Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 7 of 7

Thread: Issues with GigaRAID on EP45-DS5




  1. #1
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    28

    Unhappy Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    Hello everyone,
    I am on here to try and get some help with a new build I have done and I am having some issues with it.

    It is as follows

    Gigabyte EP45-DS5
    Intel E8400
    4GB DDR2 800
    9500GT
    1 x 500GB Seagate SATA drive (for OS and program installs)
    1 x 1TB WD SATAdrive for data storage
    5 x Asus 20B1LT drives

    As you can see I have 7 drives (and looking at maybe more) So I cannot fit all the drives onto the one sata controller on the motherboard, which is also why I used this board. When I have the 500G and all 5 DVD drives plugged into the Intel Sata controller, everything works fine, when anything is plugged into the gigaRAID ports, nothing is detected, this includes 2 DVD drives, and DVD drives, and HDD's, 2 of the same HDD (other ones I used for testing). even when nothing is plugged into the Intel controller, i get nothing. I have looked through the BIOS, with no love there.

    I also managed to try my set up on another EP45-DS5 board and i got the exact same results. I would really doubt that i tested on 2 dud boards.

    Is there a trick to getting the GA RAID ports to detect anything??

    Thanks
    Josh

  2. #2
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    Umm well all you have to do is enable "onboard SATA controller" or similar. I dont know what the BIOS is exactly on your board, but it may show you 7 drives or 5 one the first screen???? Yours saying not detected which I assume is in the BIOS??? So It may need to be switched on. Perhaps there is a mode it needs to be in to?? Read your Operators manual quickly and see if it says anything useful.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  3. #3
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    Just a though. Why the hell do you need 5 dvd drives?
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

  4. #4

    Default Re: Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    ATAPI device on Silicon Image chip on JMicron controller on ...

    Older (bit related) threads:
    http://forums.tweaktown.com/f69/ep45-ds5-dq6-27384/

  5. #5
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    28

    Default Re: Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    It will be used for video editing and obviously lots of burning.

    I have had a look through the BIOS (and I am quite familiar with gigabyte BIOSs) and read the manual trying to work it out.

    Yes by not detecting I mean in BIOS.

    on the Standard CMOS Settings page all I get listed are

    IDE Channel 1 Seagate 500
    IDE Channel 2 ASUS DVD Drive
    IDE Channel 3 ASUS DVD Drive
    IDE Channel 4 ASUS DVD Drive
    IDE Channel 5 ASUS DVD Drive
    IDE Channel 6 ASUS DVD Drive
    IDE Channel 7 None
    IDE Channel 8 None
    IDE Channel 9 None
    IDE Channel 10 None

    Thanks for replys.
    I will have a read through mv2devnull's suggestion. and let yu know how I go

  6. #6
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    28

    Default Re: Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    Hello everyone, just letting you know that I sorted it this morning.

    I had a read through the silicon image/jmicron page that was linked just before. interesting read but didn't help out.

    In the end I just sat there in from of BIOS and changed each setting that looked like it might influence the GA RAID controller and saved changes, rebooted and saw how it went.

    In the integrated peripherals section.
    Sata port interface was set to auto, which should detect drives when they are plugged in, I had to change it to Enabled

    Then i had to change Sil 5723-1 GSATA0,1 to GUI and not set up a RAID

    Thanks to everyone who offered advice

  7. #7
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Australia
    Posts
    1,183

    Default Re: Issues with GigaRAID on EP45-DS5

    Good work, Glad to see you got it figured.
    Lian Li PC-7F Chassis Black
    Gigabyte GA-X48-DS5 MB (Rev. 1.1 BIOS v.F8c)
    Gigabyte ODIN GT 800Watt PSU
    Intel Core2Quad Q9550 E0 @ 3.4Ghz @ 1.25vcore
    Noctua NH-U12P + AS5
    G.Skill 2X2GB F2-8500CL5D-4GBPK
    2 X ATI Radeon HD4850 512MB (Crossfired)
    Dell Ultrasharp 2209WA IPS
    2 X 1TB Seagate 7200.11 in RAID 1
    Pioneer DVR216 SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------
    Gigabyte Poseidon Chassis
    Gigabyte GA-EP45-DS3 (Rev. 1.0 BIOS v.F9)
    ASUS Artic Square CPU Cooling with AS5
    Thermaltake TR2 RX 550Watt PSU
    Intel Core2Duo E8500 E0 @ 3.8Ghz @ 1.25vcore
    Corsair 2 X 2Gb XMS2 PC6400C5 DDR2
    NVIDIA GeForce 8800GT 512MB
    1 X Seagate 1TB 7200.12 + Seagate 750GB 7211.11
    Sony SATA DVD MultiDrive
    Windows 7 Ultimate X64 RC1 (Build 7232)
    ------------------------------------------------

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •