Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21

Thread: GA-MA770T-UD3P Issues?




  1. #1
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4

    Default GA-MA770T-UD3P Issues?

    Hi all,
    Wonder if someone can shed some light on an issue I'm having:
    First up, the system:
    Board: Gigabyte GA-MA770T-UD3P
    CPU: AMD Phenom II X2 550 BE
    Mem: 2Gb OCZ DDR3 1066 Platinum
    HDD: OCZ Vertex 30Gb
    DVD: Pioneer BDC-S02

    Assembled OK and board appears to POST OK.
    I am not running RAID on the board.
    Tried to install Windows RC1 on this system and I just kept getting failed installs.
    By this I mean it would start the install OK, but randomly the keyboard, mouse/install would just hang at various points.
    Thought it might be the install so tried it on a different box and installed fine.
    Thought it might be memory issues so ran memtest 86+ for 3 days with no issues.
    Tried installing windows XP as an option, but same issues occur.
    Flashed to F2c BIOS, same problems.
    Changed DVD, HDD, PSU, SATA cables and ports and GPU, but without any success!

    The board has had the CMOS cleared, battery removed and all components re-seated.
    Board recognises the CPU OK.
    On boot I get the Update DMI message, sometimes with update successful, but always reappears.

    So this leaves me with RMA'ing the board/the processor.
    Can anyone give me some ideas as to how to narrow down if this is a motherboard/CPU issue?
    Or indeed any other thoughts to try at all before I RMA the board?

  2. #2
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    Windows 7 RC1 you mean? Just checking, I guess so since I see you tried XP

    Have you tried with a PS/2 mouse and Keyboard, just incase you are using USB ones and they are the issue? If you are using USB ones and can't try PS/2 ones please try going in Integrated Peripherals BIOS page and disable Legacy USB Storge Detect and see if that has any affect

    By the way, what BIOS are you using anyway? Could be part of the issue maybe if you are using one that does not support your CPU (Like maybe F1?). To tell which you are using on the MAIN page of the BIOS press F9 and you should see System info which will show the BIOS Version.

  3. #3
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    Cheers Lsdmeasap
    Yeah it's the RC1 version, had my doubts about the image after reading some of the forums, but that wasn't causing the issue.

    Mouse and k'board are already PS/2.
    Bios has been flashed to the latest (F2c) and all the usual things done after flashing (reset CMOS, Remove battery, load Optimized defaults in BIOS (and Fail safe just in case!))
    And appears to support the chip OK as well.

    Also tried disabling onboard:
    USB
    Lan
    Parallel
    Serial
    (and just about anything else I could find that didn't sound needed!!)

    But all with no avail.
    So kinda running out of ideas about what's left to try!!
    Might just have to grit my teeth and RMA it, getting far too impatient to get this setup running!!

  4. #4
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    Don't use fail safe, if you are now that may be part of the issue. Always Use optimized defaults.

    Do you have a floppy installed? If so uninstall it and disable Floppy from the BIOS and remove it from the boot order and try again. Sometimes this helps, and I have had a few installs hang on me (W/Floppy Installed) and I just let it set a few and the install eventually finished up a few minutes later

    It may be the board is faulty? Not sure, I guess you cannot test that CPU anywhere can you? If not, please try the install again using my thoughts above. Like I said, when it hangs leave it for 5-10 minutes and I bet you it will finish and then it will be fine after you get all installed

  5. #5
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    Thanks for your suggestions Lsdmeasap, and apologies for being off air for a while, unfortunately they made no difference, and heres why...

    It was all down to the memory timings, apparently the OCZ RAM doesn't come to life with the 1.5v the board was feeding it, and the board was also feeding some daft timings, so did some tweaking.
    Have some testing to do to find the perfect 100% stable setup, but I started with this post (**BOARD TEST** ASUS P5K3 Deluxe DDR3 - OCZ Forum) in the OCZ Memory forums and applied some of the timings shown, complete with upping some of the voltages and it all appears to work like a dream on the test rig, complete with extra cores unlocked on the 550BE
    Now to disassemble the current HTPC and put the real thing together over a !!

    Thanks for all your suggestions and I thought I'd eliminated memory issues after running memtest for 3 days with no issues!!! Obviously not and lesson to self to add another thing to the checklist for new builds and random windows reboot issues along with SATA drivers, SSD formatting and USB installs.....

  6. #6
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    9

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    My friend is having a very similar problem with the following system:

    MOBO: GA-MA770T-UD3P (Same!)
    RAM: OCZ3G10664GK (Similar!)
    CPU: AMD Phenom II X3
    HDD: WD2500AAKS

    At first we were getting a "disk read error" on the initial install of Windows, after the first reboot. So we thought it may have been a SATA driver problem or the bios wasn't emulating IDE correctly, but everything we tried hasn't worked. After some time every install would just go into a "boot loop", endlessly restarting.

    We haven't yet tried to update the bios or go through all the memory testing, but do you think it's the same problem? If so can someone guide us through the process of correcting it? It's his first build, not use to troubleshooting, thanks!

  7. #7
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    Hi Krovvy
    http://china.giga-byte.com/FileList/...70t-ud3p_e.pdf
    1066MHz DDR3
    CL 7-7-7-16
    (CAS-TRCD-TRP-TRAS)
    Available in 1GB and 2GB modules
    Available in 2GB and 4GB Dual Channel Kits
    Unbuffered
    Gold Layered Z3 XTC Heatspreader*
    Lifetime Warranty
    1.5 - 1.6 Volts
    240 Pin DIMM
    Special Features
    1.8V EVP**
    Part Numbers
    1GB Module PN - OCZ3G10661G
    2GB Module PN - OCZ3G10662G
    2GB (2x1024MB) D/C Kit PN - OCZ3G10662GK
    4GB (2x2048MB) D/C Kit PN - OCZ3G10664GK

    Please find out which bios it has. Use QFlash Scroll down to download latest bios ---->
    http://www.gigabyte.us/Support/Mothe...ProductID=3096
    Bios tutorial from Lsdmeasap Do not use @Bios---->
    http://forums.tweaktown.com/f69/bios...h-guide-27576/
    Here are some templates for you to post us some settings. Do not use these settings Post yours.
    Code:
    PC Health Status
    Reset Case Open Status [Disabled]
    Case Opened No
    Vcore 1.376V
    DDR3 1.5V 1.536V
    +3.3V 3.328V
    +12V 12.112V
    Current System Temperature 30oC
    Current CPU Temperature 47oC
    Current CPU FAN Speed 3375 RPM
    Current SYSTEM FAN1 Speed 0 RPM
    Current SYSTEM FAN2 Speed 0 RPM
    Current POWER FAN Speed 0 RPM
    CPU Warning Temperature [Disabled]
    CPU FAN Fail Warning [Disabled]
    SYSTEM FAN1 Fail Warning [Disabled]
    SYSTEM FAN2 Fail Warning [Disabled]
    POWER FAN Fail Warning [Disabled]
    CPU Smart FAN Control [Enabled]
    CPU Smart FAN Mode [Auto]
    System Smart FAN Control [Enabled]
    Code:
    Integrated Peripherals
    OnChip IDE Channel [Enabled]
    Onboard 1394 Function [Enabled]
    Onboard LAN Function [Enabled]
    Onboard LAN Boot ROM [Disabled]
     SMART LAN [Press Enter]
    OnChip SATA Controller [Enabled]
    OnChip SATA Type [Native IDE]
    x OnChip SATA Port4/5 Type IDE
    Onboard Audio Function [Enabled]
    OnChip USB Controller [Enabled]
    USB EHCI Controller [Enabled]
    USB Keyboard Support [Enabled]
    USB Mouse Support [Disabled]
    Legacy USB storage detect [Enabled]
    Onboard Serial Port 1 [3F8/IRQ4]
    Onboard Parallel Port [378/IRQ7]
    Parallel Port Mode [SPP]
    x ECP Mode Use DMA 3
    Code:
    Advanced BIOS Features
    Virtualization [Disabled]
    AMD K8 Cool&Quiet control [Auto]
     Hard Disk Boot Priority [Press Enter]
    First Boot Device [Floppy]
    Second Boot Device [Hard Disk]
    Third Boot Device [CDROM]
    Password Check [Setup]
    HDD S.M.A.R.T. Capability [Disabled]
    Away Mode [Disabled]
    Full Screen LOGO Show [Enabled]
    Backup BIOS Image to HDD [Enabled]
    Init Display First [PCI Slot]
    Before posting these settings reboot and go into bios on the first bios page press and hold ctrl then F1 like at the same time Ctrl+F1. Look carefully the screen will flicker to ad more features for you to change. This has to be done every time you reboot to bios.
    Code:
     Advanced Clock Calibratioin [Press Enter]
    CPU Clock Ratio [Auto] 2800 Mhz
    CPU NorthBridge Freq. [Auto] 2000 Mhz
    CPU Host Clock Control [Auto]
    x CPU Frequency (MHz) 200
    PCIE Clock (MHz) [Auto]
    HT Link Frequency [Auto]
    Set Memory Clock [Auto]
    x Memory Clock x5.33 1066Mhz
     DRAM Configuration [Press Enter]
    ******** System Voltage Optimized ********
    System Voltage Control Change to Manual
    x CPU NB VID Control Auto
    x CPU Voltage Control Auto
    Normal CPU Vcore 1.2500V
    x DRAM Voltage control  manual
    x DDR VTT Voltage Control Auto
    x NB Voltage Control Auto
    x SB/HT Voltage Control Auto
    x NB PCIE Voltage Control Auto
    Code:
    Advanced Clock Calibratioin
    Advanced Clock Calibratioin [Disabled]
    x Value (All Cores) -2%
    x Value (Core 0) -2%
    x Value (Core 1) -2%
    x Value (Core 2) -2%
    x Value (Core 3) -2%
    After you set to manual you need to save reboot and go back to bios and Press Ctrl+F1 again then navigate to here again to read the actual timings which are on the left the others are greyed for reference. Let us have a look at these settings please. We should'nt get auto as below at this point we should get numbers.
    Code:
    DRAM Configuration
    CPU Host Clock Control [Auto] Please change to Manual
    x CPU Frequency (MHz) 200
    Set Memory Clock [Auto]
    x Memory Clock x5.33 1066Mhz
    DCTs Mode [Unganged]
    DDR3 Timing Items [Auto] SPD Auto
    x CAS# latency Auto 7T 7T
    x RAS to CAS R/W Delay Auto 7T 7T
    x Row Precharge Time Auto 7T 7T
    x Minimum RAS Active Time Auto 20T 20T
    x 1T/2T Command Timing Auto - - - -
    x TwTr Command Delay Auto 4T 4T
    x Trfc0 for DIMM1 Auto 110ns 110ns
    x Trfc2 for DIMM2 Auto - - - -
    x Trfc1 for DIMM3 Auto - - - -
    x Trfc3 for DIMM4 Auto - - - -
    x Write Recovery Time Auto 8T 8T
    x Precharge Time Auto 3T 3T
    x Row Cycle Time Auto 27T 27T
    x RAS to RAS Delay Auto 4T 4T
    Please do this and we can further advise.
    Last edited by artdrivers; 09-06-2009 at 03:11 AM.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  8. #8
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    9

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    Thank you, I'll get right on this when my friend is off work!

    Sorry for the delay, but it is his system!

  9. #9
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    It's ok take all the time you want the more info you give the better we can advise. The Phenom II x3 has several different ones. Get the number, as in 720.
    Update scroll down. ---->
    http://www.gigabyte.us/Support/Mothe...ProductID=3096
    I also updated page above.
    Last edited by artdrivers; 09-06-2009 at 02:49 AM.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  10. #10
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    9

    Default Re: GA-MA770T-UD3P Issues?

    It's a Phenom II X3 720, sorry for not being a specific.

    I'll reply again when I have all the information.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •