Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 16 of 16

Thread: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?




  1. #11
    Join Date
    May 2009
    Posts
    8

    Default Re: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    I assume that you're testing with your Geil ram, even though your signature lists the NCP 2x1GB ram.

    Leave MCH Core = +0.10

    If you're using the Geil ram, change:
    DRAM Timing Selectable___ SPD __ [Auto] <-- set to MANUAL
    CAS Latency Time_______________ 5 <-- set to 6
    Dram RAS# to CAS# Delay________ 5 <-- set to 6
    Dram RAS# Precharge Delay_______5 <-- set to 6
    Precharge Delay (tRAS)__________ 15 <-- set to 18

    If the above doesn't work:
    FSB OverVoltage Control_________ [Normal] <-- set to +0.1 (This setting is usually necessary only when overclocking)

    Geil is normally good ram, but I've seen several other setups that upgraded to this model of ram have problems.
    Sorry for not writing for hours, but I was testing system....So.I tried everything you proposed above - nothing helped - same problem,so I tried a more radical aproach.I bought new MB.GA P45 UD3R rev.1.0Installed everything from scratch (without adding rest of HDDs - only system one)So: Latest BIOS - F9 (loaded optimized defaults); 1 HDD (fresh formated); 1 DVD R/W; 2x2gb Geil; GPU; LAN; Audigy.Started fresh server 2008 install...Everything was going well, untill....After installing Audigy drivers, OS prompt for reboot, clicked OK - BSOD !!!Rebooted... System unstable ( Same story from the beginning) :(Ok....Pulled out audigy...Format C: ...Enabled onboard audio...Server 2008 reinstallEverything went well, installed realtek HD audio...Everything WORKS !!!For hours nowSo, I'm still hesitating to plug-in rest of HDD-s, but system is now stable without audigy...Is it possible ????That Audigy was making problems with 4gb of RAM, but not with 2gb ?????I'm confused.
    CPU - Intel E6750
    MB - Gigabyte p35 ds4 rev. 1.2 bios f14c - Gigabyte EP45 UD3R rev 1.0 bios F9
    RAM - 2x1gb NCP 6400 cl 6 - 2x2gb Geil Value cl 5
    GPU - Asus 3870 DDR4 512mb
    PSU - Corsair VX 450
    Sound - SB Audigy 1
    HDD - 2x Samsung F1 750gb; 1x Samsung 500gb; 1x Seagate 500gb - all sata2
    OS - Dual boot: XP pro SP3; Win 2008 server

  2. #12
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?

    With your new mobo, I assume that you installed the Realtek audio drivers and software. Did you remove the Realtek drivers and disable on-board audio support before you installed the SB Audigy hardware and software?

    I don't see how using different memory brands or capacities would cause your problems. I'm runnig win 2000 pro (sp4) with 2x2GB of memory, no problems.

    Can you borrow some additional (2x2GB) memory to test with? As Psycho101 said, it might be that your Geil ram and mobo just don't work well together.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  3. #13
    Join Date
    May 2009
    Posts
    8

    Default Re: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    With your new mobo, I assume that you installed the Realtek audio drivers and software. Did you remove the Realtek drivers and disable on-board audio support before you installed the SB Audigy hardware and software?

    I don't see how using different memory brands or capacities would cause your problems. I'm runnig win 2000 pro (sp4) with 2x2GB of memory, no problems.

    Can you borrow some additional (2x2GB) memory to test with? As Psycho101 said, it might be that your Geil ram and mobo just don't work well together.
    I will borrow some additional (2x2GB) memory today to test with, but one thing is bothering me:
    At the first attempt of fresh install I disabled on-board audio, as I wanted to use my Audigy, but as it BSOD-ed after Audigy driver installation, I removed Audigy hardware, formated HDD, fresh installed OS - with on-board audio support enabled, then installed Realtek audio drivers and software. I also pluged-in rest of my HDDs. And system is stable for 12 hours now. Without any tweaks in BIOS. Strange.
    I mean, it's great (the system actually works), but - with Audigy -BSOD, without Audigy (with on-board audio) - System works and it's stable.
    Is it possible ???
    Last edited by qutlacha; 05-07-2009 at 04:09 PM.
    CPU - Intel E6750
    MB - Gigabyte p35 ds4 rev. 1.2 bios f14c - Gigabyte EP45 UD3R rev 1.0 bios F9
    RAM - 2x1gb NCP 6400 cl 6 - 2x2gb Geil Value cl 5
    GPU - Asus 3870 DDR4 512mb
    PSU - Corsair VX 450
    Sound - SB Audigy 1
    HDD - 2x Samsung F1 750gb; 1x Samsung 500gb; 1x Seagate 500gb - all sata2
    OS - Dual boot: XP pro SP3; Win 2008 server

  4. #14
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?

    It's possible that there is an IRQ sharing/conflict issue with your Audigy sound card.
    My P35-DS3L mobo will let you change IRQ assignments in the bios PnP/PCI Configurations panel.
    If you disable the GB logo screen option, your system will display IRQ settings briefly after the initial boot screen. If you time it just right, you can freeze this screen by pressing the PAUSE key.

    Some older audio cards have an on-board jumper that will let you select the IRQ assignment. Windows Device Manager will display an icon that indicates if there is a problem with loading any device drivers.

    Have you tried loading only the Audigy drivers, without any Sound Blaster software? Is there a Creative forum that you can check for similar problems?

    ** edit ** Your new UD3R has the same PnP/PCI Configurations panel.
    Last edited by profJim; 05-07-2009 at 05:10 PM.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  5. #15
    Join Date
    May 2009
    Posts
    8

    Default Re: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?

    Quote Originally Posted by profJim View Post
    It's possible that there is an IRQ sharing/conflict issue with your Audigy sound card.
    Yes, but I don't understand in which way is IRQ sharing/conflict related with amount of RAM, as same Audigy worked flawlessly with 2x1gb, but not with 2x2gb in same PCI slot. And sorry for my ignorance, but is it possible ?
    By the way, I tried with new RAM, though I took the same brand - Geil, but this one is 2x2gb PC6400 DDR2 Ultra Dual Channel Kit 4-4-4-12.
    This one also works flawlessly. Changed latencies from auto (5-5-5-15) to 4-4-4-12, raised voltage from 1.8 to 2.0 (as specified on modules) - works
    great, though speed performance is almost the same as Geil value 5-5-5-15, or is it just everest benchmark lie ?
    CPU - Intel E6750
    MB - Gigabyte p35 ds4 rev. 1.2 bios f14c - Gigabyte EP45 UD3R rev 1.0 bios F9
    RAM - 2x1gb NCP 6400 cl 6 - 2x2gb Geil Value cl 5
    GPU - Asus 3870 DDR4 512mb
    PSU - Corsair VX 450
    Sound - SB Audigy 1
    HDD - 2x Samsung F1 750gb; 1x Samsung 500gb; 1x Seagate 500gb - all sata2
    OS - Dual boot: XP pro SP3; Win 2008 server

  6. #16
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: GA-P35-DS4 + 4gb RAM ?

    The IRQ issue was a long shot and I agree that it shouldn't be ram related.
    To summarize your ram testing:
    1) There are no problems with the original NCP 2x1GB value ram.
    2) The Geil 2x2GB Ultra ram has no problems.
    3) The Geil 2x2GB Value ram causes BSOD's when both modules are installed.

    The verdict, your Geil Value ram is not compatible with your mobo.

    Everest has several benchmarks. You didn't specify which test results you were looking at. At your stock settings, running with all memory timings that are optimal you will see a noticeable difference in benchmark scores, but you might not notice very much difference in everyday operation.

    You will notice a big difference in system performance if you overclock your system moderately. Your E6750 probably can be overclocked to around 50% maximum. If you limit your overclock to 20 - 30%, the time and effort to perform stability and stress testing will be much less than going for a maximum overclock.

    Let us know what you want to do:
    a) Maximize your memory at stock settings. We can help you later if you decide to overclock your system.
    b) Set up your system for better performance with a moderate overclock.
    c) Let it all hang out and go with a maximum overclock.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •