Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 28

Thread: New build won't power up.




  1. #11
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: New build won't power up.

    Your memory is not in the compatibility list, and that matters these days. You can't just put your favorite memory into these new boards, even if the memory manufacture states that they can be used with your platform, that is just a general statement. Is that two 8GB DIMMs, or 4 x 4GB? You could try one DIMM in slot B2 or A2 to at least get POST and into the BIOS.

    BTW, EPS is the same as being labeled CPU, for that power cable.

  2. #12
    rhinosneros is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    California USA
    Posts
    16

    Default Re: New build won't power up.

    Thanks for your input regarding memory [in]compatibility, parsec. I had 8GB modules in both A2 and B2. Could memory incompatibility possibly cause the drives to not function at all?

  3. #13
    rhinosneros is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    California USA
    Posts
    16

    Default Re: New build won't power up.

    I pulled the new components from the Bitfenix Merc Case, then did some logical testing. In cases 1 and 3 drives were properly connected to the power supply. In all cases the motherboard was properly hooked-up to the 24 or 20-pin ATX psupply connector and the 8 or 4-pin CPU-pwr psupply connector.

    Test 1
    new: AS Rock mboard w/CPU and single 8GB memory module
    new: Corsair TX850M power supply
    new: Seagate 2TB hard disk drive
    new: Samsung 22x SATA DVD-RW drive
    used: LG E2350V display
    • No POST
    • HD doesn't spin
    • Power supply fan doesn't spin
    • No beeps (speaker plugged into motherboard)
    • CPU fan functions
    • No image on monitor

    Test 2
    used: NMB power supply from functioning Sony VAIO
    new: AS Rock mboard w/CPU and single 8GB memory module
    used: LG E2350V display

    • No POST
    • No beeps (speaker plugged into motherboard)
    • CPU fan functions
    • No image on monitor

    I then reinstalled the NMB power supply back into the Sony VAIO ... and it booted up with no issues.

    Test 3
    used: functioning Gateway computer
    new: Seagate 2TB hard disk drive
    new: Samsung 22x SATA DVD-RW drive
    used: LG E2350V display

    • Boots without problem
    • HD spins great
    • DVD drive recognizes power and drawer ejects just fine

    In view of the fact that I've never experienced a bad Intel CPU (in hundreds of new-builds), I suspect that both the motherboard AND the power supply are toast.

    What do you think?
    Last edited by rhinosneros; 01-10-2013 at 05:57 AM.

  4. #14
    Chozo4's Avatar
    Chozo4 is offline Junior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    n/a
    Posts
    29

    Default Re: New build won't power up.

    If it's any consolation - I've had a power supply before that would work on one system and simply wouldn't provide any result on another other than fans spinning (no POST, etc). Comes out the supply was not only old-ish but suffering from buldging capactors. How old is the supply you pulled from the Viao?
    PC: 'Scarab' - Model#'s+More
    ...Sometimes I'm scatterbrained and have trouble collecting my thoughts in a post.

  5. #15
    rhinosneros is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    California USA
    Posts
    16

    Default Re: New build won't power up.

    The power supply from the older VAIO is probably 8 years old. But it WORKS! It's the new Corsair 850W power supply that does not.

  6. #16
    rhinosneros is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    California USA
    Posts
    16

    Default Re: New build won't power up.

    And, who gets points ... for what?

  7. #17
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    USA
    Posts
    2,675

    Default Re: New build won't power up.

    Quote Originally Posted by rhinosneros View Post
    And, who gets points ... for what?
    That post is spam. Look at it when using Reply with Quote

    Just don't actually post/quote the message when looking at it. Looksee only.
    #1 - Please, when seeking help, enter the make and model of ALL parts that your system is comprised of in your Signature, or at least the model #'s in your System Specs, then "Save' it.
    ____If you are overclocking, underclocking, or undervolting any parts, informing us of this and their values would prove beneficial in helping you.

    #2 - G.Skill RAM Configurator for your boardSamsung Memory for your boardLatest AMD Chipset Drivers/WindowsLatest AMD Graphics Drivers/WindowsLatest Intel Drivers

    #3 - Please use the eXtreme Outer Vision Power Supply Calculator found HERE to determine if it might be your PSU at issue.
    ____Consider your PSU to be the foundation from which all else is built upon. Anything built upon a weak foundation is poorly built.

  8. #18
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: New build won't power up.

    You need a case speaker connected to the motherboard's front panel speaker pins to hear beep error codes.
    I'm pretty sure that you won't hear any beep error codes using any of the motherboard's on-board audio output jacks with speakers or with headphones.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  9. #19
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    USA
    Posts
    2,675

    Default Re: New build won't power up.

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    I'm pretty sure that you won't hear any beep error codes using any of the motherboard's on-board audio output jacks with speakers or with headphones.
    Yes Sir. That'd be silent as a church mouse without the audio drivers loading first.
    #1 - Please, when seeking help, enter the make and model of ALL parts that your system is comprised of in your Signature, or at least the model #'s in your System Specs, then "Save' it.
    ____If you are overclocking, underclocking, or undervolting any parts, informing us of this and their values would prove beneficial in helping you.

    #2 - G.Skill RAM Configurator for your boardSamsung Memory for your boardLatest AMD Chipset Drivers/WindowsLatest AMD Graphics Drivers/WindowsLatest Intel Drivers

    #3 - Please use the eXtreme Outer Vision Power Supply Calculator found HERE to determine if it might be your PSU at issue.
    ____Consider your PSU to be the foundation from which all else is built upon. Anything built upon a weak foundation is poorly built.

  10. #20
    rhinosneros is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    California USA
    Posts
    16

    Default Re: New build won't power up.

    I just purchased a mboard speaker this morning. I edited my 3-text post above to indicate that there are no beeps from that speaker when plugged directly into the ASRock motherboard. I also added that whenever the Corsair TX850M was in the loop, its fan never rotated when power was applied.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •