Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 22

Thread: X58A-UD7 & 12GB ram problem




  1. #1
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    44

    Default X58A-UD7 & 12GB ram problem

    Hi all.,i need help here.,regarding one of my customer.,the mainboard sometimes cannot detect 12GB ram.,example is when i used it for full day.,the next day when i turn it on the system cannot fully utilize 12GB.,it just detect 8-10GB only..the system spec as follows..

    Core i7 975
    X58A-UD7
    Corsair XMS3 6x2GB DDR3 1600 CL9
    WD 1TB Black
    Gigabyte GTX260+
    Xigmatek 500W PSU

    Please all.,i really need ur help.,the customer already leave his system at my place almost 1 wekk already..
    Pero-Sesor: Core i7 860 2.83Ghz
    Curling-Sis-Term: Custom Liquid Cooling
    Mother-Bot: Gigabyte P55-UD4P
    Rrrr-Am: 2x2GB Team Xtreem DDR3 2000
    Hard-This: Western Digital Raptor
    Gera-Pig-Cut: Sapphire 4870 512MB DDR5
    Pee-Ass-You: Corsair HX620w Modular
    Cass-Sing: Lian LI PC-A17 Silver


  2. #2
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    Hi bro,
    first be sure that contact of RAM are clean.
    Which BIOS are installed?
    Where board is bought?(LowYat?)
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  3. #3
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    44

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    @stasio
    yeah bro.,the mainboard bought from Pc Zone..hehe..last time the customer use P6T.,but the asus have same problem.,now test with X58A-UD7.,also got same problem.,i dunno what to do la bro.,the customer is foreigner..
    Pero-Sesor: Core i7 860 2.83Ghz
    Curling-Sis-Term: Custom Liquid Cooling
    Mother-Bot: Gigabyte P55-UD4P
    Rrrr-Am: 2x2GB Team Xtreem DDR3 2000
    Hard-This: Western Digital Raptor
    Gera-Pig-Cut: Sapphire 4870 512MB DDR5
    Pee-Ass-You: Corsair HX620w Modular
    Cass-Sing: Lian LI PC-A17 Silver


  4. #4
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    Very soon will be beta BIOS update,maybe will resolve this problem.
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  5. #5
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    44

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    can u help me ka bro.,already PM lsdmeasap also no reply.,really need help here & rite now.,the customer start go get angry already..run memtest to all ram module no problem..do i need to change any setting ka bro..
    Pero-Sesor: Core i7 860 2.83Ghz
    Curling-Sis-Term: Custom Liquid Cooling
    Mother-Bot: Gigabyte P55-UD4P
    Rrrr-Am: 2x2GB Team Xtreem DDR3 2000
    Hard-This: Western Digital Raptor
    Gera-Pig-Cut: Sapphire 4870 512MB DDR5
    Pee-Ass-You: Corsair HX620w Modular
    Cass-Sing: Lian LI PC-A17 Silver


  6. #6
    stasio's Avatar
    stasio is online now GIGABYTE Elite
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    My
    Posts
    5,688

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    As my first post,check if the memory contact is clean,replace positions in the slots.
    BIOS F2 ?
    Try to check one set separate(3x2GB),then another separate.
    In BIOS Load Optimized Defaults.
    Lsdmeasap will answer you for sure,as I am not well with X58 boards.
    GA-Z170X-SOC Force , Kaby Lake...
    GA-Z97X
    -SOC Force ,
    Core i7-4790K @ 4.9 GHz
    GA-Z87X-UD3H ,Core i7-4770K @ 4.7 GHz
    G.Skill F3-2933C12D-8GTXDG
    @ 3100 (12-15-14-35-CR1) @1.66V
    2xSSD Corsair Force GS 128 (RAID 0), WD Caviar Black SATA3 1TB HDD,
    Evga GTS 450 SC, Gigabyte Superb 720W
    XSPC RayStorm D5 EX240 (Liquid Ultra)
    NZXT Phantom 630 Ultra Tower
    Win 7 SP1 x64;Win 8.1 x64;
    Win 10 x64

  7. #7
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    44

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    ok bro.,i understand.,already clean the memory contact..the mainboard bios is F2.,regarding the ram.,already change a new sets of ram bro..
    Pero-Sesor: Core i7 860 2.83Ghz
    Curling-Sis-Term: Custom Liquid Cooling
    Mother-Bot: Gigabyte P55-UD4P
    Rrrr-Am: 2x2GB Team Xtreem DDR3 2000
    Hard-This: Western Digital Raptor
    Gera-Pig-Cut: Sapphire 4870 512MB DDR5
    Pee-Ass-You: Corsair HX620w Modular
    Cass-Sing: Lian LI PC-A17 Silver


  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    It is not the memory, or the BIOS. I replied to your PM.

    This is caused by incorrect ram voltage and QPI/Vtt relationships, or not enough IOH, QPI/Vtt, or ram voltages.

    Bent CPU Socket pipns also cause this, but again it is not the BIOS, memory, or board.

    Of course new BIOS may help these settings all work together a bit easier, but it is not the BIOS itself to blame only incorrect user settings. Of course if you are using Auto that would kinda blame the BIOS but that still is wrong as all users should set their own settings. Auto is meant for you to be able to start the board so you can make changes, it should not be used to run a system on.

  9. #9
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Kuala Lumpur, Malaysia
    Posts
    44

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    @lsdmeasap
    tq bro for ur advice.,i wanna ur help.can u provide some setting that could work..
    Pero-Sesor: Core i7 860 2.83Ghz
    Curling-Sis-Term: Custom Liquid Cooling
    Mother-Bot: Gigabyte P55-UD4P
    Rrrr-Am: 2x2GB Team Xtreem DDR3 2000
    Hard-This: Western Digital Raptor
    Gera-Pig-Cut: Sapphire 4870 512MB DDR5
    Pee-Ass-You: Corsair HX620w Modular
    Cass-Sing: Lian LI PC-A17 Silver


  10. #10
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58A-UD7 & 12GB ram problem

    Yes, I sure can. Do keep in mind though this model is so new so the BIOSes wont be fully stable for a while still. So you may need to update the BIOS once a month or so for a few months until they get the kinks worked out.

    I sent a more detailed reply to you on this via PM.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •