Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 3 of 3

Thread: B75M high speed cpu fan at star tup




  1. #1
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Croatia
    Posts
    2

    Default B75M high speed cpu fan at star tup

    Hi,
    i recently got the ASRock B75M motherboard with Pentium G620, stock cooler. Everything works fine, just one thing keeps happening at every start up.
    Immediately after power button ON the CPU fan runs at high speed rpm for about 4 seconds and then lowers the rpm to normal. Any similar experiences?
    Last edited by Nonick; 09-02-2012 at 07:35 PM.

  2. #2
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: B75M high speed cpu fan at star tup

    That's normal on many boards, it takes a moment for the fan speed control software to start up, since it is at least partially controlled in the BIOS. All boards go through their POST functions, and then more of the BIOS functions start up. Some boards are able to keep the fans connected to the board under control at all times, which I assume means the chip used to control the fans is doing the work on its own, rather than waiting for the BIOS to tell it what to do on each boot.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Croatia
    Posts
    2

    Default Re: B75M high speed cpu fan at star tup

    The fan doesnt startup on boot for cca 2 s, then it rolls on maximum speed and settles down. So, this is normal..
    Thank you for the answer.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •