Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 6 of 6

Thread: P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.




  1. #1
    Join Date
    May 2010
    Location
    Pittsburg, KS
    Posts
    16

    Default P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.

    Howdy,

    I can't be happier about this mobo; the EVGA P55 FTW I had previously was the "fool me 3 times, shame on me" example after a 780i, 790i Ultra, and P55 SLI. Never again for EVGA motherboards.

    Anyways.

    Whenever I resume my system from S3 standby the RAM CL timing is incorrect.
    I do not think I am having an issue with CPU-Z or AIDA64 because both of those software applications display identical RAM timings when this occurs.

    Note: I have set the BIOS entry for "ASUS/3rd Party UI Priority" setting to "3rd Party" because I don't use any of the ASUS software.

    Currently I am running at 1600Mhz 7-7-7-21-2N. If I put my machine to sleep, when I wake it up the timings will change to 8-7-7-21-2N.

    When I reboot the system the CL setting returns to 7; this change only happens when putting the system into a standby state, and then waking the system up.

    Hopefully I am not missing some other BIOS setting that would alleviate this issue; it is not too terrible to reboot the system, but it kind of defeats the purpose of using S3.

    Thanks for any help with this matter.

    Peace out!

  2. #2
    Join Date
    May 2010
    Location
    Pittsburg, KS
    Posts
    16

    Default Re: P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.

    Forgot to mention that I am using BIOS version 1002 and Windows Professional x64. Will update sig to reflect hardware.

  3. #3
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.

    This is a known Intel chipset issue, it is only cosmetic and not actually the incorrect value, X58 is affected as well.

  4. #4
    Join Date
    May 2010
    Location
    Pittsburg, KS
    Posts
    16

    Default Re: P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.

    Coolio. Thanks man.

    LSDmeasap is representing ASUS now? or are you just showing them how it's done? Joking, joking.

    Thanks again, you've helped me a bunch in the past too!
    i5-2500K / ASRock Z68 Pro3-M / Corsair 2x4GB Vengeance 1600Mhz 9-9-9-24
    Corsair AX850 / 150GB WD VRaptor / 1TB WD Black
    7 Pro X64 SP1 / EVGA 9800GTX+

  5. #5
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.

    Na, I just saw no one had replied and I knew about the issue is all.

    I'm actually waiting on a reply from the Asus rep here too via PM, looks like he's been here a few times too with no reply :(

    Anytime man, happy to help no matter what brand is being used! :)

  6. #6
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    SoCal
    Posts
    7

    Default Re: P7P55D-E Deluxe S3 Resume; RAM CL is not correct.

    Quote Originally Posted by cesthree View Post
    Forgot to mention that I am using BIOS version 1002 and Windows Professional x64. Will update sig to reflect hardware.
    I observed the same behavior with Gigabyte motherboards with Intel P55 chipset. See my recent post:
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...d2-others.html.

    Do you also see HAL Event 12 errors in Windows system log when this happens?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •