Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 24 of 24

Thread: EP45-UD3P and GSkill




  1. #21
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Nimbin, Australia
    Posts
    339

    Default Re: EP45-UD3P and GSkill

    XMP = eXtreme Memory Performance.

    Psycho; What if he installed on one 2 GB stick, loaded all drivers and apps, and then tried more ram? Just thinking that would take the ram out of the bad install equation. (?)

    Nice specs. Lucky Grandson.





    CPU
    =
    i7 950 - DO stepping - Batch #3014A844
    Cooling = EK HF Full Nickel
    - XSPC RX360 - Laing DDC 18W - XSPC Bay Reservoir
    Motherboard = GA-X58A-UD3R Revision 2
    , BIOS Version = Award FC
    Ram = 3x2gig Corsair TR3X6G1600C8D G
    Video = 2 X Palit GTX460 Sonic Platinum 1GB OC sli
    Monitor = 22" LG Flatron W2242T 1680 x 1050 Case = Coolermaster CM690
    PSU = Corsair HX850
    OS = Windows 7 Professional x64


  2. #22
    kick's Avatar
    kick is offline Senior Member
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Europe,the wild wild west.
    Posts
    1,223

    Default Re: EP45-UD3P and GSkill

    yeh use 1 stick for install see how it goes.
    It doesnt really matter if you do or dont use 1 or 4 sticks for installation,just if you want to be sure a memory problem isnt affecting installation.
    Ive had a mix of gskill and samsung "value" 667 ram running in my board for 8G trying the gskill in both slots 1+3 and 2+4,the bios automatically"dumbed down" to the lower spec ram.
    Obviously I loaded and saved optimised defaults before turning off the pc to change sticks around.
    I had already installed Vista 32 on the hdd on another giga board .
    I upgraded to 64 bit version on my present board(I recieved both 32 and 64bit dvds when I got vista).
    do upgrade to service pack 2 when u get it installed properly.
    Are you trying to leave a seperate FAT 32 portion on the hdd for the bios recovery(see manual).
    One other thing is a lot of people seem to be having problems with the latest 191.07 nvidia drivers,and on gtx260 cards(blue screens etc).
    This may be due to incomplete removal of the old drivers,either way on my machine I eventually had to do a "system restore" to 2 weeks ago, and reinstall Java when i tried them.
    At least I havent had to reinstall vista in the 10 months or so since this machine went together.
    As for memory recognition by the board my gskill speed and voltage was recognised correctly the timing wasnt and i had to enter that manually.
    Before you reinstall vista totally,unless you already have you, can repair it with the installation dvd (first windows os that allowed this I believe)
    Last edited by kick; 10-22-2009 at 10:27 AM.
    Current Systems:

    Asrock p67 Extreme6.............. Gigabyte EP-45 UD3 ...................... Gigabyte 73 PVM S2
    Intel i5 2500k 4.8ghz................ Intel Q8400 3.8ghz......................... Intel D820 2.8ghz
    Zalman 10x cooler.................... Coolermaster V8............................ HP cooler
    8GB Gskill ripjaw ddr3.............. 4GB Gskill PI ddr2.......................... 4GB samsung ddr2
    60GB ssd/500GB HDD .............. WD 1TB hdd.................................... Seagate 160GB hdd
    GTX 460 1GB x2 SLI ................. Msi 9600GT 512MB(died) ........... Onboard gx
    Win7 64 ,750w psu(ocz)............ Win7 64 ,520w psu,seasonic...... Win XP pro ,400w psu

    HEC 6A34 case . ....................... Jeantec R2 case............................ Packard Bell case

    hoping to upgrade to http://www.thinkgeek.com/stuff/41/habicase.shtml
    http://www.flixya.com/video/140325/Animal-launching

  3. #23
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    J'Habite En Angleterre
    Posts
    2,431

    Default Re: EP45-UD3P and GSkill

    Using a single stick might work, however I didn't recommend this on principle. There should be no tangible reason why Vista won't install with 4GB, so I feel it best to set the system up so that it operates as it should. Also at some point, the OS will be reinstalled, and it would be a pain to have to remove a stick of RAM to do that. There is the distinct possibility that adding the second stick back after install will just cause a recurrance of issues too.

    Never let a piece of hardware dictate what you should do. Always try and make it function the way it should. If all fails, then and only then would I resort to installing the OS with a single stick.

    Giving up and installing with 1 stick will probably mean nothing will ever be done to sort an out an issue that obviously exists.
    Last edited by Psycho101; 10-22-2009 at 10:17 AM.
    Coolermaster CM 690 II advance Case
    Corsair HX750 (CWT, 91%(80+ Gold rated @230V) single 62A 12V rail
    P55A-UD4 v2.0 @ F14
    Core i5 760 @ 20 x 201, 4.02GHz
    TRUE Black with a single Noctua NF-P12 pumping out 55 CFM @ 19db .
    2 x 2GB Mushkin Ridgeback (996902), @ 7-10-8-27, 2010-DDR, 1.66v
    2 x Gigabyte GTX 460 1024MB in SLI (Pre OC'd to 715MHz core and 1800MHz VRAM) @ 850 Core / 4100 Mem.
    Intel X25-M Boot Drive (OS and Programs) 200MB/s Read & 90MB/s Write
    Corsair X32 200MB/s Read & 100MB/s Write
    WD Caviar Blue 640GB C (Steam, Games, Storage, Temp Files & Folders, etc)
    Samsung F3 500GB Backup/Images
    Noctua 1300RPM 19dB case fan (rear extraction)
    3 x 140 MM Coolermaster LED fans (one front intake, one top extraction, one side intake)
    Dell Ultra Sharp 2209WAf E-IPS @ 1680x1050

  4. #24
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    35

    Default Re: EP45-UD3P and GSkill

    I did my Vista install using a single stick on the same board with the same RAM and had no problem adding another stick once I realized that my real problem was with Slot 3.

    But I don't think the original poster has quite the same problem I did, because he can run Memtest for hours with sticks in all four slots. Anytime I put something in three, my Memtest screen very quickly turns red...
    MOBO - GIGABYTE GA-EP45-UD3P v1.6, FB Bios
    RAM - G.SKILL(2 x 2GB) DDR2 1066 (F2-8500CL5D)
    CPU - Intel Core 2 Duo E8500 Wolfdale 3.16GHz (currently at 450 x 9 w/ ~31C Idle and 60C @ Full Load) - Zalman 9700 cooler
    GPU - GIGABYTE GV-R485OC-1GH Radeon HD (no OC) Zalman VF2000 cooler (27C idle)
    HDs - OCZ 60G SSD boot drive - WD Caviar Black - WDC WD1001FALS-00J7B1 - 1 TB; Maxtor 6L200S0 (200G) (Both SATA)
    DVD-ROMs - Plextor PX-880SA - (SATA Burners)(2)
    Sound - Omega HT Claro via Monsoon Speakers
    PSU - CORSAIR CMPSU-520HX 520W
    CASE - Antec 300 (Scythe Fans)
    Windows 7 64bit - Home Premium

Page 3 of 3 FirstFirst 123

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •