Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 40

Thread: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"




  1. #1
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    tx
    Posts
    19

    Default New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    Just got my new i5 system parts, including the z77 Extreme4.

    I am not sure whats going on, but the system posts fine but when it gets to the starting windows screen it just restarts. I attempted another hard drive with windows 7 installed and the same thing occurred.

    i5 3750k
    Asrock z77 extreme4
    8 gigs ddr3 ripjaw gskill
    nvidia gtx 260
    Antec 650w
    Windows 7 64 bit
    SATA western digital hard drives x 2
    Last edited by perfectblue; 09-11-2012 at 10:57 AM.

  2. #2
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    You need to enter your system specs so we know what you are using. Did you install Windows with only the OS drive connected to the board, or other drives attached too?

    Is that restart happening when the OS installation has just finished, or after the OS installation, and you loaded other drivers, or what? What SATA mode did you use during the installation?

    You should go into the UEFI/BIOS, and in the Advanced screen, disable Intel Rapid Start, and Intel Smart Connect. Did you use default BIOS settings for the CPU and memory when this restart happens, or did you OC the CPU or your memory?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    tx
    Posts
    19

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    Quote Originally Posted by parsec View Post

    You should go into the UEFI/BIOS, and in the Advanced screen, disable Intel Rapid Start, and Intel Smart Connect. Did you use default BIOS settings for the CPU and memory when this restart happens, or did you OC the CPU or your memory?
    Quote Originally Posted by parsec View Post
    You need to enter your system specs so we know what you are using. Did you install Windows with only the OS drive connected to the board, or other drives attached too?
    System specs:
    i5 3750k
    Asrock z77 extreme4
    8 gigs ddr3 ripjaw gskill
    nvidia gtx 260
    Antec 650w
    Windows 7 64 bit

    Both HDD I am swapping between when producing this error already had windows 7 installed.

    Quote Originally Posted by parsec View Post
    Is that restart happening when the OS installation has just finished, or after the OS installation, and you loaded other drivers, or what? What SATA mode did you use during the installation?
    Since these are HDD I have been using for over a year now, already installed. This error occurs when the "starting windows" screen appears. In windows 7 as shown in this image http://0.tqn.com/d/pcsupport/1/0/N/E...ndows-7-01.jpg

    Quote Originally Posted by parsec View Post
    You should go into the UEFI/BIOS, and in the Advanced screen, disable Intel Rapid Start, and Intel Smart Connect. Did you use default BIOS settings for the CPU and memory when this restart happens, or did you OC the CPU or your memory?
    I will disable Intel Rapid Start and Intel Smart Connect and report back.
    System is at default settings. It started producing this error out of the bock. No overclock involved.


    Thanks
    Attached Images Attached Images New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"-lkgc-windows-7-01-jpg 

  4. #4
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    tx
    Posts
    19

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    I disabled Intel Rapid Start and Intel Smart connect, it did not resolve the issue.

  5. #5
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    Wait a second, so the HDDs with Windows 7 on them were previously used on another, different PC? Windows was installed on those HDDs on a different PC? You then put those HDDs on your new hardware and you get this problem, is that correct?

  6. #6
    JaseGP is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Australia
    Posts
    6

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    If you have your keyboard and mouse connected to the USB3 ports try swapping them over to a USB2 port, that worked for me when first booting into win7. After USB3 drivers were installed it didn't matter which ports I used.

    Cheers
    Jase

  7. #7
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    tx
    Posts
    19

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    Quote Originally Posted by parsec View Post
    Wait a second, so the HDDs with Windows 7 on them were previously used on another, different PC? Windows was installed on those HDDs on a different PC? You then put those HDDs on your new hardware and you get this problem, is that correct?
    Yes Correct. Even if I wanted to do a fresh install, I have not been able to do so. I put in a blank HD and the windows 7 cd into the cd drive. I set the CD drive as the first boot device in BIOS. And I am greeted with "Reboot and Select proper boot device, Insert boot media in selected boot device and press a key", pressing a key does not launch Windows 7 install like it normally does.


    Quote Originally Posted by JaseGP View Post
    If you have your keyboard and mouse connected to the USB3 ports try swapping them over to a USB2 port, that worked for me when first booting into win7. After USB3 drivers were installed it didn't matter which ports I used.

    Cheers
    Jase
    Attempted switching over to 2.0 this did not resolve the issue
    Last edited by perfectblue; 09-11-2012 at 08:06 PM.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    it wont work if your shoving a hdd with another make/model of motherboards drivers on it,you need to do a clean install

    try putting the dvd drive sata cable on intel sata2 the last numbered port,and try pressing f8 or whatever button it is at splash screen to bring up the boot menu,put in your windows disk and boot from dvd drive
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    tx
    Posts
    19

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    Update: I put both of the hard drives in my friends Q9550/EVGA 780i system and they both booted into windows no problem. When I put the hard drives into my system it restarts at "starting windows".

  10. #10
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: New Z77 Extreme4: Restarts at "Starting windows"

    thats right,some chipsets will let you it depends,i could swap hdd with windows installed from h55 to x58,but it wouldnt work from x58 to z68,it would do what your describing hence a clean install is needed,you can boot up on the evga 780i though and put windows in out of the box state,then put in the z77 and it will install needed drivers for you

    How to put the computer to out of the box state - Windows 7 Forums
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •