Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 7 of 7

Thread: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.




  1. #1
    Join Date
    May 2011
    Location
    San Francisco
    Posts
    4

    Question My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    This is my first time building a computer.
    I'm using the ASRock M3A770DE motherboard http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=M3A770DE
    I am using the Sapphire Radeon HD 6870 graphics card.

    I have reviewed manuals and connected everything best I could. I believe my graphics card is properly seated in the PCIe slot because I firmly pushed it in, there is a little white tab that slides into an indentation along the edge of the card to lock it in, and it slides in fastened, indicating it is properly seated.

    On the ASRock motherboard, there are two horizontal slots - a green slot and an orange slot. I plugged my graphics card into both PCIe slots and didn't get anything.

    When I power my computer on, the CPU fan spins and the hard drive also seems to be spinning, so I think my motherboard and power supply are working properly. Something must be wrong with either the graphics card or the connectors between the PSU and the graphics card.

    I find the molex 6-pin connectors suspicious, because my PSU came with
    (1) 4+2 molex connector
    (2) 6-pin connectors

    The Sapphire video card has two 6-pin connectors. So I plugged the two blue 6-pin PSU connectors into them.

    However, one of the 6-pin PSU connectors is a "branch" of the other one, and has to turn around like a U to plug into the graphics card. I think this is suspicious?

    The monitor reads no VGA signal and the little fan on the graphics card doesn't spin, so I don't even think the graphics card is supplied with power!

    Please help.

  2. #2
    Join Date
    May 2009
    Location
    Pittsburgh, Pennsylvania, United States
    Posts
    79

    Default Re: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    If you can try the card in another computer. Check and make sure the 6 pin connector has power. Try a card you no that works in the new board.
    Motherboard Name ASRock extream6
    Inteli7-4790k @4.5ghz
    16gig Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9
    SAPPHIRE TRI-X OC 100362-2SR Radeon R9 290

    Mouse logitech G602
    windows 7 ultimate
    lg blue ray burner
    Os smsung xp941 256gb
    storage 2 1tb drives 2 500 gig drives
    evga 1300 watt gold
    in win GRone Gray 0.8mm atx full tower case
    cpu heatsink corsair hydro h50
    Logitech THX Z-5300 surround sound system
    LG 27inch monitor

  3. #3
    Join Date
    May 2011
    Location
    San Francisco
    Posts
    4

    Default Re: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    Quote Originally Posted by richard694000 View Post
    If you can try the card in another computer. Check and make sure the 6 pin connector has power. Try a card you no that works in the new board.
    Okay, I'm going to try another graphics card I know works in there now.

    It's an older low-end graphics card though... I hope that doesn't ruin anything if you stick it with a bunch of higher-end components.

  4. #4
    Join Date
    May 2009
    Location
    Pittsburgh, Pennsylvania, United States
    Posts
    79

    Default Re: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    as long as its pci express it wont hurt anything. Even if you have a pci video card that works to try. if that does not work take everything back out.Put your ram in first the cpu and then vidiio card. try that for now.
    Motherboard Name ASRock extream6
    Inteli7-4790k @4.5ghz
    16gig Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9
    SAPPHIRE TRI-X OC 100362-2SR Radeon R9 290

    Mouse logitech G602
    windows 7 ultimate
    lg blue ray burner
    Os smsung xp941 256gb
    storage 2 1tb drives 2 500 gig drives
    evga 1300 watt gold
    in win GRone Gray 0.8mm atx full tower case
    cpu heatsink corsair hydro h50
    Logitech THX Z-5300 surround sound system
    LG 27inch monitor

  5. #5
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    The 6870 should come with a molex to 6pin adaptor,use that and just the one 6pin psu connector and see if it fires up
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. #6
    Join Date
    May 2011
    Location
    San Francisco
    Posts
    4

    Default Re: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    @richard @wazza300

    Thank you so much. I texted and called around but no one was available to lend me an extra motherboard or graphics card to test out my components, so I buckled in and went to GeekSquad ... I felt like it was cheating... but I'd rather use their anti-static table and equipment to test out my hardware and and pay the 70 bucks than trust my amateur self. My PC overall is still only 700 bucks so it's not too bad.

    My components are all fine. I just had to plug in an extra 8-pin power connector to the motherboard!! I thought the 24-pin atx connector was good enough and didn't know the motherboard needed both plugged in.

    Now I'm installing my drivers! Yay!!! It's working great!

  7. #7
    Join Date
    May 2009
    Location
    Pittsburgh, Pennsylvania, United States
    Posts
    79

    Default Re: My Sapphire Radeon HD6870 is not working. At all. Help.

    Ya the 8 pin on the board powers the cpu. Well at-least you will know for your next build. Glad you have everything running now.Go kill some bad guys.
    Rich
    Motherboard Name ASRock extream6
    Inteli7-4790k @4.5ghz
    16gig Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9
    SAPPHIRE TRI-X OC 100362-2SR Radeon R9 290

    Mouse logitech G602
    windows 7 ultimate
    lg blue ray burner
    Os smsung xp941 256gb
    storage 2 1tb drives 2 500 gig drives
    evga 1300 watt gold
    in win GRone Gray 0.8mm atx full tower case
    cpu heatsink corsair hydro h50
    Logitech THX Z-5300 surround sound system
    LG 27inch monitor

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •