Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240




  1. #1
    coldair is offline Junior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    canada
    Posts
    11

    Default new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    I just built a pc with an asrock z77 extreme3. 5th pc I've built in the past 5 years and I cannot get this one to post/output video. Cpu fan spins, case fans spin and leds light up.

    I've tried a number of things such as the two ram sticks I have. I've tried them Together and individually in different ram slots. They are g skill ripjaw 2x2gb

    I've tried clearing the cmos several times after different changes.

    I've tried using the on board vga and dvi. I've also tried a pcie card in two different slots again in vga and dvi. The pcie card I tried was a xfx radeon 5450.

    I've unplugged everything except a single ram stick and the monitor and still nothing. I'm using an older 17" hp monitor.

    The cpu I'm using is an Intel i3-3240 3mb cache 55watt.

    The only thing I don't have is a chassis speaker. I can see if I can find one if this isn't a known issue with this board.

    Thanks for any help in advance.

  2. #2
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    Your memory may not be compatible, we need the full model name and speed in order to check.

    Your CPU has onboard video, so it should produce video output from the mother board's video connections. The video card should work too, as long as nothing is connected to the board's video outputs at the same time.

    What would the known issue about this board be? Defective from the factory?

  3. #3
    coldair is offline Junior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    canada
    Posts
    11

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    I don't see my ram specifically listed but I did see several other g.skill ram models listed so I thought I was safe, maybe not? The specific model number of my ram is F3-10666CL9D-4GBXL

    Time for some new ram?

    Also what I meant by common problem was some sort of compatibility issue with my hardware or the bios needing an update to support something I have.

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    You haven't included a detailed hardware list for your system.
    Have you tried booting using the on-board video only, with no video card installed?
    Have you tried booting with your motherboard placed on a cardboard box beside your computer case?
    Can you test with a different power supply?
    Are all of your parts brand new?

    The G.Skill Ram Configurator shows that the F3-10666CL9D-4GBXL memory kit is compatible with your system.
    G.SKILL - RAM Configurator Results for ASRock Z77 Extreme3

    We need detailed information about ALL OF THE HARDWARE in your system.

    We can best help you after you create a detailed hardware list in the System Specs
    portion of your forum profile at the bottom of the profile page or in your forum signature.
    Be sure to include brand names and model numbers.
    When you are done editing or creating your hardware list, save the settings.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #5
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    One very important item that is sometimes overlooked is when you don't connect the power supply's 4-pin ATX_12V or 8-pin EPS12V power cable to the motherboard.

    Modern systems will not post or boot if you haven't connected one of these cables.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  6. #6
    coldair is offline Junior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    canada
    Posts
    11

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    I wish it was as simple as one of the two on board power connectors not plugged in but both are in and fully seated.

    I've updated my hardware list in my profile.

    I have tried the on board video only with no video card plugged in. That's currently how the system is sitting.

    I have not tried it on a cardboard box yet. I can do that shortly.

    I do not have an additional power supply to test with. Although this psu was pulled from a fully working system and seems to be working still.

    Everything is brand new except the case which is two years old but never used before. And the power supply is from my first system build from 2008 which should be and seems to be still good.

  7. #7
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    Sometimes there are problems with a new build that "magically" disappear then the motherboard is tested outside of the computer case.
    I always build and test my systems outside of the case.

    We've solved some new system posting and booting problems caused by:
    • a faulty front panel reset or power switch
    • a faulty or improperly installed usb 3.0 front panel cable
    • problems with motherboard stand-offs
    • problems where the computer case was at fault, often near the rear I/O panel area

    It's possible but unlikely that both memory modules would be defective.

    You can send a private message to TweakTown's G.Skill - Tech Support, include a link to this thread and see if Matt can help out.

    Ultra brand power supplies seem to be a mixed bag; some are terrible and some are pretty good.
    Your psu is 6 years old which isn't a big deal if you have a top tier power supply.
    Last edited by profJim; 04-17-2014 at 10:06 PM.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  8. #8
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    those bios chips usually pull out on asrock boards,if so you could ask asrock to send you a pre flashed one with latest bios,maybe then it
    would support and work with your ram

    that's assuming your ram is at fault/incompatible ect
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. #9
    coldair is offline Junior Member
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    canada
    Posts
    11

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    The out of case test failed. I tried a variation of configurations with the ram sticks. And I tried both vga and dvi again resetting the cmos after ever change. I tried leaving the cmos battery out of the mobo for over 30 minutes, no change.

    How I tested out of the case was I had the 24 pin atx cable plugged in, the 8 pin atx cable plugged in, the power button cable plugged in, the cpu fan in cpu_fan1 slot. And 1 ram stick in ddr3_A1 slot. I then tried both dvi and vga video outputs separately.

    I'm not positive but I'm pretty sure nothing else needs to be plugged in to post if I'm not mistaken like a keyboard or a hard drive.


    This mobo does have a removable bios chip and there have been several updates posted online for the bios since my bios version. I looked into it and from what I've seen updating blind would be nearly impossible.

  10. #10
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    USA
    Posts
    2,675

    Default Re: new build, no video out z77 extreme 3 1155 with i3-3240

    Do you have an old PC speaker/buzzer there you can connect?
    #1 - Please, when seeking help, enter the make and model of ALL parts that your system is comprised of in your Signature, or at least the model #'s in your System Specs, then "Save' it.
    ____If you are overclocking, underclocking, or undervolting any parts, informing us of this and their values would prove beneficial in helping you.

    #2 - G.Skill RAM Configurator for your boardSamsung Memory for your boardLatest AMD Chipset Drivers/WindowsLatest AMD Graphics Drivers/WindowsLatest Intel Drivers

    #3 - Please use the eXtreme Outer Vision Power Supply Calculator found HERE to determine if it might be your PSU at issue.
    ____Consider your PSU to be the foundation from which all else is built upon. Anything built upon a weak foundation is poorly built.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •