Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 6 of 6

Thread: GA-EP35-DS4 starts up then does nothing




  1. #1
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    5

    Default GA-EP35-DS4 starts up then does nothing

    hello everyone,

    when I turn on my computer, it seems to turn on normally, the 6 phase power lights go on, the fans spin up, etc. and then nothing. nothing appears on my screen(so can't access BIOS), and it just stays that way.

    some things of note:

    5 of 7 of my fans spin up, the ones that don't spin are my CPU fan, and a fan on my video card cooler that I have plugged into SYS_FAN2. they work normally if plugged into other fan headers, and they appear to receive power(they twitch) for a split second when I turn the computer on or off.

    my hard drive accessing LED goes on and never goes off at all.

    I don't get any post beeps, but I actually don't remember ever getting any when it worked fine.

    my DVD drive beeps when I start the system, and proceeds to spin up and down later

    my mouse(USB) LED's light up when the PSU is on but the machine is not

    things I've tried:

    resetting the CMOS ("long" reset)
    reseating the RAM
    using a different system HDD
    using a different video card (6600 GT)
    removing sound card+video card

    system specs:
    Processor: Q6600 G0 OC'd to 3.0
    MoBo: GA-EP35-DS4 (Rev 2.1, Bios F3 I believe)
    RAM: Mushkin XP-6400 2x2GB, 4-4-4-12
    Graphics: 8800GTS 512, which was OC'd until recently because a lot of my games did not play nicely
    HDD: WD 320GB Blue (system drive), WD 1TB Green(data drive)
    PSU: Corsair HX520
    Sound: Asus Xonar DX

    at this point I'm stuck without doing major surgery (TRUE is fun to handle+my lovely cable management will be ruined) but I think the problem is either the motherboard or the power supply, seeing as the fans don't spin up.

    so I was wondering if anyone could give a few tips or ideas to solve the proble, or if there's anything specific to the board that I should know (such as lack of POST speaker, because for the life of me I can't find it anywhere.)
    Last edited by Kytael; 06-01-2009 at 02:27 PM.

  2. #2

    Default

    Fans remaining silent at startup is normal for cpu - and sys2 has always been a mystery on this board...it apperas to be paired with the cpu fan management, but in the end isn't...bottom line: it doesn't supply enough voltage (i don't think we will ever see a fix for that);
    so just ignore sys2, you can use it for fanspeed monitoring only;

    did you try unplugging any sata/ide devices?
    permanently lit hdd light seems to point towards a problem there;
    GA-Z77X-UD5H # F16-mod8
    i5-3570K # 4.1Ghz
    32GB Geil DDR3-1600 Evo Leggera
    Gigabyte GTX 660 OC
    Seasonic G-550

  3. #3
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    28

    Default Re: GA-EP35-DS4 starts up then does nothing

    If you don't think you ever had any POST beep even when the PC was fine, first you should get yourself a PC speaker and see if it is failing POST.

    Once you get a PC speaker, if you aren't POSTing at all (ie. not beeps at all) remove your RAM and see if you get anything. If you get something, remove all unneccesary connections from mobo (only leave CPU, RAM, power connectors, vid card and front panel power switch and speaker) see if you get anything then. If nothing then you would have one of those main components causing the problem, try other parts (if possible)
    Gigabyte GA-965P-DS3
    Intel E6400 @ 3.2GHz
    Kingston 1GB x 4 PC5300 @ 800MHz
    Zotac 8800GT AMP! @ 770MHz

  4. #4
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    5

    Default Re: GA-EP35-DS4 starts up then does nothing

    If you don't think you ever had any POST beep even when the PC was fine, first you should get yourself a PC speaker and see if it is failing POST.
    any old speaker? do you mean stereo, green plug etc. speakers? I had those in and no sound emitted. I have no idea if there's a speaker I should plug into the motherboard itself.

    now that I think of it any sort of sound that normally came from the motherboard speaker came from the actual speakers(vista?) so I would assume normal speakers, but I'm using a discrete sound card (Xonar DX) so I wonder if it would use that or the onboard. I just tried listening while speakers plugged into either with and without RAM etc. and there was nothing for either

    did you try unplugging any sata/ide devices?
    permanently lit hdd light seems to point towards a problem there;
    unplugging both my HDD's and my SATA DVD drive from the motherboard results in no change

  5. #5
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    J'Habite En Angleterre
    Posts
    2,431

    Default Re: GA-EP35-DS4 starts up then does nothing

    There is a header on your board, probably near the pins to connect the power and reset buttons. You plug a small piezoelectric tweeter (little limited range speaker) into the propper headers and the PC will give beep codes depending on its status. A successful boot will be greeted with a single long beep. Any problems will be sounded with a beep code, such as continual long/short beeps or alternating long/short beeps. The meaning of these beeps is covered in your motherboard manual.

    Many case manufacturers inclide a speaker with the nuts and bolts required to assemble it, some don't. You can buy one for a few pence/cents from somewhere like Maplins or Radio Shack.
    Coolermaster CM 690 II advance Case
    Corsair HX750 (CWT, 91%(80+ Gold rated @230V) single 62A 12V rail
    P55A-UD4 v2.0 @ F14
    Core i5 760 @ 20 x 201, 4.02GHz
    TRUE Black with a single Noctua NF-P12 pumping out 55 CFM @ 19db .
    2 x 2GB Mushkin Ridgeback (996902), @ 7-10-8-27, 2010-DDR, 1.66v
    2 x Gigabyte GTX 460 1024MB in SLI (Pre OC'd to 715MHz core and 1800MHz VRAM) @ 850 Core / 4100 Mem.
    Intel X25-M Boot Drive (OS and Programs) 200MB/s Read & 90MB/s Write
    Corsair X32 200MB/s Read & 100MB/s Write
    WD Caviar Blue 640GB C (Steam, Games, Storage, Temp Files & Folders, etc)
    Samsung F3 500GB Backup/Images
    Noctua 1300RPM 19dB case fan (rear extraction)
    3 x 140 MM Coolermaster LED fans (one front intake, one top extraction, one side intake)
    Dell Ultra Sharp 2209WAf E-IPS @ 1680x1050

  6. #6
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    5

    Default Re: GA-EP35-DS4 starts up then does nothing

    I found it, plugged a speaker in. nothing happens whether RAM is in or out

    looks like I'll be getting a new motherboard

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •