Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]




  1. #1
    izl1000 is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    a small tweak town
    Posts
    7

    Default [solved] External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Hi,

    As the title says,

    The external self-powered USB drives are both recognized only after about one minute after entering desktop. I work from at least one of those so the wait is too long.
    It's a brand new computer running Win7 32bit (fully updated), Pro3 Gen3 mobo (default Bios), and latest drivers. Did not have this problem on my old computer running WinXP.
    Any ideas as to what might cause this and how to solve it?

    Thanks a lot!
    Last edited by izl1000; 05-26-2012 at 10:14 PM.

  2. #2
    izl1000 is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    a small tweak town
    Posts
    7

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    I still haven't found a solution to this.

    Anyone any idea at all?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    U.S.
    Posts
    166

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    It could be your A/V solution...Try disabling your anti-virus from auto starting and see if the delay in recognizing the USB drives goes away...
    ASRock™ Z68 Extreme7 Gen3 LGA 1155 Intel Z68 Intel™ Core i7-2600K LGA1155 Corsair™ Hydro Series H100 Extreme Performance Liquid CPU Cooler (CWCH100)
    G.SKILL™ Ripjaws X Series 16GB DDR3 2133 Model F3-17000CL11Q-16GBXL (2) ASUS™ ENGTX560 TI DCII TOP/2DI/1GD5 GeForce GTX 560 Ti in SLi
    OS Drive: Mushkin™ Chronos Deluxe 120 GB SATA 6.0 Gb/s SSD(MKNSSDCR120GB-DX) Storage: 2-Western Digital™ WD2002FAEX 2TB SATA III 7200 RPM 64 MB Cache Hard Drives
    Optical: HP™ Multiformat DVD Writer SATA Model 1260i Plextor™ Blu-ray writer PX-LB950SA Viewsonic™ V3D245 3D LED display @120hz
    PC Power and Cooling™ Silencer Mk II 950W Inwin™ DRAGON RIDER case APC™ BR1500LCD UPS 1500VA w/AVR Win7™ Ultimate 64

  4. #4
    izl1000 is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    a small tweak town
    Posts
    7

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Thanks but it's not that. Actually the plot has thickened:

    Not only the hard drives are delayed but also the WLAN USB adapter. When I go to ''Device Manager'' right after entering desktop and expand both ''Disk drives'' and ''Network adapters'' the external drives and WLAN adapter get active only after about one minute. Something is definitely going on with USB devices. I already disabled all types of sleep and energy savers in ''Universal Serial Bus Controllers'' but still nothing

    Wth?

    Edit: my USB mouse (Logitech G400) on the other hand is immediately recognized. Maybe because of the Logitech Gaming Software.. ?
    Last edited by izl1000; 05-26-2012 at 05:45 PM.

  5. #5
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Try several tests where you boot with your your external drives disconnected, and with only one drive connected.
    Once you get to the desktop connect one drive at a time and see how long it takes to get recognized in My Computer.

    Which usb ports are each drive connected to?
    Are you using a usb hub?

    We can best help you if you create a detailed hardware list in the PC Specs portion of your forum profile http://forums.tweaktown.com/profile.php?do=editprofile or in your forum signature.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  6. #6
    izl1000 is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    a small tweak town
    Posts
    7

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    And that's why you're called profJim ^^

    I booted without external drives and the problem seems to revolve around the 250GB drive. When this one is not connected the other external drive is immediately recognized as is the WLAN adapter. It does not matter on which mainboard connection (no hub) I put them the outcome remains the same. I formatted the 250GB drive with Western Digital Quick Format hoping this would help but it didn't. So, this drive seems to be faulty somehow. Still, it works once it is recognized. Suggestions here?

    Thanks for your spot-on help. Did not figure these simple steps myself (PC specs done did)

  7. #7
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Thumbs up Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Your welcome.
    After you've been doing troubleshooting for a while, you quickly learn to try and isolate where the problem might be.
    Sometimes it's as simple as a bad cable or connection, and sometimes there is an incompatibility with certain hardware combinations.

    It's possible that the 250GB external drive might work perfectly when connected to a different system.
    Your best bet is to look at the WDC tech forums and FAQs WD - Service & Support Home and register if you want to discuss the issue with them.

    Welcome to the forum.
    Next time try to give us a harder problem to solve.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  8. #8
    izl1000 is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    a small tweak town
    Posts
    7

    Thumbs up Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Next time solve in less than 4 days

    Thanks for helping me out. Will consult WD and if worthwhile I'll post back to let u know what's up.

  9. #9
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Quote Originally Posted by izl1000 View Post
    Next time solve in less than 4 days

    Thanks for helping me out. Will consult WD and if worthwhile I'll post back to let u know what's up.
    You're welcome, glad to help out, but are you implying that I'm a half-fast trouble-shooter?
    I didn't see your post until earlier today, besides, good things come to those who wait.

    It would be interesting to see if your WD 250GB external usb drive works OK in another system, but this wouldn't help solve your problem.
    Run the WD Diagnostics software to see if any problems are detected.

    Did you test using each of the usb ports on the back I/O panel? USB01? USB45? USB23 (3.0)? Using different usb mobo headers?
    Are you using the Etron USB 3.0 driver ver:0.104? There might be a newer 3.0 driver available.
    I'm not familiar with ASRock XFast USB and how this might affect your external usb drives.

    After you've booted to the desktop, how long does it take to recognize the WD 250GB drive after you plug it in?
    It might help if you have already performed these tests before contacting WD tech support.

    Let us know the results and the final resolution.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  10. #10
    izl1000 is offline Junior Member
    Join Date
    May 2012
    Location
    a small tweak town
    Posts
    7

    Default Re: External USB drives delayed recognition [Asrock Pro3 Gen3]

    Just noticed this thread through a Google search ;) Forgot about the help I've gotten so fast so sorry about that.

    For the sake of completeness posting back to say that I could not solve the problem. I ended up replacing the usb drives. Booyaa! problem gone.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •