Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 4 of 4

Thread: ASRock Z68 Extreme3 Gen 3: Refuses to recognize SSD/HDD




  1. #1
    Join Date
    May 2012
    Location
    Durham, NC
    Posts
    2

    Default ASRock Z68 Extreme3 Gen 3: Refuses to recognize SSD/HDD

    Just assembled a new rig this afternoon (many hours ago...) and I've been jammed up on trying to install Windows. The BIOS cannot seem to find any of the drives I have plugged in (an Intel 320 series 120 GB SSD and two older drives, one Seagate 500 GB and a WD 1 TB). I have tried every combination I can think of with respect to cords and power supplies. I know all the drives work because the two HDDs were plugged into my old computer and I tested the SSD on that same rig yesterday. Any tips? I've tried cycling through the different SATA modes in the BIOS to no avail.
    Last edited by Strontosaurus; 05-18-2012 at 01:25 PM.

  2. #2

    Default Re: ASRock Z68 Extreme3 Gen 3: Refuses to recognize SSD/HDD

    Can you plz be much, much more descriptive. Like I turn on the power and x happens, then, y, and get error z.

    also, plug in only things you need. for example, you only need one ssd in to install windows. you can install the other two drives later.

    Make sure SSD is in the first SATA port and your DVD in the last.

    also, watch the LED. make sure to tuen on the LED features in BIOS as well.

    -=Mark=-

    ps, what's an, "any tios"?
    ASRock Z68 Extreme3 Gen3 i7 2600K 8GB (2 x 4GB) G.Skill 1333 CL9 MSI HD 7750 Corsair TX850 80Plus

    GigaByte A75-UD4H AMD A*-3870K 8GB (2X4GB) G.Skill 1866 CL8 On-Chip 6550D Antec EA-450 80Plus Platinum

  3. #3
    Join Date
    May 2012
    Location
    Durham, NC
    Posts
    2

    Default Re: ASRock Z68 Extreme3 Gen 3: Refuses to recognize SSD/HDD

    Yeah, no problem.

    I turn on the power and it boots up to the motherboard screen. I have a few seconds to go to the boot menu or the BIOS and then it continues on to the contents of the USB flash drive, which I have formatted to boot a Windows installer. At the Windows installer, I tell it I want to do a new installation and then it tries to find a drive to install on; no matter what I have plugged in, it can't find anything.

    If instead of letting it boot normally I go to the BIOS, I cannot see any hard drives there; again, just the USB drive. I have tried plugging in three different drives, in different combinations, with different cords and in different slots.

    The motherboard LED goes through what I assume is a normal cycle, counting up to 100 and then turning off when all is well.

    Since I posted this thread, I went back and tried the hard drives on a different computer, the one in which they originally worked, and they did not show up, so I'm thinking now that I somehow burned up 3 drives at once.

  4. #4

    Default Re: ASRock Z68 Extreme3 Gen 3: Refuses to recognize SSD/HDD

    Oh No, I feel for you. I have had that happen many times. especially with HDDs.

    Did you try just the SSD by itself with AHCI enabled?

    If it still doesn't show up you can try Parted Magic and try to rescue it. I've done this successfully a few times.

    Make sure the system is in AHCI mode. When you turn it on, reboot, just plug the SSD cable into the sata port (Hot swapping, it only works in AHCI mode). Then it sometimes is picked up by the time Parted Magic boots. Then go to system and select erase disk then do a secure erase. It takes just a few seconds to a minute to finish.

    Parted Magic | Free software downloads at SourceForge.net

    This has saved my bacon a few times and a two or more week RMA.

    -=Mark=-

    ps. Here's link to G.Skill forums on using parted magic. This is where I originally found out about Parted Magic:
    http://www.gskill.us/forum/showthread.php?t=6829
    Last edited by MarkJohnson; 05-18-2012 at 02:49 PM.
    ASRock Z68 Extreme3 Gen3 i7 2600K 8GB (2 x 4GB) G.Skill 1333 CL9 MSI HD 7750 Corsair TX850 80Plus

    GigaByte A75-UD4H AMD A*-3870K 8GB (2X4GB) G.Skill 1866 CL8 On-Chip 6550D Antec EA-450 80Plus Platinum

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •