Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 6 of 6

Thread: Help me with HEAT!!




  1. #1
    Join Date
    Jun 2002
    Posts
    11

    Default

    I posted this on the mobo forum too, so sorry for the redundancy...I was gonna return the mobo, but I've looked at my options for other mobos and they don't look very attractive sooo....here's my setup which IDLES @ 53 celsius w/the case open and under load w/case on can get as high as 65C w/crashes! What should I do!!!!????? HELP!!!!

    amd 2000xp
    gigabyte ga-7vrxp kt333
    artic silver 3 thermal paste
    512 pc2700 DDR cl2 RAM w/copper heatsink spreader
    thermaltake Volcano 7 hsf
    ide raid ata133 120gb
    geforce 4 4400 video w/stock clock
    aluminum case w/intake + outake fans

  2. #2
    Join Date
    Jul 2002
    Posts
    5

    Default

    A lot of factors can contribute to mobo crashes..not just heat (although it is a major factor). With all of those high-speed components you have it's no wonder the temp is that high. Here are a few things to check:

    If you installed the Thermaltake Volcano 7 yourself, did you make sure that the arctic silver was spread evenly across the contact area? Any dead space in that area will cause heat build-up which will eventually fry the cpu. Also, if you got any arctic silver in the cpu socket or contacts, that will fry the cpu.

    Do you have the correct type of RAM? Some motherboards require memory to have certain specs (such as 3.3v,ECC,Unbuffered,etc...) or it will crash.

    Do the case fans you have provide adequate airflow (CFM)? Having the sides of the case off doesn't promote good airflow. I suggest going with higher a CFM fan such as a Vantec Tornado (if you can stand the noise).

    Hope this helps! :thumb:

  3. #3
    Join Date
    Feb 2002
    Posts
    777

    Default

    also for the 2000+ the volcano 7 might not be quite enough, you might like to think about a 7+ or one of the thermalright coolers like the SLK-800 or 600.
    Athlon XP 1600+ @ 1662Mhz | Volcano 7+ HSF | Soltek SL-75DRV5 | 256MB Corsair XMS-3000 DDR RAM | 44x44x24 Yamaha CDR-W F1 | 16x Liteon DVD | 40Gig 7200rpm Seagate Barracuda | 20Gig 5400rpm Seagate | GeForce2 MX-400 | SB Live! | RTL8139A NIC | RTL8139B NIC | 12 Fans | 1 x ss Blue cc | 2 x Red Neons | 450W Codgen PSU | Logitech Z-340 2.1 Sub and sats | 17" Osborune Monitor | Win XP Pro | M$ explorer rat and keyboard | Everglide Attack Optical

  4. #4
    Join Date
    May 2002
    Posts
    2,489

    Default

    A buddy of mine has a Volcano 7 on a 1900+ and works just fine...but the reason why i passed on the 7 and spent 20 bucks more on the 7+ is that 7 has a mind of its own...meaning it waits till your Proc is warm enough to speed up. So i was like no way!...I want mine cool at all times..bingo the 7+. This baby has three speeds that I can control not a sensor. Oh, you should look into case cooling it made a huge difference for me ...a huge 20 degree difference...: peace2:
    - Damien

  5. #5
    Join Date
    Jul 2002
    Posts
    299

    Default

    :cool: With applying the thermal grease, check out the instructions at www.arcticsilver.com. Gives a good decription on how to apply thermal grease. Make sure you aren't using too thick a layer or it will do more bad than good. Make sure nothing is blocking the airflow in the case... re-routing wires and cables and making sure the fans have enough room to breathe.

    Maybe you have already done this, but it's always good to check...

    Hope this helps ya!
    Specs:

    AMD Athlon XP 2000+
    EPoX 8K3A+
    Corsair XMS2700 512MB DDR333
    Leadtek Winfast A250 Ultra TD 128MB GeForce 4 Ti4600
    SB Audigy Gamer
    Intel 10/100 Pro NIC
    Western Digital 80GB 7200RPM ATA100 Special Edition w/ 8MB Cache
    Pioneer 16X DVD-106s
    Plextor 40x12x40 CD-RW
    Teac 1.44 Floppy
    Enermax 550W PSU
    Altec Lansing 641 4.1 Speaker System
    Antex SX1240 Full-Tower
    Win98SE / WinXP Pro

    3DMark 2001SE - 11,659 (Stock) 12,670 (O/C'd)

  6. #6
    Join Date
    May 2002
    Posts
    852

    Default

    maybe the thermsistor on the volcano7 is faulty so it's running at very low speed?:afro:
    Epox 8RDA+
    xp2100@ 2.46ghz (214x11.5)
    Radeon 9700 pro
    512mb corsair xms3200 5-3-2-2@214
    512k ADSL
    SLK-800 HSF
    SB Audigy + Ultrasone HFI650DVD
    modded case: 2x120mm,4x80mm
    40GB Seagate Barracuda 4
    Sony trinitron 17"
    Antec Trupower 380W
    3D mark2003 : 5050

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •