Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20

Thread: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS




  1. #1
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    615

    Default AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    I just remembered on thing that used to bug me some time ago when I tried AHCI to check whether there is a difference to IDE or not.
    When AHCI mode is enabled, I get AHCI BIOS screen instead of the regular one. Devices are being identified, blabla, and then the OS starts booting. See the problem? I cannot enter the BIOS at all!! There seems to be about 0.25s just after connected devices are identified and it still is black screen anyway!
    Is there any way to help this? Someone suggested to enable the screen with logo, but that makes no difference at all as the AHCI BIOS seems to override everything. Yuck.

  2. #2

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    Trivial questions that pop into mind:
    What board?
    Which BIOS version?
    "Tried" implies that you reverted to IDE, "cannot enter" implies that you cannot revert.

  3. #3
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    615

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    Ah I didn't create any signature yet :)
    EP35-DS4
    Version - any!!! but I had F5, F6a and F6c flashed so far.
    Is the AHCI BIOS part of the normal BIOS?

    Well, yeah, I reverted back recently after using AHCI for about a month when I suspected something went wrong (well it appears it did not, but that's a different story).

    Cannot enter, well, once per like ten tries I manage, it's because of the eyeblink period of time when I actually can press delete to enter the BIOS (without seeing anything on the screen until the regular POST screen with list of devices appears).

  4. #4
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    Press Delete many times as soon as the board starts, you would not need to wait for a spot between the post screen and the AHCI BIOS screen

    Yes, it is part of the actual BIOS

  5. #5
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    615

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    Quote Originally Posted by Lsdmeasap View Post
    Press Delete many times as soon as the board starts, you would not need to wait for a spot between the post screen and the AHCI BIOS screen
    Sadly that does not work :/

  6. #6
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

  7. #7
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    615

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    I flashed/cleared the BIOS like million times since I got the board. Everything works, but I'm telling you, when I enable AHCI mode, the only moment I can enter the main BIOS is the 1/10s before the OS starts booting.

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    May just be a faulty board then, does it do that with no devices (Drives) connected to the board?

  9. #9
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    615

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    I will try, but I THINK I played around with it some weeks ago and it was the same. I would really like to try that on brand new board or just another one.


    Btw I really wonder when will GA release final version of F6 BIOS.

  10. #10

    Default Re: AHCI BIOS screen making it impossible to enter BIOS

    Which kind of keyboard are you using; Plain PS-2 or USB? Seems like a problem of DEL key press to be properly recognized.
    In the first BIOS screen, if the BIOS effectively senses the DEL key pressed, a highlighted white message "Prepare To Enter Setup..." is shown in the lower left corner. Are you getting that?
    GA-Z97-D3H Windows Pro 8.1
    i5-4690K + Corsair H90
    Sapphire Radeon R7 240
    16GB (2x8GB) DDR3 Corsair Vengeance Pro 2400MHz PC3 19200
    Corsair CX750M
    Samsung SSD 840 EVO 500 GB

    Sharkoon VS-3V tower

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •