Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 25

Thread: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all




  1. #1
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1

    Default GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    hi there,

    hoping someone can help.
    just purchased this mainboard and the following to make a HTPC

    amd 64 2850e 2.5GHz
    Corsair 4GB Kit (2x2GB) DDR2 800MHz/PC2-6400 XMS2 Memory Non-ECC Unbuffered CL5(5-5-5-18) Heat Spreader Lifetime Warranty
    WD green power 750GB SATA drive
    antec fusion case
    seasonic 380 80+ PSU
    vista ulitmate 64 bit OEM
    LG blu-ray HD-DVD

    so, plugged it all in, turned it on, with vista in the CD bay

    it booted, said your sata is running in IDE mode, so changed that

    then booted again, got the vista is installing bar across (windows is loading files) the botom of the screen. that completed ok, then got the little green vista loading bar even managed to get a mouse icon (with egg timer) on a vista style background, but then.... it locks up, and that is that

    any thoughts/ideas ?

    btw the board is rev 1.1

    many thanks (in advance hopefully :) )

    nat

    ps. changed the SATA mode back to IDE, still same problem... :(
    Last edited by natty; 10-08-2008 at 06:02 PM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    48

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    How long does it lock up for, vista takes a while to load, anywhere up to 5min for that bar to progress to the next stage.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Canberra, Australia
    Posts
    206

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    you'll need to increase the MCH (Northbridge) voltage to 1.2-1.3V and loosen your advanced timings (especially tRFC... try 54-58) if you want that memory to run properly. also, make sure your DRAM voltage is at (or slightly under) what your DIMMs are rated at (its on the sticker).

    After that, run MemTest86+ for an hour or so and get back to us...

    you can get it here -> Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool
    NZXT Lexa BlackLine Case with Red LEDs
    Corsair TX-750 Modular PSU
    Gigabyte EP45-DS3P (BIOS F7)
    Intel Core 2 Quad Q9300 @ 3.73GHz (downclocked for the summer )
    OCZ Vendetta 2 CPU Heatsink
    2x 2GB Kingston HyperX RAM PC2-6400 @ 996MHz (4-5-5-15)
    3x Seagate Barracuda 7200.11 500GB HDD in RAID5
    2x HIS Radeon HD 4850 @ 745/1090 in CrossFireX
    2x ThermalTake DuOrb GPU Heatsink
    D-Link Super G PCI WLAN Adapter
    Asus Lightscribe 20x SATA II DVD-DL Burner
    Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro
    2x 22" LG W2252TQ-PF Widescreen LCD Monitor (YAY!! Finally got the second one!!)

  4. #4
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    Ya, the first time you run vista it take several minutes to get to your desktop as it does some system scans and such

    IDE just means not RAID or AHCI is all. If you installed as IDE you will likely need to leave it that way, Not sure about if you installed as AHCI and then set to IDE.

    Here is some info I already posted about how you should set your Disk up, and BIOS settings for each method >>>
    http://forums.tweaktown.com/f69/giga...ata-hdd-27956/

    http://forums.tweaktown.com/f69/ga-m...-issues-27533/

  5. #5
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    12

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    i ahve the exact same problem with a similar setup to the OP. using amd 64 x2 5600 2.9GHz processor though. i ran memtest and it passed. i am about to try increasing the northbridge voltage, but it (northbridge) already runs extremely hot so i am not excited about that. also, i have HDD set to native IDE. i have tried and tested everything i can think of, no problem hardware found. will get back to you after following BongWizard's instructions. EDIT: how long do I wait before deciding that the system is hung when installing vista? it loads the files for a minute or so, then brings up the progress bar, and when it gets to the gui it appears to freeze. i have left it for a full 5 minutes like that with no change (still shows unresponsive mouse cursor plus timer). possibly related to this problem: sometimes BIOS will not POST, keyboard and monitor do not light, etc. have been removing the battery for a few minutes to clear this problem. thanks in advance for help
    Last edited by ihatelolcats; 10-11-2008 at 06:03 AM.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    12

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    looked into BIOS to change the northbridge and DRAM settings as per Bongwizard. this is what i see. haha, sorry about the flash glare, not sure how to turn it off. not my camera.
    ImageShack - Hosting :: img0830hk9.jpg
    the cpu frequency is glared out, it is at 200 MHz.
    ImageShack - Hosting :: img0831ql5.jpg
    showing the northbridge voltage settings.
    I don't know what to do here.
    thanks in advance

  7. #7
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    No flash next time, it will be fine

    I would say add 1-2 and see if it helps, but it sounds to me like you do not have your disk settings correct. Did you read the manual about SATA modes and settings?

  8. #8
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    12

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    i am pretty sure the drive is in right, it is recognized in BIOS. if it helps, the RAM is set at DDR800 and 1.8V by default, running at 1.936V. The CPU Vcore is set at 1.35V and running at between 1.392 and 1.408V at 200MHz. I will try setting it one or two higher, but from what I have seen, setting it lower is supposed to be better for stability problems.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    12

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    ok, tried it at 2V (+.2V from default). bluescreened first time with "page_fault__in_nonpaged_area 0x10000050" etc. appeared to freeze again right before gui on second attempt, letting it sit for a few minutes now to make sure it isnt just being slow.

  10. #10
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    12

    Default Re: GA-MA78GM-S2H vista ultimate 64 wont install at all

    same problem, left for 20 minutes and no change.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •