Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 3 of 3

Thread: 970 Extreme 4 - Load Line Calibration, Does not work properly.




  1. #1
    Qu4k3r's Avatar
    Qu4k3r is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Valencia, VENEZUELA
    Posts
    95

    Default 970 Extreme 4 - Load Line Calibration, Does not work properly.

    Hi there.

    I have a 970 extreme 4 mother board since 2011.
    First with a sempron 140 cpu, a year after I bought a fx-6300 so I upgraded bios to 2.2 version.
    I noticed that LLC didn't work properly.

    Values for LLC are: Auto, 1/2, 1/4 and Disable. 1/2 is for AM3+, 1/4 is for AM3.

    With 2.2 bios version.
    LLC set to 1/2 and Vcore set 1.35v, voltage readings (cpu-z, aida64, hwinfo64) are low in both idle and load, but when LLC is set to disable vcore readings are better.

    So I decided try newer bios version 2.6, it is messy too.

    For exemaple: changing multiplier, vcore and LLC.

    4.0 GHz, 1.3500v, LLC set to 1/2. The readings are 1.37-1.38v idle and 1.32-1.33v at load.
    4.0 GHz, 1.3500v, LLC set to disable. The readings are 1.44-1.46v idle and 1.41-1.49v at load.

    4.3 GHz, 1.4250v, LLC set to 1/2. The readings are 1.44-1.45v idel and 1.39-1.41v at load.

    4.2 GHz, 1.4125v, LLC set to 1/2. The readings are 1.43-1.44v idle and 1.37-1.38v at load.
    4.2 GHz, 1.4125v, LLC set to 1/4. The readings are 1.44-1.48v idle and 1.43-1.48v at load.
    4.2 GHz, 1.4125v, LLC set to auto. The readings are 1.44-1.48v idle and 1.43-1.48v at load.
    4.2 GHz, 1.4125v, LLC set to disable. The readings are 1.44-1.48v idle and 1.43-1.48v at load.

    Last night I downgraded to 2.5 bios version but it works in the same way that 2.6 version.

    Any advice or sugestions are welcome.
    Thanks in advance.-

    PD: Other settings in bios are:
    Code:
    Overclock mode ....................=Manual
    
    CPU Frequency (MHz)................=200
    CPU Dynamic OC.....................=Disable
    PCIE Frequency (MHz)...............=100
    
    Spread Spectrum....................=Disable
    CPU Active Core Control............=All Cores
    AMD Turbo Core Technology..........=Disbale
    Current APM Status.................=Disable
    AMD Application POwer Management...=Disable
    
    Multiplier Volateg Change..........=Manual
    CPU Frequency Multiplier...........=x20  4000MHz
    CPU Voltage ...............[Manual]=1.35v
    CPU NB Voltage ............[Manual]=1.20v
    HT Bus Speed ..............[Manual]=2000Mhz
    HT Bus Width ..............[Manual]=16Bit
    
    CPU Load Line Calibration..........=1/2       (For AM3+ CPU select 1/2)
    DRAM Voltage ..............[Manual]=1.50v
    NB Voltage ..................[Auto]=1.145v
    HT Voltage ..................[Auto]=1.200v
    CPU VDDA Voltage ............[Auto]=2.56v
    PCIE VDDA Volatge ...........[Auto]=1.81v
    SB Voltage ..................[Auto]=1.10v
    
    Cool n' Quiet......................=Disable
    Enhanced Halt State C1E............=Disable
    Secure Virtual Machine.............=Enable
    Core C6 Mode.......................=Disable
    CPU Thermal Throttle...............=Auto
    Last edited by Qu4k3r; 05-29-2015 at 12:01 AM.

  2. #2
    Join Date
    May 2011
    Location
    Rudehen, Tehran, Iran
    Posts
    302

    Default Re: 970 Extreme 4 - Load Line Calibration, Does not work properly.

    You found that it works because disabling it takes voltage to maximum levels. So when it is enabled and working properly, you should have a stable system with minimum power possible. Have you any unstability problem or just expect to have higher voltages?

  3. #3
    Qu4k3r's Avatar
    Qu4k3r is offline Junior Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Valencia, VENEZUELA
    Posts
    95

    Default Re: 970 Extreme 4 - Load Line Calibration, Does not work properly.

    Thanks for your reply

    I ran some prime 95 tests and do not have unstability problems, but I expected that bios settings and core voltages were a bit closer at load mainly.

    Now I'm at 4.2GHz with 1.40v in bios, 1.41-1.42v idle and 1.36-1.38v at load. Which means this cpu works fine 4.2GHz with 1.37v but if set that value in bios it won't be stable.

    Thanks anyway ;)
    Last edited by Qu4k3r; 05-31-2015 at 03:45 AM.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •