Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!




  1. #1
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    7

    Default 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    Hi - relative noob question

    I have a GA-EX58-UDP MB with i7 920 and have been running it with 6G of TR3X6G1600C8 Corsair RAM at it's rated speed of 1600 by enabling XMP in the Bios. All working fine.

    However, I've just added another TR3X6G1600C8 kit but the system fails to boot with XMP enabled. ie I can only boot into Windows and see full 12 Gb RAM if XMP is disabled which means the RAM runs at 1066. But as soon as I try to bump it up to 1600 with XMP I can't boot!

    What do you think the problem is? Can anyone help?

    I have read on the Corsair forums that I should try running the 2 kits at 1333 but I'm not knowledgeable enough to know how to set this manually in the Bios. Advice?

    I've also read that I should have bought a single 12 Gb kit rather than 2 6Gb kits. Is there any way I can get the full 12 running at 1600?

    Thanks in advance.
    Brett

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    with more ram its harder to run fast,just increase your ram multi to give u 1600mhz and set dram/ram volts to 1.66 and qpi volts to 1.25 keep ram timings on auto
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    7

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    Thanks for your reply wazza. Other than enable XMP I have no experience changing things manually, so is the following correct?

    In the MB Intelligent Tweaker Bios page...
    Set 'System Memory Multiplier (SPP)' to 12.0 - this ups the freq to 1600
    Keep 'DRAM Timing Selectable (SPD)' on Auto
    Down the bottom of this page set 'QPI/Vtt Voltage' to 1.25? There are settings of 1.235 and 1.255 available. Choose 1.255?
    Set 'DRAM Voltage' to 1.66. But isn't the RAM only rated to 1.65V. Wouldn't it be safer to only set it to 1.64?

    Thanks - Brett

  4. #4
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    set qpi to 1.255 and 1.66 for ram dont worry it only uses 1.64 but you have to select 1.66 as theres no option for 1.65....my ram uses 1.64 volts in easytune but ive set it at 1.66 in the bios so dont worry about overvolting it,it wont
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    7

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    Thanks. Well, I tried it, but it didn't even make it to the POST. Pushing the reset button resulted in the following message:

    "The system has experienced boot failures because of overclocking or changes of voltage etc"

    So no go there.... Any other thoughts?

    Brett

  6. #6
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    like i said its harder the more ram you have it would of worked with 6gb,only thing you can try is set all the volts again and try for 1440 mhz,if you are stable at 1066 then maybe its the highest youll go with 12gb,but more ram is always better
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. #7
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    any luck ??
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. #8
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    7

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    I donwloaded memtest86 and tested my full 12 gb ram at 1066 and all passed. Now I'm testing with the same voltage settings you recommended but with the system memory multiplier set to 10 = 1333.

    So far so good.

    I read a thread in the Corsair forums that basically says that unless you buy a single matched 12Gb kit, there's no real way to get 2 6Gb kits running at 1600. Sounds like I'll either have to settle for 1300, or spend a heap more money. Live and learn...

    Brett

  9. #9
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    Quote Originally Posted by Bretta View Post
    I donwloaded memtest86 and tested my full 12 gb ram at 1066 and all passed. Now I'm testing with the same voltage settings you recommended but with the system memory multiplier set to 10 = 1333.

    So far so good.

    I read a thread in the Corsair forums that basically says that unless you buy a single matched 12Gb kit, there's no real way to get 2 6Gb kits running at 1600. Sounds like I'll either have to settle for 1300, or spend a heap more money. Live and learn...

    Brett
    yh just keep trying to raise ram multi and qpi volt dont go higher than 1.3000 for qpi tho and yh 12gb matched is better option but expensive...when u buy two 6gb sets there binned at 6gb where as 12 are binned all roughly the same speed ect
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. #10
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    7

    Default Re: 12Gb 1600 RAM fails to boot but running @ 1066 is fine. help!

    Hmm, just noticed in memtest that while the ram is running at 1333, timings are 9-9-9-24 instead of 8-8-8-24. I have no idea what I'm doing. How do I get 2 kits of TR3x6G1600C8 ram to run at 1333. So all I've done is:

    Set 'System Memory Multiplier (SPP)' to 10.0 setting freq to 1333
    Kept 'DRAM Timing Selectable (SPD)' on Auto
    'QPI/Vtt Voltage' to 1.255
    'DRAM Voltage' to 1.66

    Do I have to manually set the timings?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •