Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 25 of 25

Thread: 8GB Issues on GA-EG45M-UD2H




  1. #21
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Bellevue, WA, USA
    Posts
    23

    Default Re: 8GB Issues on GA-EG45M-UD2H

    HWmonitor shows the following:

    Gigabyte GA-EG45M-UD2H Rev#: 1.0 - F4
    Intel Core 2 Quad Q9550 (E0/SLB8V) 2.83Ghz
    2 x 4GB Kit (2x2GB), Kingston PC2-800, KVR800D2N5K2/4G
    PC Power & Cooling Silencer 500w
    2 x Seagate ES.2 1TB 7200RPM hard drives (RAID 1)
    Integrated video

  2. #22
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: 8GB Issues on GA-EG45M-UD2H

    DRAM voltage +0.06v, if you can fine tune it to 2.0v may be better if not I guess it would have to do, temps look good too.
    Note the vcore drop, 1.06v applied with BIOS set to 1.25v, never seen that much difference, but I haven't seen that many either, so I have no idea if it sould be a concern or not.

  3. #23
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Bellevue, WA, USA
    Posts
    23

    Default Re: 8GB Issues on GA-EG45M-UD2H

    hmmm, my RAM is only rated up to 1.9v, Is this voltage for the RAM chips themselves or the controller? In the BIOS the RAM voltages are set to [Auto] and are showing as 1.8v.

    Now i'm confused!
    Gigabyte GA-EG45M-UD2H Rev#: 1.0 - F4
    Intel Core 2 Quad Q9550 (E0/SLB8V) 2.83Ghz
    2 x 4GB Kit (2x2GB), Kingston PC2-800, KVR800D2N5K2/4G
    PC Power & Cooling Silencer 500w
    2 x Seagate ES.2 1TB 7200RPM hard drives (RAID 1)
    Integrated video

  4. #24
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: 8GB Issues on GA-EG45M-UD2H

    Quote Originally Posted by paulgj View Post
    hmmm, my RAM is only rated up to 1.9v, Is this voltage for the RAM chips themselves or the controller? In the BIOS the RAM voltages are set to [Auto] and are showing as 1.8v.

    Now i'm confused!
    Oh you're right, I htought it was rated 2.0v, BIOS sometimes set it highr according to EPP but your DIMMs don't have one. Mine is set to 2.1v with auto and XMP enabled, 1.9v when XMP is disabled, BIOS shows 1.8v default always.
    Set it manually to 1.8v, 1.9v if you get errors, see how that works. I don't know how much overvoltage effects the memory, personally I preffer to stay within spec limits.

    EDIT: might be that BIOS decides to overvolt based on the amount of memory installed
    Last edited by Chike; 08-04-2009 at 01:49 PM.

  5. #25
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Bellevue, WA, USA
    Posts
    23

    Default Re: 8GB Issues on GA-EG45M-UD2H

    Thanks! I set the voltage to 1.8 manually and it shows as around 1.84v in HW monitor. I also bumped up the GMCH to 1.3v (from 1.2) as I have all the memory slots filled.

    We'll see how that goes.
    Gigabyte GA-EG45M-UD2H Rev#: 1.0 - F4
    Intel Core 2 Quad Q9550 (E0/SLB8V) 2.83Ghz
    2 x 4GB Kit (2x2GB), Kingston PC2-800, KVR800D2N5K2/4G
    PC Power & Cooling Silencer 500w
    2 x Seagate ES.2 1TB 7200RPM hard drives (RAID 1)
    Integrated video

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •