Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R




  1. #1
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5

    Default Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Hi

    I've just built a new machine with the following specs

    Gigabyte GA EP45-DS3R mobo
    Intel Q6660 quad core 2.4ghz
    4gb (2x2gb) Corsair RAM
    Matrox Millenium P690 PCIex16
    1x 1TB Samsung Spinpoint HD103UJ HDD
    1x 250gb Maxtor 6L250S0 HDD

    Windows XP SP2

    Everything works fine, apart from the Gigabit ethernet, which will only connect at 100mb through my Netgear Gigabit switch.

    I know the switch works okay, because I have a Gigabit connection between other PCs on the network.

    If I unplug the cable and re-plug it in the back of the machine, the connection icon on the taskbar oscillates between 1GB and 100mb and then settles at 100mb, which makes large file transfers very slow.

    I've probably missed something obvious, but does anybody have any ideas?

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Type or length of cable involved?

    Are you using A cat 6 Ethernet cable? cat 5e might not be enough.
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Hi

    Thanks for your response.

    I'm using a short (2m) cable - came with router so cat 5e I think. This same cable worked fine with my previous machine - based round an MSI motherboard with onboard Intel Gigabit.

    Could try buying a cat 6 if you thought it would make a difference.

    Thanks again

  4. #4
    kick's Avatar
    kick is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Europe,the wild wild west.
    Posts
    1,223

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Did you set the network transfer speed in the OS?
    Current Systems:

    Asrock p67 Extreme6.............. Gigabyte EP-45 UD3 ...................... Gigabyte 73 PVM S2
    Intel i5 2500k 4.8ghz................ Intel Q8400 3.8ghz......................... Intel D820 2.8ghz
    Zalman 10x cooler.................... Coolermaster V8............................ HP cooler
    8GB Gskill ripjaw ddr3.............. 4GB Gskill PI ddr2.......................... 4GB samsung ddr2
    60GB ssd/500GB HDD .............. WD 1TB hdd.................................... Seagate 160GB hdd
    GTX 460 1GB x2 SLI ................. Msi 9600GT 512MB(died) ........... Onboard gx
    Win7 64 ,750w psu(ocz)............ Win7 64 ,520w psu,seasonic...... Win XP pro ,400w psu

    HEC 6A34 case . ....................... Jeantec R2 case............................ Packard Bell case

    hoping to upgrade to http://www.thinkgeek.com/stuff/41/habicase.shtml
    http://www.flixya.com/video/140325/Animal-launching

  5. #5
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Quote Originally Posted by tontoe View Post
    Hi

    Thanks for your response.

    I'm using a short (2m) cable - came with router so cat 5e I think. This same cable worked fine with my previous machine - based round an MSI motherboard with onboard Intel Gigabit.

    Could try buying a cat 6 if you thought it would make a difference.

    Thanks again
    Definately check the cable, because i've had just plain Cat 5 cables supplied with recent-ish routers.

    As far as I know the lan software/driver (seen in device manager) is usually set to Auto Speed, so it will negotiate te "safest" max speed given on your setup circumstances.
    It could be through a specfic setting/s between Motherboard and/or Router that is causing it to negotiate at a slower speed, but my first port of call would be the cable, as it's the easiest to rule out.

    Edit:-

    Just noted that you have an overclocked PC with a "cheap" PSU.
    You could always save you Bios configuration with the Profile option (F11) on initial bios page and then revert system to default clocks just to check things.
    You can recall the load Profile menu with F12.
    Last edited by VorLonUK; 03-18-2009 at 02:54 AM.
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

  6. #6
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Hi both

    Thanks for your responses.

    Firstly - where do I set network transfer speed in os (Win XP SP2)? always ahd gigabit connection before with same setup - only change is new machine...


    Secondly - my PSU is a Seasonic S12 600w -is this considered a "cheap" PSU? it certainly wasn't cheap when I bought it (approx 90 UKP or about 110 USD)

    Thanks

  7. #7
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Quote Originally Posted by tontoe View Post
    Hi both

    Thanks for your responses.

    Firstly - where do I set network transfer speed in os (Win XP SP2)? always ahd gigabit connection before with same setup - only change is new machine...


    Secondly - my PSU is a Seasonic S12 600w -is this considered a "cheap" PSU? it certainly wasn't cheap when I bought it (approx 90 UKP or about 110 USD)

    Thanks
    Tontoe, I apologise - ignore my edited bit.

    I inadvertently had "Kick's" specifications in my mind when I edited my post which was meant for you - I misread that part of the thread thinking that you had an overclock with a cheap PSU. (I was wrong)

    Even if your system was heavily overclocked you do have an excellent PSU anyway.

    So back to where i was..... I would still check it with a Cat6 cable and if you are in the UK, ebuyer usually has good prices on ethernet cables.
    Last edited by VorLonUK; 03-18-2009 at 08:12 PM. Reason: spelling
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Thanks Vorlon

    Will invest in a Cat6 cable and report back...

    T

  9. #9
    kick's Avatar
    kick is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Europe,the wild wild west.
    Posts
    1,223

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Hey ,
    whose dissing my pc!
    Current Systems:

    Asrock p67 Extreme6.............. Gigabyte EP-45 UD3 ...................... Gigabyte 73 PVM S2
    Intel i5 2500k 4.8ghz................ Intel Q8400 3.8ghz......................... Intel D820 2.8ghz
    Zalman 10x cooler.................... Coolermaster V8............................ HP cooler
    8GB Gskill ripjaw ddr3.............. 4GB Gskill PI ddr2.......................... 4GB samsung ddr2
    60GB ssd/500GB HDD .............. WD 1TB hdd.................................... Seagate 160GB hdd
    GTX 460 1GB x2 SLI ................. Msi 9600GT 512MB(died) ........... Onboard gx
    Win7 64 ,750w psu(ocz)............ Win7 64 ,520w psu,seasonic...... Win XP pro ,400w psu

    HEC 6A34 case . ....................... Jeantec R2 case............................ Packard Bell case

    hoping to upgrade to http://www.thinkgeek.com/stuff/41/habicase.shtml
    http://www.flixya.com/video/140325/Animal-launching

  10. #10
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    942

    Default Re: Gigabit LAN only works at 100mb on EP45-DS3R

    Quote Originally Posted by kick View Post
    Hey ,
    whose dissing my pc!
    I saw the word "Jeantech" - that was enough! ;-)
    GA-P35C-DS3R Rev2.0 F11 bios, E8200 (@3.0Ghz), OCZ DDR3 PC3-10666 Reaper 4GB (@1200Mhz), Xonar D1, 8800GTS 512, Corsair HX520 (Single 12volt line, Max 40A), WDC 3200aaks/5000aaks in AHCI mode, Vista 64 Premium.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •