Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 4 of 4

Thread: Asrock Z77 Extreme4 Pcie bios Empty?




  1. #1
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    United Kingdom
    Posts
    2

    Default Asrock Z77 Extreme4 PCIe Sound card not found. PCIe Empty?

    Hi all.

    Recently brought myself a new sound card to replace the on board but the motherboard doesn't seem to find it. I have tried resetting the bios. Just updated the Bios to 2.80 to see if that would work but still both ports available (Pcie1 and Pcie4) do not find the card. That's both from with in the bios and windows not detecting new hardware. I've read that this could be a fault with the board as it seems quite a common problem. I hope not as I've had my board for over 2 years now so no RMA I've never needed to use the Pcie ports before but could there be a chance that this would be a fault from the start. The main board is not coming up with any error codes.

    Regards

    Lee.
    Last edited by LeeWicks; 04-12-2014 at 02:06 AM.

  2. #2
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: Asrock Z77 Extreme4 Pcie bios Empty?

    Did you try setting "Onboard HD Audio" in the BIOS (Southbridge Configuration) to Auto or Disabled? The Auto setting supposedly disables the onboard HD audio if a sound card is plugged into a PCI slot. The manual just states "PCI slot", so that may not apply to a PCI-E slot.

    What sound card are you trying to use, and what OS do you use?

  3. #3
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    United Kingdom
    Posts
    2

    Default Re: Asrock Z77 Extreme4 Pcie bios Empty?

    Hi Parsec.

    Feeling a little stupid now.... the card was a Xonar DGX and I had turned off the built in sound card with in the bios. I'm running windows 8.1. I tried the DGX in another computer and that also was not recognising the card. So I promptly went to my local "computer" store, picked up an SB Audigy FX and all is working well. I don't think I was expecting a faulty card to not show up at all in the port and for there not to be some sort of Error. I'll be returning the card back for a refund.

    Thanks for the reply. Should have had more faith in Asrock being as all my motherboards have been from them!

    Regards

    Lee

  4. #4
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: Asrock Z77 Extreme4 Pcie bios Empty?

    Not to worry, I considered mentioning trying the card in another PC, but thought I'd save that if nothing else helped.

    If the card was so defective that it did not even turn on, it could appear as if nothing was in the PCI-E slot, which may be the case.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •