Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 2 of 2

Thread: P5B-DE Shows Processor speed of 1.6GHz when 2.66 GHz installed




  1. #1
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Tokyo, Japan
    Posts
    1

    Default P5B-DE Shows Processor speed of 1.6GHz when 2.66 GHz installed

    Hello

    I'm having trouble with a P5B-DE motherboard.

    I've installed a Intel Core-Duo 2.66GHz CPU onto the board, and 5120 MB of RAM, on first boot, I have the usual BIOS Date/Time settings to address but having done that successive reboots show a Processor Speed of 1600Mhz no matter what I do.


    Any ideas ?



    Thanks in advance,

  2. #2
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: P5B-DE Shows Processor speed of 1.6GHz when 2.66 GHz installed

    I'm assuming you see the 1.6GHz speed in the BIOS, but you did not say what was showing that.

    A speed of 1.6GHz is the standard speed seen when Intel's SpeedStep CPU power saving option is enabled. I'm guessing that is what is happening in your case. When the CPU is under a low load, it will switch to 1.6GHz speed to save power when that option is enabled. When the demand on the CPU is higher, it will immediately switch to the normal speed, 2.6GHz with your CPU. Many hardware monitoring programs that run in Windows will show the CPU speed, and you can see it change.

    You wrote it won't change regardless what you do. What have you done?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •