Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 7 of 7

Thread: GA-M78SM-S2H with Athlon 64 X2 5050e




  1. #1
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2

    Default GA-M78SM-S2H with Athlon 64 X2 5050e won't POST

    Bilbat over at the Tom's Hardware forums suggested this was good place for Gigabyte-related questions, so I hope you can help me out!

    I have recently purchased this motherboard and CPU. Having installed everything, the machine fails to POST. I removed everything except power supply, CPU, and CPU fan and PC Speaker (to listen for POST errors). Still nothing.

    I tried a different power supply. I tried resetting the CMOS by shorting the appropriate jumpers. Still the same thing - power supply and CPU fans spin, but nothing else happens. I even removed the mobo from the case and set it on a wooden surface to ensure no shorting problems.

    I notice that the 5050e doesn't show up as a supported CPU for this mobo, but I've found some forum posts suggesting that at least some people have this combo working. Google also shows the 5050e as being included on the CPU support list at gigabyte.com.tw. If I look at the HTML, it appears that the 5050e is "under testing".

    Can anyone confirm that the 5050e does or does not work with the GA-M78SM-S2H? Any suggestions on a course of action?
    Last edited by MCGlausa; 02-10-2009 at 02:39 AM. Reason: More descriptive title

  2. #2
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    990

    Default Re: GA-M78SM-S2H with Athlon 64 X2 5050e won't POST

    Quote Originally Posted by MCGlausa View Post
    I removed everything except power supply, CPU, and CPU fan and PC Speaker (to listen for POST errors).
    I hope you've got some RAM installed. Also try some different RAM if you can

    Maybe your board has an older BIOS revision that doesn't support your CPU yet, try a different CPU if you can and update your BIOS if it works with that CPU then try your CPU again.

    Basically this sound like a bad PSU (unlikely, you tried another on), dead motherboard, dead CPU (happens very rarely) or incompatible RAM or some necessary power connectors form the PSU not connected.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2

    Default Re: GA-M78SM-S2H with Athlon 64 X2 5050e won't POST

    Quote Originally Posted by Nickel020 View Post
    I hope you've got some RAM installed. Also try some different RAM if you can
    I did try it with RAM at first. When that failed, I took out the RAM to see if I'd get the "Hey! There's no RAM installed!" error from the POST. Since I didn't, I'm figure it was either bad mobo, bad CPU, or unsupported CPU (though I've seen reports of that combo working).

    In any case, I took it back to the store and they kindly replaced the motherboard and refunded the CPU (as they didn't have a replacement in stock). Now I'm just waiting for a 4850e to arrive, as all the local store seem to be really low on AM2 CPUs right now.

    Thanks for your help.

  4. #4
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2

    Default Re: GA-M78SM-S2H with Athlon 64 X2 5050e

    I just purchased a 5050e and GA-MA74GM-S2 combo. Unfortunately, this board has the exact same supported CPU issue as yours. Its sister board, GA-MA74GM-S2H, has the 5050e listed as supported, though. I think the only difference between that board and mine is the HDMI interface.

    There is a "recent" BIOS update (12/31/08) for my board that has a CPU ID update. The sibling BIOS update for the sister GA-MA74GM-S2H board apparently enabled its 5050e support. But for whatever reason, this board still has the 5050e as "under testing" in the hidden HTML.

    I e-mailed Gigabyte, whose response was "unfortunately the processor has not been validated on this board due to chipset limitation". I find that curious because the sister H board has the exact same chipset too.

    Since everything is purchased online, it's not cost-effective for me to return them all. I think I'm going to push my luck and try to install the thing anyway. If that fails, I have another AMD CPU to flash the latest BIOS. Failing that, I guess I'll swap the CPU; my other board does support the 5050e.

  5. #5
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

  6. #6
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2

    Default Re: GA-M78SM-S2H with Athlon 64 X2 5050e

    Update: my GA-MA74GM-S2 board (which is different from OP's board but has identical issues) had no problem recognizing the 5050e. I upgraded to the latest BIOS afterwards anyway.

    Thanks.

  7. #7
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •