Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 53

Thread: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock




  1. #11
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Na it is still doing it with the heaps good fan on the NB, Its got to be some sort of MB problem as the SATA is just all over the place. I knew about GA controlling the Purple, thats why I gave it a go, it definatly seems more useable, im on that pc now. but its still playing up I can hear when the HDD just dies off and then spins up, and its not the HDD. Thanks for your post Dark, and VorLon any help or info I can get is always good.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  2. #12
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Well its really annoying cause it wants to work so well, I bet It would sit 3.8ghz no worries, I just need to get this problem sorted. Now even though it has been off for over an hour I turn it on and it says it cant find boot disk. and in bios the HDD is not detected. Come on someone must know.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  3. #13
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    I can't understand why you've added a chipset fan. I know you are in AUS but 40-50C is Cold in the world of electronics.

    Also are you still trying to get it to run at stock - I've admittedly skip read your posts, but I'm not exactly sure where you are, or if you established a decent base config or what.

    Are you trying to just prove the board is ok now and hence using the 533Mhz ram.

    You should forget about installing Vista or any OS until Memtest reports all is ok.
    I have a feeling that if you are not using the ram you wish to use for the build proper, that you will end up going through all this again, when you do.
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

  4. #14
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Quote Originally Posted by VorLonUK View Post
    I can't understand why you've added a chipset fan. I know you are in AUS but 40-50C is Cold in the world of electronics.

    Also are you still trying to get it to run at stock - I've admittedly skip read your posts, but I'm not exactly sure where you are, or if you established a decent base config or what.

    Are you trying to just prove the board is ok now and hence using the 533Mhz ram.

    You should forget about installing Vista or any OS until Memtest reports all is ok.
    I have a feeling that if you are not using the ram you wish to use for the build proper, that you will end up going through all this again, when you do.

    I put the Fan on there because I read somewere that you should be able to touch it for 10 seconds at least, well i couldnt as it felt real hot. I just wanted to Isolate that as a problem, anyway the fan is gone and I am running with the XMS2 ram which is what i want to run. The problem is NOT RAM i would think, because it does this with any ram, the HDD are turning off and on as they please. ITS NOT POWER OR HDD, so it has to be the MB, I bet ya $50 bucks that if i put an old IDE drive in it would work all day long. That may be my next step as my road trip is cancelled due to road flooding.. (yay)
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  5. #15
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Hmm heres a good one for ya, Now my SATA DVD drive is dropping off the radar. Did i mention that it also showed up on a different channel than it was plugged into as well. And yes I have tried without the DVD even plugged in and it still plays up. I currently have DVD in SATA 0 and HDD in SATA A. HDD IS in bios now but DVD Is not. If I re boot it will probably switch.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  6. #16
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    OK So here is Memtest with both 2gb XMS 2 Sticks in. 2nd Pass and i think Its found an error. What does this all mean. Anyway Ill pull out the stick that i think is dodgy( wont boot on other computers) and run it again just on 1 stick.
    Attached Images Attached Images GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock-memtest-copy-jpg 
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  7. #17
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Also How do you get into the "extra" features in the MB i cannot find a definitive Ram Volts setting anywere. I thought it was Control + F1 but that does jack squat.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  8. #18
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

    V2.11 is what you want.....

    Ram voltage should be at the bottom of the MIT Screen (scroll down)

    You may need to run your XMS at 2.0 volts

    Set Performance Enhance = STANDARD.

    There are other things you can try and have been covered a zillion times on this forum.
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

  9. #19
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    Thanks for helping me VorLonUK, I have just downloaded the V2.11 r just giving the 3.4 another pass. But it has done 2 and not failed with the one xms I should try the other one by itself. anyway I have been poring through this forum for hours on sata issue and this chipset and i still havent found an answer. So if you have any suggestions on what the hell is going on with my SATA that would be sweet. I dont think ram would cause this issue. Performance Enhance is set to STANDARD. I have my voltages manaul but all normal and its flashing voltages are not optimised or some crap? IDK, 2.0v u say, well i can give it a go.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  10. #20
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: GA-X48-DS5 Can't get stable even at stock

    I have my voltages manaul but all normal and its flashing voltages are not optimised or some crap? IDK, 2.0v u say, well i can give it a go.
    That's good news! lol Atleast i know and anyone who is familiar with these boards, that you have got manual control now. When everything is left to Auto, the GB bioses, Increment all and sundry (which can be good) to support the overclock. Sometimes though depending on your configuration that isn't always a good thing and thats when you need manual control.

    Edit:-
    The screenshot above of course shows an error with 4GB?

    Try both sticks individually and if they both pass with memtest 2.11, do this:-

    1) Install both sticks (4GB)
    2) Set your main timings manually (ie don't use SPD) to 5-5-5-15
    3) In the advanced section, set all the sub values to AUTO, BAR; tRFC (Refresh to ACT delay) = 56
    4) Try DDR2 Voltage of 1.9 volts, if there are still errors;
    5) Try DDR2 Voltage of 2.0volts.

    I've forgotten what your SATA problem was. But it's best just to start at one point first. If you are using an uptodate Bios (not beta) and you have Flashed with Q-Flash and loaded up the optimised defaults, then that can be reasonably expected to be ok. I can't remeber exactly what you have done now and the problems you have. Best stick to one thread and sort one thing at a time.

    Edit:-
    Reference to help you with memory settings:-
    http://forums.tweaktown.com/f69/memo...vs-bios-27283/
    Last edited by VorLonUK; 12-28-2008 at 08:13 AM.
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

Page 2 of 6 FirstFirst 1234 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •