Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved




  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    1

    Default Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    I was having an issue where rig would correctly enter S3 sleep state but would be unable to wake back up....hard drives would spin up, fans turn on, but no video signal....saw that others were having this same issue.

    Well, after hours of frustration, it came down to one simple bios setting.

    Hyperthreading = OFF - No resume from S3 sleep
    Hyperthreading = ON - resume works correctly!!!

    Other than the fact that I didn't want to run hyperthreading due to the huge cpu heat impact I'm noticing, I can deal with it

    Try it out if you are experiencing same issue.

    btw..I'm using F4 mobo bios. Hopefully Gigabyte will test, repro and get a fix in next bios.

  2. #2
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    Should have been enabled anyway, sounds like you maybe need a better cooler

    BIOS F5b is out, have you tried any of the F4 beta's or F5 a/b yet?

  3. #3

    Default Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    Alright so which is it? You have to disable HT or enable HT in order for the computer to be able to wake from S3?

    Everyone over here is saying that they had to disable HT in order for it to work correctly.

    Gigabyte EX58-UD5/Extreme Discussion Thread - Page 68 - XtremeSystems Forums

    I've personally had HyperThreading enabled when I was overclocking and running the Windows 7 beta and when the system goes into S3 sleep state everything shuts off properly but when I click the mouse button the fans and lights come back on but there is no video signal. I have to hold down the reset or power button until the system shuts off or restarts.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Vancouver, Canada
    Posts
    167

    Default Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    On the Extreme with F3 BIOS, disabling HPET fixes S3 for me.
    This was solved with newer BIOS's though....
    Windows 7 Pro 64 | OCZ Vertex 120 | Cosmos S
    Gigabyte P67A-UD5-B3 (F6) | Enermax Revolution85+ 1050w
    i7 2600k | 2x4 GB Corsair Vengeance 1866 | EVGA GTX570 SC
    Apogee XT | Magicool 360 Radiator | MCP35x Pump + v.2 Res

  5. #5
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    kazikstan
    Posts
    2

    Angry Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    Having trouble still with sleep.

    It goes to sleep, but when I wake it up...My monitor won't wake up and I'm not really sure if the computer wakes up

    a) because i can't see
    b) i don't sign back on IM meaning i may not be waking up or i lose internet

    I have the
    GIGABYTE GA-EX58-UD5 LGA 1366 Intel X58 ATX Intel Motherboard

    and

    EVGA 01G-P3-1155-TR GeForce GTS 250 1GB 256-bit GDDR3 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready SLI Supported Video Card

    If anyone can help, I'd really appreciate it! Thanks

  6. #6
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    What BIOS are you using? To check look in the mainboard tab of CPU-z or on the MAIN Page of the BIOS press F9

  7. #7
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    kazikstan
    Posts
    2

    Lightbulb Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    i have F7, but I'm looking for Sleep in a retail OSX install. Can u help witht hat?

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Resume from S3 sleep on GA-EX58-UD5 solved

    You need to use the latest BIOS for S3 to work properly, OS Choice does not matter

    I suggest you update to F8f or newer
    http://forums.tweaktown.com/f69/giga...st-bios-28441/

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •