Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 6 of 6

Thread: Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab




  1. #1
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    6

    Default Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab

    I have a question. I just installed windows 7 on a ma790xt-ud4p and in the bios it showed it as 3200 mhz, but yet windows shows it as 1.6 ghz under the system tab. Does this mean my processor is only running at 1.6 ghz? Do I need to flash my bios or do a windows update? Thanks.

  2. #2
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    6

    Default Re: Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab

    Okay turning off CnQ didn't do anything. Turning on performance didn't either. Manually setting speed to x16 did work. However I noticed my voltage was low. Only .97volts on the cpu. Isn't it supposed to be 1.4?

  3. #3
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    6

    Default Re: Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab

    Hmm CPU-Z reports it as 800 mhz and only 4x multiplier unlocked. Some people say flashing fixes this others say a windows 7 update does. Anyone know for sure?

  4. #4
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1

    Default Re: Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab

    If you have a mobile computer, it may be running a speedstep (or similar processor). This processor slows down when there is light computing load in order to save battery life. The bios setting may be enabled so that the processor speed is variable instead of running at full speed.

    Open the System window (windows key + break). Look at the speed. Now close it, open a couple of windows and drag one of them in circles across the screen. Quickly hit windows+break to open the system window. you should see the processor speed go up, because it has been working to move the windows about the screen. Another thing you can try is watching a movie. You should see the processor speed go up also when you look at the graphs in the Task Manager.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab

    Hi MillerSM Sure an easy fix is use AMD power monitor from AMD and right click on the taskbar icon set the Power Scheme to Home/Office Desk Now you can close the program and it will stay at 3200Mhz. If you want to conserve you can open it again and right click on the taskbar icon set the Power Scheme to Portable/Laptop. Or options set power scheme if you got the AMD Power Monitor Window open. This works great for me. Here is the download link:------> http://support.amd.com/us/Pages/dyna...42f&ItemID=105

    By artdrivers at 2009-07-21
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  6. #6
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: Windows 7 shows Phenom II 955 as 1.6 ghz under system tab

    -----UPDATE-----Above does well for my XP. Windows 7 has a power scheme in it already. Click Start Search Power Options and navigate to Advanced settings change it to High performance settings
    http://blog.enterpriseitplanet.com/g...-settings.html
    Last edited by artdrivers; 07-22-2009 at 05:02 AM.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •