Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 28

Thread: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD




  1. #11
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    I just sent a PM to ASRock TSD - Emily (with a cc to TrevorS) just in case she didn't receive the original PM.
    Patience, she hasn't let me down yet.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  2. #12
    TrevorS is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    USA
    Posts
    16

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    Thanks -- I just sent a retry myself so hope she doesn't feel inundated :)!

  3. #13
    TrevorS is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    USA
    Posts
    16

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    Hello Emily,

    Yes, I saw that technique for installing an OS on a SATA drive, but that isn't the problem I'm having. What I'm currently trying to do is successfully install a SATA drive so my existing OS on the Primary PATA port can access it.

  4. #14
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    usa
    Posts
    373

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    Quote Originally Posted by TrevorS View Post
    Hello Emily,

    Yes, I saw that technique for installing an OS on a SATA drive, but that isn't the problem I'm having. What I'm currently trying to do is successfully install a SATA drive so my existing OS on the Primary PATA port can access it.
    Have you tried to run the SETUP APP inside the combo DL from the DL page ?

    Can you see the devise ID of the sata ports in devise MGR, what about after running the setup ?

    There is a devise 1106 VIA, that has a VIA AHCI Controller - 6287, but the ID is 6287.

    You can see if the controller will pickup the 6287 driver, which does correspond to the 8251 and not the 8237, but some series can use a 82 line of that series.

    All the drivers in the DL from asrock are 3429, 3149,3164. But all state raid.

    The VRAID 550b version DL has the AHCI.

    Because your not installing OS to the sata, you should be able to install driver in windows, no reason for pre-install. Any driver even if a floppy setup, the drivers can be used in windows.

    Also after running SETUP, and the drive is plugged in, just check ADMIN tools, disk MGT, see if the drive is listed and needs to be activated. The drive will not show in BIOS or MY computer until activated.
    Last edited by odiebugs; 11-07-2013 at 06:26 AM.

  5. #15
    TrevorS is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    USA
    Posts
    16

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    I've used the Asrock supplied setup utility (CDROM that came with the board), the downloaded 300b package utility and also Device Manager with both automatic and manual selection of the downloaded files. The driver installation always goes fine, and the resulting driver behavior is always the same! Both the CDROM supplied drivers and the Asrock download are the same 300b package. The Readme.txt I quoted in post 1 is from that package. Changing the K7VT6 Boot FLASH from 1.30 to 1.60 made no difference.

    I've also tried "ComboRAID" driver package version 430g setup with and without the 5.20 RAID configuration utility -- no change. However, it's Readme.html webpage doesn't include the 6420 dual IDE and dual SATA configuration described in the 300b Readme.txt, so VIA dropped that support? Or did it never work? In any case, I'm staying with 300b since it at least acknowledges the configuration. (Am thinking the .104 drivers are specific to the parallel ports, despite them being in the SATA package.)

  6. #16
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    usa
    Posts
    373

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    If you get a chance can you post what drivers loaded, and the ID of the devise, numbers after 1106&DEV-. Unless Emily returns with a reply.

  7. #17
    TrevorS is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    USA
    Posts
    16

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    Installed VIA driver version: 5.1.2600.300
    Detail: PCI/VEN_1106&DEV_3149&SUBSYS_31491849&REV_80\3&61AAA01 &0&78

  8. #18
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    usa
    Posts
    373

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    Sorry Trev, I meant the actual drivers, not the version.

  9. #19
    TrevorS is offline Junior Member
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    USA
    Posts
    16

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    The loaded drivers are the version 5.1.2600.300 from the VIA 300b package (as is available from the Asrock support board). I don't know how else to respond.

  10. #20
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    usa
    Posts
    373

    Default Re: Can't get K7VT6 SATA ports to support non-RAID HDD/SSD

    If you look at the same place where you seen the driver, devise MGR, the controller, click on properties, then click on the driver tab, you will see driver details.

    This is what the hardware loads for drivers, they will be a .sys. I assume you looked in devise MGR and not just at the driver version. You should see a main tab in devise MGR that say's storage controller.

    It might be under ATA/IDE sata, I forgot this is older so you might not see storage.
    Last edited by odiebugs; 11-07-2013 at 12:19 PM.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •