Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 7 of 7

Thread: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's




  1. #1
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    UK
    Posts
    1

    Thumbs down ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    Hello,

    I have recently purchased an ASRock H61 BTC motherboard to be used for mining purposes. I have the following hardware:-

    • 3 x R9 290
    • 3 x R9 280
    • Intel Ivybridge Celeron Processor - 2.7 Ghz
    • 8GB 1600Mhz Memory
    • Windows 7 Ultimate 64-bit


    I have my primary GPU plugged directly into the motherboard in the PCIx16 slot and the PC will boot perfectly fine. If I add a second GPU to the very top port (PCIx1), it will still boot up but the GPU will not be recognised by the system and often the PC will crash. Upon restart the fans of the GPU will run at 100% and there will be no output to the monitor from the primary GPU.

    I've tried plugging GPU's into the other slots and I have the same problem each time - it just doesn't seem to work at all. I have tried updating the BIOS to the latest version that claims to improve VGA support, but unfortunately I have seen no improvement.

    I'm wondering if perhaps there may be a certain order that the cards have to be installed in?

    Thanks very much in advance.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    USA
    Posts
    2,675

    Default Re: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    Hello and welcome to TweakTown.

    Not to sound rude, which I certainly do not mean to be, but in this instance for a faster response I'd point you to the ASRock Tech Support form HERE.

    I've read enough on mining setups to be a danger unto myself and I suppose those around me also. Using powered risers with those cards? Have the extra PCIe power 4pin molex connected? Like I said, dangerous. Sorry.
    #1 - Please, when seeking help, enter the make and model of ALL parts that your system is comprised of in your Signature, or at least the model #'s in your System Specs, then "Save' it.
    ____If you are overclocking, underclocking, or undervolting any parts, informing us of this and their values would prove beneficial in helping you.

    #2 - G.Skill RAM Configurator for your boardSamsung Memory for your boardLatest AMD Chipset Drivers/WindowsLatest AMD Graphics Drivers/WindowsLatest Intel Drivers

    #3 - Please use the eXtreme Outer Vision Power Supply Calculator found HERE to determine if it might be your PSU at issue.
    ____Consider your PSU to be the foundation from which all else is built upon. Anything built upon a weak foundation is poorly built.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    France
    Posts
    1

    Default Re: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    Hi !
    I have the same kind of problem.

    All worked fine with 2 R9 280x on pcie1 et 3.
    I adde this morning to news R9 280X with powered risers and it doen't work anymore.

    I tried to change the order of the pcie I used, tried to change the risers, tried to reinstall windows (8 x64), tried to update the bios with the last version but :
    it doen't work (no signal, freeze...) !!!

  4. #4
    waramp22 is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    canada
    Posts
    2

    Default Re: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    I have the same problem. I run one 7950 on slot one and it runs fine. The only place i can add a 2nd card where it will actually be deteced is in slot 6. I thought this board was supposed to be user friendly? slots 2,3,4 and 5 do nothing.

    It "shouldnt" be because of my none powered risers, because the board was designed not to need powered risers. (Hence the 2 molex connectors on the motherboard and 5 - 1x slots)

    I've heard that changing the PCI-E setting in the bios from Auto to Gen 2 is a possible reason, but changing it did nothing for me.
    Last edited by waramp22; 01-20-2014 at 09:30 AM.

  5. #5
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    @waramp22

    Welcome to the forum.

    We need detailed information about ALL OF THE HARDWARE in your system.

    We can best help you after you create a detailed hardware list in the System Specs
    portion of your forum profile at the bottom of the profile page or in your forum signature.
    Be sure to include brand names and model numbers.
    When you are done editing or creating your hardware list, save the settings.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  6. #6
    waramp22 is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    canada
    Posts
    2

    Default Re: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    While finding my BIOS version, I updated to the newest with the instant flash option. Suddenly my year old video cards are now recognized. I didn't think a brand new board would need a bios update that quickly. Sorry for the pissed off post i had been fighting with it for days.

  7. #7
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: ASRock H61 BTC - Not Recognising GPU's

    Glad to hear that the newest bios fixed your video card problem.
    Your frustration is understandable.

    Newer bios versions often fix some problems with older, less mature bios versions.

    Thanks for the update, your post will probably help others in the future.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •