Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 9 of 9

Thread: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?




  1. #1
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Poland
    Posts
    1

    Default ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    Hello,

    I have completed my PC build which is:


    ASRock Z170 Extreme 6+

    Intel Core i7-6700K Skylake, socket 1151, 64bit, 4.2GHz, 95W, cache 8MB, BOX (BX80662I76700K)

    MSI GeForce GTX980Ti, 6GB GDDR5 (384 Bit), DVI/HDMI/3DP BOX (GTX 980Ti GAMING 6G)

    Crucial Ballistix Sport 2x8GB 2400MHz DDR4 CL16 (BLS2C8G4D240FSA)

    Corsair RM Series 750W Modular 80Plus GOLD - CP-9020055-EU

    CPU SilentiumPC Grandis XE1236 (SPC099)

    SSD Crucial MX200 250GB SATA3 (CT250MX200SSD1)

    Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003)


    Let me describe my problem, sorry for grammar mistakes english isnt my native lagnuage im from Poland.


    I finished the PC yesterday, it was running fine for few hours I played a bit of World of Warcraft, Assassin Creed Syndicate and Rainbox Six

    Siege everything on maxed settings, there was no FPS spikes, nothing, everything was running smooth.

    Today in the morning I start the PC I played some WoW and the game frozen after 1-2 hours of playing. The whole PC frozen not just the game

    only option was to restart the PC so thats what I did.


    It was running fine for 30-40 minutes then I had to restart the PC normally from Windows I was doing some updates and it needed restart. After

    that I tried to start the PC and I have encounter error on motherboard Dr. Debugg #05 which is related to Memory RAM thats what I read in

    installation guide. I restarted the PC after this error and a new one pop this time error #00 " Please check if the CPU is installed

    correctly and then clear CMOS "

    I have turned power off for hour or so tried to start the PC but same error #00 pops over and over again.



    One more important thing is that the Memory RAM I have supposed to run in DUAL CHANNEL but when I put them into slots A2 B2 it just

    shows me error #55 and PC wont start, its only working while they are in slots A1A2 or B1B2 so PC see them as SINGLE

    I have checked here ASRock > Z170 Extreme6+ if the Memory are supported by my

    motherboard and sadly I found out that they are not on the list.


    Im really out of ideas, the CPU is installed correct otherwise the PC wouldn't even start right ?

    Are the Memory RAM causing the problem ?


    / I dont have any other DDR4 to test with my PC and I dont want to spend more money just to buy a new ones different if im not sure if this is

    the actual problem.


    PLEASE HELP

    Thanks

    Kuba

  2. #2
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    Welcome to the forum.

    The Crucial Adviser Tool Computer memory and SSD upgrades for ASRock ASRock Motherboards Z170 Extreme6+ from Crucial only lists two DDR4 2400MHz 2 x 8GB kits that are compatible with your motherbard:

    Trying t use a memory kit that is not in the motherboard compatibility list or not in the memory manufacturer's compatibility list will usually result in boot problems or stability problems. See if Crucial tech support will let you swap your memory kit with a kit that will work with your motherboard.

    I could not find a BLS2C8G4D240FSA memory kit at the U.S.A. Crucial website, but there were many kits with similar part numbers.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #3
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Poland
    Posts
    6

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    HI.
    Same problem here Asrock z170 extreme4 , crucial memory 2x8gb 2400mhz (same as yours) motherboard dont boot in dual channel.

    OK po polsku, przestaw pamięci w biosie na taktowanie 2133mhz powinno pomóc. Widocznie jest jakis problem z kontrolerem pamięci w procesorze. Testowałem tez gigabyte z170x-ud3 i to samo płyta nie startuje w dualchannel powyżej 2133mhz. Testowałem moduły g.skilla 3000mhz 2x4gb jak równiez corsair 2x4gb 2400mhz oba komplety smigaja w dualu na XMP. Problem jest z pamięciami 2x8gb czy to kingston czy g.skill. Ja odesłałem swoje na gwarancje i zobacze co będzie bo support cruciala zaproponował wymianę.

  4. #4
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    Quote Originally Posted by gacek585 View Post
    HI.
    Same problem here Asrock z170 extreme4 , crucial memory 2x8gb 2400mhz (same as yours) motherboard dont boot in dual channel.

    OK po polsku, przestaw pamięci w biosie na taktowanie 2133mhz powinno pomóc. Widocznie jest jakis problem z kontrolerem pamięci w procesorze. Testowałem tez gigabyte z170x-ud3 i to samo płyta nie startuje w dualchannel powyżej 2133mhz. Testowałem moduły g.skilla 3000mhz 2x4gb jak równiez corsair 2x4gb 2400mhz oba komplety smigaja w dualu na XMP. Problem jest z pamięciami 2x8gb czy to kingston czy g.skill. Ja odesłałem swoje na gwarancje i zobacze co będzie bo support cruciala zaproponował wymianę.
    From Google Translate: OK Polish, move the memory in the BIOS on the timing of 2133mhz should help. Apparently there is some problem with the memory controller in the processor. Gigabyte also tested z170x-UD3 and the same disc does not start in dualchannel above 2133mhz. G.Skill 3000MHz modules tested 2x4gb as well as 2400MHz Corsair 2x4gb both sets of dual dash for XMP. The problem is with memories 2x8gb whether or G.Skill Kingston. I sent back their guarantees and see what will happen because Crucial support offered exchange.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #5
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    TAIWAN
    Posts
    18

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    I am ASRock TSD Danny.

    For error code"00" issue, please follow the below steps to switch BIOS ROM to another backup one and then check if system is able to boot up. After booting successfully, please update BIOS to P1.80 version to try.
    step1.Please refer to user manual page 23 to switch to another backup BIOS chip then check system is able to boot up.
    Link:
    http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/...0Extreme6+.pdf
    step2.Please update BIOS to P1.80 version, please download from link.
    Link:
    http://download.asrock.com/BIOS/1151...+(1.80)ROM.zip
    step3.Please use “Secure Backup UEFI” function to flash the default BIOS chip.
    Path: BIOS -> Tool -> Secure Backup UEFI

    For error code"55", please follow the below procedure to check your system.
    1.Please refer to user manual(page 22) to clear CMOS to try.
    User manual link:
    http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/Z170%20Extreme6+.pdf
    2. Change the memory slot by turns to try.
    3. Please re-install the CPU and check if the CPU socket pin bent.
    4. Please only install necessary device(CPU,one stick memory) to check if the system can boot successfully.
    5. If possible, please try another memory and CPU for verify.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Poland
    Posts
    6

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    Hi.
    The motherboard runs normally, if we put the modules 2x4gb , i tested G.skill 2x4gb 3000mhz (F4-3000C15D-8GRBB) and Corsair 2x4gb 2400mhz (CMK8GX4M2A2400C14) both works with XMP profile. Problem is when we put 2x8gb modules for exapmle Crucial 2x8gb 2400mhz (BLS2C8G4D240FSA) works in 2400mhz only in single channel, for dual channel we have to change speed to 2133mhz in UEFI to make motherboard boot.
    If this would be a problem with socket pins then the motherboard would work with modules 2x4gb?

    This is not only asrock motherboards problem , same problem with gigabyte motherboards. I tested gigabyte z170x-ud3 and modules works only in single channel or clockdown to 2133mhz in dual channel.

  7. #7
    Amigan is offline Junior Member
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    London
    Posts
    6

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    Hi, i've got the z170 extreme4 and am using corsair 8gb x 2 CMK16GX4M2A2400C14 at 1200Mhz (2400) without issue.

  8. #8
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Poland
    Posts
    6

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    Quote Originally Posted by Amigan View Post
    Hi, i've got the z170 extreme4 and am using corsair 8gb x 2 CMK16GX4M2A2400C14 at 1200Mhz (2400) without issue.
    Thanks for info.

  9. #9
    Join Date
    Jan 2016
    Location
    Poland
    Posts
    6

    Default Re: ASRock z170 Extreme6+ Memory RAM problem ?

    I RMA my crucial modules, today they replaced with a new set and now work without problems with dual channel 2400mhz!!
    Thanks guys!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 6 users browsing this thread. (0 members and 6 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •