Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: GA-EP35-DS4 not turning on properly




  1. #1
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    3

    Default GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Hi,

    I just purchased a GA-EP35-DS4 and having a problem with it. I've hooked everything up, but when I turn it on, I get nothing on the display and the CPU fan doesnt turn on - all the case fans turn on though. Could the CPU fan not turning on be the result of some settings that let the fan kick in when it reaches a certain temp? The MB seems to be getting power since the "Phase LEDs" are on which indicate CPU load and the keyboard flashes all light when i turn the PSU on, but not when I hit the power button.

    I got the P160 case and Im beginning to find out that the darn thing doesnt have a speaker, so I cant hear the error messages. Can someone recommend a place where I can buy an old fashion PC speaker to hear error messages?

    Here is my setup:
    GA-EP35-DS4 rev2.1
    Patriot PC6400 Extreme Performance
    E8200
    Arctic Freezer 7 + Arctic Silver 5
    Case: Antec P160
    PSU: OCZ ModXStream 900W

    Hopefully someone can help me figure this out.

    Thanks in advance.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    14

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Quote Originally Posted by ReVaL View Post
    Hi,

    I just purchased a GA-EP35-DS4 and having a problem with it. I've hooked everything up, but when I turn it on, I get nothing on the display and the CPU fan doesnt turn on - all the case fans turn on though. Could the CPU fan not turning on be the result of some settings that let the fan kick in when it reaches a certain temp? The MB seems to be getting power since the "Phase LEDs" are on which indicate CPU load and the keyboard flashes all light when i turn the PSU on, but not when I hit the power button.

    I got the P160 case and Im beginning to find out that the darn thing doesnt have a speaker, so I cant hear the error messages. Can someone recommend a place where I can buy an old fashion PC speaker to hear error messages?

    Here is my setup:
    GA-EP35-DS4 rev2.1
    Patriot PC6400 Extreme Performance
    E8200
    Arctic Freezer 7 + Arctic Silver 5
    Case: Antec P160
    PSU: OCZ ModXStream 900W

    Hopefully someone can help me figure this out.

    Thanks in advance.
    I have very same problem here.. When it turns on, it works ok.
    E6300
    EP35-DS4
    Corsair XMS2 2x1Gb PC6400 (Promos)
    2x200Gb Barracuda sata Raid 0
    1x200Gb Barracuda sata
    Club 3D HD3850 OC
    Nexus NX-5000

  3. #3
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    3

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Quote Originally Posted by Xinot View Post
    I have very same problem here.. When it turns on, it works ok.
    Can you expand on that? What turns on? The CPU fan?

    Are you getting anything on the display?

    BTW Im using a 7300GS at the moment (tried it in both of the PCIe slots).

    Thanks.

  4. #4
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    50

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Case speaker:

    Case / System Speaker

    Try booting with 1 stick of RAM. Increase the RAM voltage if you can get it to boot. Try clearing the CMOS (set jumper, remove battery, wait 1/2 an hour).

  5. #5

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Are you sure that the PSU 12v special ATX 8-pin connector is correctly plugged?
    That one at lower left of picture (thanks NewEgg).



    GA-Z97-D3H Windows Pro 8.1
    i5-4690K + Corsair H90
    Sapphire Radeon R7 240
    16GB (2x8GB) DDR3 Corsair Vengeance Pro 2400MHz PC3 19200
    Corsair CX750M
    Samsung SSD 840 EVO 500 GB

    Sharkoon VS-3V tower

  6. #6
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    14

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Quote Originally Posted by ReVaL View Post
    Can you expand on that? What turns on? The CPU fan?

    Are you getting anything on the display?

    BTW Im using a 7300GS at the moment (tried it in both of the PCIe slots).

    Thanks.
    When PC turns on fully.

    CPU fan wont turn on when i have this problem. Nothing comes to display. Have to shut down PC few times to get it boot ok.
    Everything worked fine before, and i think this might have something to do with bios version F4.

    sry bad english..
    Last edited by Xinot; 07-25-2008 at 07:59 PM.
    E6300
    EP35-DS4
    Corsair XMS2 2x1Gb PC6400 (Promos)
    2x200Gb Barracuda sata Raid 0
    1x200Gb Barracuda sata
    Club 3D HD3850 OC
    Nexus NX-5000

  7. #7
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    I'd suggest against anyone using the onboard 12V connectors, I used one for a week or so to power 4 LED's and it killed them twice (At least on my board anyway)..... And yes I had proper resistors on them

    Scared me enough to not plug my card in there for sure

    F2 and F3 Support BOTH CPU's mentioned in this thread, I would suggest you both try a older BIOS as newer is not always better.

    Use QFLASH.... DO NOT USE @BIOS

  8. #8
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    3

    Default Re: GA-EP35-DS4 not turning on properly

    Quote Originally Posted by svcglobal View Post
    Are you sure that the PSU 12v special ATX 8-pin connector is correctly plugged?
    That one at lower left of picture (thanks NewEgg).




    That was the problem. Thank you. Everything works now.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •