Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 6 of 6

Thread: Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows




  1. #1
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Germany
    Posts
    3

    Exclamation Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows

    Hello,

    ive Updated my EFI Firmware from 2.10 to 2.30 before i change my CPU laste week. It seems that it all works fine, but i noticed yesterday that no one of my USB Plugs work without windows.

    I have already delete and Reset all the Settings, Re-flash the latest Beta-EFI but i can only use PS/2 Keyboard in UEFI or in Windows 7 Bootloader.

    When Windows 7 show the Login-Screen, all lights from USB-Keyboard, Mouse, USB-Camera turns on.

    Please help me!

    greetings

  2. #2
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows

    You were using UEFI version 2.10 with what CPU?

    What CPU are you now using with UEFI 2.30?

    When you updated to 2.10, did you also update the Intel Management Engine driver to ver:8.0.2.1410?

    Did you check in the UEFI if any options or new settings in the USB screen need to be selected?

    Did you try unplugging your USB devices one at a time to see if one of them is causing a problem? Try the USB camera first. The keyboard, mouse, and camera all seem to be working fine?

    Do you have the ASRock XFast USB program installed? If you do, try uninstalling it and see if the USB ports work again.

  3. #3
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Germany
    Posts
    3

    Default Re: Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows

    Quote Originally Posted by parsec View Post
    You were using UEFI version 2.10 with what CPU?

    What CPU are you now using with UEFI 2.30?

    When you updated to 2.10, did you also update the Intel Management Engine driver to ver:8.0.2.1410?

    Did you check in the UEFI if any options or new settings in the USB screen need to be selected?

    Did you try unplugging your USB devices one at a time to see if one of them is causing a problem? Try the USB camera first. The keyboard, mouse, and camera all seem to be working fine?

    Do you have the ASRock XFast USB program installed? If you do, try uninstalling it and see if the USB ports work again.
    Hi,

    thank you for you fast answer. I will try to explain.

    "old" CPU: Core i7 2700K "Sandy Bridge" with 2.10

    "new" CPU: Core i7 3770K "Ivy Bridge" change after Upgrade to 2.30

    I remember that the UEFI Update automaticly updated the ME, but I didn't remember which one.

    Before the Windows OS is showing the Login Screen, none of my USB Devices should work. I reset the UEFI settings more the one time to its default settings. nothing helps.

    Yes, i have XFast installed. But on Windows I haven't any Problems.

    greetings

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Location
    Rudehen, Tehran, Iran
    Posts
    302

    Default Re: Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows

    Is there any option like "USB Legacy Support" inside bios settings? Enabling or sometimes disabling it may help.

  5. #5
    parsec's Avatar
    parsec is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Third stone from the sun
    Posts
    4,824

    Default Re: Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows

    Quote Originally Posted by PaTHoS71 View Post
    Hi,

    thank you for you fast answer. I will try to explain.

    "old" CPU: Core i7 2700K "Sandy Bridge" with 2.10

    "new" CPU: Core i7 3770K "Ivy Bridge" change after Upgrade to 2.30

    I remember that the UEFI Update automaticly updated the ME, but I didn't remember which one.

    Before the Windows OS is showing the Login Screen, none of my USB Devices should work. I reset the UEFI settings more the one time to its default settings. nothing helps.

    Yes, i have XFast installed. But on Windows I haven't any Problems.

    greetings
    UEFI 2.10 is the Sandy Bridge to Ivy Bridge compatibility update, which also does the IME firmware update. The IME firmware is part of the UEFI 2.10 update, but the IME software is different. If you didn't run the IME software installer, give that a try, although I can't guarantee it will make a difference. There is a link on the UEFI page, in the 2.10 listing, that downloads IME version v8.0.2.1410_1.5M, which is a zip file. That is different from the version I listed in my first reply.

    You can check the IME software version you have in Windows Programs and Features.

    I assume it is the USB 2.0 ports that are not working, is that right?

  6. #6
    Join Date
    Oct 2014
    Location
    Germany
    Posts
    3

    Exclamation Re: Z68 Extreme4 Gen3: USB doesn't work without Windows

    Quote Originally Posted by parsec View Post
    I assume it is the USB 2.0 ports that are not working, is that right?
    Yes, thats right. But i have found a solution on a other forum: I flashed the EFI again and and remove battery for a while. After that I reload standard settings and disable the settings for "Legacy Support USB 3.0"
    now I have my USB-Keyboard & Mouse back! :-)

    Thanks all for try helping me.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •