Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 15 of 15

Thread: GA-EX85-UD4P Only posting full ram




  1. #11
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    7

    Default Re: GA-EX85-UD4P Only posting full ram

    Thanks for the suggestions. Tried all settings on auto, ran the processor at 3.2, ram at 1.55, qpi 1.2 and i can clock to 3.2. But running the ram at 1600 still causes the machine to only recognize 4 out of 6gb and still shows channel A as null in the bios. Not really sure what else there could be left to change but im down to try.

    Gigabyte sent me this: "Unfortunately we are unable to guarantee any results from overclocking. You will need to find the most stable setting setup for your system."
    GA-EX85-UD4P rev 1.0 Bios: F8
    Intel 17 920 @2.66
    2x3 gb Corsair XMS3
    Nvidia 9800GT 512
    WD Raptor 300gb

  2. #12
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: GA-EX85-UD4P Only posting full ram

    maybe you have a faulty stick of ram
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #13
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-EX85-UD4P Only posting full ram

    Quote Originally Posted by kydicarus View Post
    Thanks for the suggestions. Tried all settings on auto, ran the processor at 3.2, ram at 1.55, qpi 1.2 and i can clock to 3.2. But running the ram at 1600 still causes the machine to only recognize 4 out of 6gb and still shows channel A as null in the bios. Not really sure what else there could be left to change but im down to try.

    Gigabyte sent me this: "Unfortunately we are unable to guarantee any results from overclocking. You will need to find the most stable setting setup for your system."
    That's not enough voltages. Try these, and yes please do test your sticks one at a time in slot one, at manually set spec speeds with CPU at defaults 133

    Memtest86+

    Try this for 3.36Ghz

    Advanced CPU Features:
    CPU Clock Ratio ................................ [20x]
    Intel(R) Turbo Boost Tech .................. [Enabled]
    CPU Cores Enabled ............................ [All]
    CPU Multi Threading .......................... [Enabled]
    CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Disabled]
    C3/C6/C7 State Support .................... [Disabled]
    CPU Thermal Monitor ......................... [Enabled]
    CPU EIST Function ............................ [Disabled]
    Virtualization Technology ................... [Enabled]
    Bi-Directional PROCHOT ..................... [Enabled]


    Uncore & QPI Features:
    QPI Link Speed .............................. x36 or x44
    Uncore Frequency .......................... (4.8) << Set 20-21
    Isonchronous Frequency ..................[Enabled]


    Standard Clock Control:
    Base Clock (BCLK) Control ................ [Disabled]
    BCLK Frequency (MHz) .....................133 << Set 160
    PCI Express Frequency (MHz) ........... [100]

    C.I.A.2 [Disabled]

    Advanced Clock Control:
    CPU Clock Drive .............................. 800
    PCI <nobr style="font-weight: normal; font-size: 100%; color: rgb(0, 0, 255);" id="itxt_nobr_33_0">Express</nobr> Clock Drive ................... 900 (all defaults here) (If you do not see 800/900, then PLEASE Start over and load optimized defaults, DO NOT Just change them to 800/900)
    CPU Clock Skew ............................. 0
    IOH Clock Skew ............................. 0


    Advanced DRAM Features:
    Performance Enhance ...................... [Turbo] << Set Standard or Extreme :) (I find them both to work fine with any setting on X58)
    Extreme Memory Profile (X.M.P) ......... [Disabled]
    System Memory Multiplier (SPD) ........ [12] << Set 10x
    DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [Tried both Auto & Manual] << manual (Be sure to either choose quick to only set one channel, if expert you must set all three separately, don't forget

    Channel A + B + C

    Channel A Timing Settings:
    ##Channel A Standard Timing Control##
    CAS Latency Time 8
    tRCD ..................8
    tRP ....................8
    tRAS .................24 (also tried leaving this at default 20) 20/24 should be fine

    AUTO for all this stuff << Keep Auto, except command rate
    ##Channel A Advanced Timing Control##
    tRC ........................................
    tRRD .......................................
    tWTR ......................................
    tWR ........................................
    tWTP .......................................
    tWL ........................................ (Defaults)
    tRFC .......................................
    tRTP .......................................
    tFAW ......................................
    Command Rate (CMD) ................ <<< Set 1

    ##Channel A Misc Timing Control##
    Round Trip Latency ...................


    Advanced Voltage Control:

    CPU
    Load Line Calibration ................. [Disabled] << Enabled
    CPU Vcore ...............................Set maybe 1.225-1.34
    QPI/VTT Voltage 1.150v ............ Set 1.25-1.38
    CPU PLL 1.800v ....................... << Set 1.8 or Auto

    MCH/ICH -----(default haven't changed any of these)
    PCIE 1.500v ........................... << Set 1.5
    QPI PLL 1.100v ....................... << Set 1.2-1.24
    IOH Core 1.100v ..................... << Set 1.22-1.24
    ICH I/O 1.500v ....................... << Set 1.5
    ICH Core 1.1v ........................ << Set 1.14

    DRAM
    DRAM Voltage (tried everything from default to 1.66v) << Set 1.66
    DRAM Termination 0.750v [AUTO]
    Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO]
    Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO]

  4. #14
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    7

    Default Re: GA-EX85-UD4P Only posting full ram

    Ran all the settings, and variations of them in bios to achieve 3.2 and still will not get the full 6gb at 1600.
    Tested each individual dimm in memtest at CPU defaults with no errors.
    Installed a brand new batch of identical ram Corsair XMS3 TR3X6G1600C8.
    Still no luck, with the new settings sometimes ram will only post 2gb with channels A & B showing (-) next to ram timings.
    GA-EX85-UD4P rev 1.0 Bios: F8
    Intel 17 920 @2.66
    2x3 gb Corsair XMS3
    Nvidia 9800GT 512
    WD Raptor 300gb

  5. #15
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: GA-EX85-UD4P Only posting full ram

    NA/ or - next to the memory settings in the BIOS means the incorrect QPI/Vtt amount is set.

    Can you please post back the exact full settings you tried and I will advise back again. Please be sure you are also using the latest Beta BIOS, the latest Final may not have the necessary memory compatibility fixes included

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •