originally Posted by drjjr View Post
    Yes, I am trying all of the USB 3.0 ports on the board. And I am using the Intel driver from the ASRock site. I have also tried a later version from the Intel site with the same results.

    Don
    Don,
    What color is the front USB port? Is it blue or black? If it is black, then it is an USB 2.0 port.

    Regards.

  9. #9
    drjjr is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    Houston, TX
    Posts
    6

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Quote Originally Posted by bat4 View Post
    Don,
    What color is the front USB port? Is it blue or black? If it is black, then it is an USB 2.0 port.

    Regards.
    The front panel ports are blue. That, combined with the fact that I plugged them into the USB 3.0 header on the board should mean they are USB 3.0. In addition there are 4 USB 3.0 ports on the back. 2 of them are connected to the ASMedia USB 3.0 controller and devices plugged into those two ports behave as USB 3.0 devices. The other two are connected to the Intel USB controller and devices plugged into those ports result in the "This device can perform better if plugged into a Superspeed" port message and the device itself reports a USB 2.0 connection and performs as a USB 2.0 device.

    I have tried all six USB 3.0 ports on the board. Only the two that are connected to the ASMedia controller actually behave as USB 3.0 ports.

    This seems more like a BIOS/Ivy Bridge/z77 issue of some sort. Either that or some ridiculously simple task I have not yet performed.

  10. #10
    epret is offline Junior Member
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    United States
    Posts
    1

    Default Re: z77 Extreme 4 Intel USB 3.0 ports running at USB 2.0 speed

    Did you ever solve this? I have the exact same problem on my Asrock z77 extreme6 motherboard and the Etron USB 3.0 controller craps out during big file transfers and is useless. So I basically have no usable USB 3.0 ports on my board.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •