Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 25

Thread: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?




  1. #11
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    I don't remember if it was called "Standby" in XP but Vista calls it "Sleep". Could you share your configuration? Video card, Memory, BIOS settings, Operating System, etc. Starting to sound like I should give the FDa BIOS a go.

  2. #12
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    11

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    GIGABYTE EP45-UD3P 1.6 (FDa)
    Intel E8400 @ 3.6ghz
    ATi HD4850 X2 2GB
    Dominator 4gb (2gbx2) 1066mhz
    Windows XP SP3

  3. #13
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    Ya, there is sleep/standby S3 and hibernation S1 which are very different things.

    Issues are normally with S3 enabled (Sleep).

    Sounds like your system fails to enter S3 correct? If so I first do advise you use the latest BIOS we are discussing here if you are not already, then you may need to give us your settings for some advice on changes needed

  4. #14
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    My system fails both the "Sleep" test and the "Hibernation" test. I can't tell the difference since the system tries to reboot several times and fails. Same solution for both issues power off and cold reboot. I'm going to make the FDa BIOS plunge but I don't hold much hope for that. I'm starting to think that one of the Gigabyte tech support guys might be on to something - get an ATI crossfire card for a crossfire enabled board. MarlinFF does not have the problem and he has an ATI video card. Any thoughts on that path?

  5. #15
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    Well I do suggest the BIOS update myself, they are always working to correct many issues and S3 is a VERY LARGE one of those issues which seems to be corrected per the above post.

    I would try that first before buying a new GFX Card, and about that... I am not sure as I use ATI Myself but I do not think you have to use ATI as I have seen MANY Nvidia users with these boards and they do not complain after the find the correct settings and BIOS.

    It is all about the BIOS, if you are not using the correct BIOS after the S3 issues have been known to be corrected then you wont have ANY Luck until you do. So you really need to start there, then get help with settings if need be, then if you must after all that try an ATI Card.... But again I do not think that is necessary at all

  6. #16
    Acebmxer's Avatar
    Acebmxer is offline Gigabyte Elite
    Join Date
    May 2009
    Location
    New Jersey, United States
    Posts
    2,817

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    well even though Im on the 1.1 board. I am using a Nvidia card and have no issues with S3 as long as my overclock is stable. I would strongly suggest trying the FDa bios. I think thats whats holding these 1.6 ver. boards back is the bios support.
    Main Rig
    Gigabyte z87x-OC
    Haswell i7 4770k - 4.7Ghz @ 1.330v LLC Extreme (L310B492)
    G.Skill F3-1700CL9D-8GBXM DDR3-2133mhz 9-11-10-28 1.65v @ 2800mhz 12-14-14-35 1.7v
    Samsung Green 8GB 2x4GB MV-3V4G3D/US DDR3 1.3v 30nn @ 2200Mhz 11-11-11-32 1.60v
    Sapphire ATI HD 7970 3GB clocked 1200MHz @ 1.181v.
    HiS ATI HD 6950
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot Drive) on Intel sata3 controller port0
    Corsair Force GT 120 GB Sata3 SSD on Intel sata3 controller port1
    Samsung 320GB HD322GJ 7200 RPM 16M cache on Intel sata3 controller port2
    Sony Optiarc DVD-RW AD-7240S on Intel sata3 controller port5
    CORSAIR CMPSU-850TX PSU
    Swiftech MCP655-B Pump
    EK Supremacy Cpu Block
    Swiftech Mcres Micro Rev 2 Reservoir
    Black Ice GTX Xtreme 360 Radiator





  7. #17
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    Well, FDa BIOS is now installed and guess what - nothing changed. The system will not wake up from the "Sleep" S3 state when running at 3.8GHz. All else seems ok at the moment. So... so much for the beta BIOS it must be trying to fix something else. That leaves the ATI powered video card or just give up and run the darn thing at 3.4GHz and be satisfied until the FZ BIOS update is released.

  8. #18
    Chike is offline Senior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Israel
    Posts
    6,531

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    With my board the wake from sleep problem begin at 3.5GHz, at that speed I managed to solve it by lowering CPU Reference, which defaults to 0.805v, to 0.762v with Vtt 1.2v.
    For 3.6Ghz I haven't managed to solve it yet.

  9. #19
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    Please let us look at your settings for 3.8, maybe you need to adjust some things, like I said you must be 100% stable using Memtest86+, Orthos/Prime95, ect.

    In the mean time, test it at stock and I bet you find it resumes just fine

  10. #20
    Ken429 is offline Senior Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Valapariso, Indiana
    Posts
    516

    Default Re: Experience with GA-EP45-UD3P (1.6) - FDa?

    We are going full circle - please read thread #3. I gave you my BIOS settings and said it wakes up at ok when set to 3.4GHz?!

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •