Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz




  1. #1
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    berlin
    Posts
    3

    Default GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    i have folloring problem:

    i run a
    GA-MA785GM-US2H Mainboard with a AMD X4 620 Processor
    and 4x 1 GB (2 Kit) Kingston HyperX KHX8500D2K2/2GN DDR2.

    When i will set the memory clock @ 1066mhz, windows 7 will be starting an then becomes a bluescreen.

    @ 800 mht with yuto configuration - it works perfektly.

    what can i do to use the memory @ 1066mhz.

    pls help me ...

  2. #2
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    Please be sure to always press ctrl+F1 on the first page in your bios so you can get all your settings and features. This must be done every time.
    Your set memory clock is on auto it should be set to manual
    tRfc should be 127ns if it's 1GB 105ns if it's 512MB
    You will need to bump the memory voltage to 2.2 volts for DDR1066.



    Code:
    MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)
    HT Link Frequency [Auto]
    VGA Core Clock control [Disabled]
    x VGA Core Clock (Mhz) 500
    CPU Clock Ratio [Auto]
    Memory Controller Freq. (Note) [Auto] 1800Mhz
    CPU Host Clock Control [Auto]
    x CPU Frequency (MHz) 200
    PCIE Clock (MHz) [Auto]
    Set Memory Clock [Manual]
    x Memory Clock X533 = DDR1066
    DCTs Mode (Note) [Unganged]
    ******** System Voltage Optimized ********
    System Voltage Control [Manual]
    x DDR2 Voltage Control +.4
    x NorthBridge Volt Control Normal
    x CPU Voltage Control Normal
    After making these changes save and exit. Then reboot back into bios and always ctrl+F1 Enter timing items. Set timing items to manual. make adjustments to them. Save and exit reboot into bios ctrl+F1 check to see if changes were made successfully. If not set to perform DQS training and save and exit reboot into Windows. Give it time for the DQS training to perform the screen may be blank for a few min.


    Code:
    DRAM Configuration
    DDRII Timing Items [Manual] SPD Auto
    x CAS# latency Auto 5T 5T
    x RAS to CAS R/W Delay Auto 5T 5T
    x Row Precharge Time Auto 5T 5T
    x Minimum RAS Active Time Auto 18T 18T
    x 1T/2T Command Timing Auto 2T
    x TwTr Command Delay Auto 3T 3T
    x Trfc0 for DIMM1 Auto 127ns 127ns
    x Trfc2 for DIMM2 Auto - - - -
    x Trfc1 for DIMM3 Auto 127ns 127ns
    x Trfc3 for DIMM4 Auto - - - -
    x Write Recovery Time Auto 6T 6T
    x Precharge Time Auto 3T 3T
    x Row Cycle Time Auto 24T 24T
    x RAS to RAS Delay Auto 3T 3T
    Last edited by artdrivers; 12-09-2009 at 12:02 AM.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  3. #3
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    berlin
    Posts
    3

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    on my bios theres only these options availeble:

    DDR2 Voltage Control "Normal, +0.1, +0.2, +0.3 but no +0.4



    Same Problem - you write Trfc0 = 127, i have only 127.5ns
    ?!?!

  4. #4
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    DDR2 Voltage Control "Normal, +0.1, +0.2, +0.3 but no +0.4
    You got memory that suggests 2.2volts and a motherboard that only goes to 2.1volts.
    Your voltage will have to be 2.1v Kingston memory manufacturer suggest's 2.2v for 1066. Try leaving the timing items on auto which will be a tad looser than 5-5-5-18 but should boot into Windows
    Same Problem - you write Trfc0 = 127, i have only 127.5ns
    That's what I mean 127.5ns
    Last edited by artdrivers; 12-09-2009 at 04:27 AM.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  5. #5
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    berlin
    Posts
    3

    Red face Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    ok, the mem dont support by mainboard.
    the volatge is only set to +0,3v, thats the problem.

    now i have order an ASUS M3N78-EM Mainboard, on manual you can see, that the memory is supportet.

    iŽll send you a feedback when i have installd the new mainboard ..


    THX 4 Helping !
    Last edited by muskotee; 12-09-2009 at 02:20 PM. Reason: edit

  6. #6
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    Thanks let us know how that goes.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  7. #7
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Arizona
    Posts
    3

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    Hey Art,

    Thank you for this information. I have been trying anything everything to get this memory to work on my machine.

    This is what I have:
    GA-MA785GM-US2H Mainboard
    Kingston HyperX 4GB (2 x 2GB) KHX8500D2K2/4G
    AMD Phenom II X4 965 Black Edition Deneb 3.4GHz
    XFX HD-577A-ZNFC Radeon HD 5770 1GB

    I have adjusted the memory to the specs you gave and still had an issue. But looking over your setup a little closer I noticed you split up the memory. I was have some really bad heat issue on them being so close. I just moved them away from each other and run tests now. This memory is making me mad and wanting to call up Kingston and scream . Cause in order for this to work you have to have some knowledge of computers to a point.
    Thank you,
    Jammers

    "Did you know we are revolving around the Sun at 67108.08888 miles an hour."


  8. #8
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    Sounds like an issue with the memory. If you can; try some different modules. I have tried; and had 4 sticks of that same memory and returned it. I had the same problem with it. I replaced it with KHX8500D2K2/2GN 4 sticks and it worked alot better. I still had to raise voltage to 2.1v (+.3v) to get it to perform at an acceptable speed for me.
    Last edited by artdrivers; 06-04-2011 at 05:45 AM.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  9. #9
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Arizona
    Posts
    3

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    Hey Art,

    Thank you for replying to me. I seen you stated you placed the voltage to (+0.3v). I will check that out once I get home from work here in about an hour. I am also having my sons test games on it while I am at work so crossing fingers right now.
    Thank you,
    Jammers

    "Did you know we are revolving around the Sun at 67108.08888 miles an hour."


  10. #10
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Arizona
    Posts
    3

    Default Re: GA-MA785GM-US2H with Kingston HyperX Memory @ 1066mhz

    Hey Art,

    I have a feeling it is the memory, it will not stay stable while I am in Windows 7 at all. I can play a game for about a half hour and it locks the machine or the machine locks right up on boot after it loads everything. As stated by Kingston 5-5-5-15 v2.2 in this doc. http://www.valueram.com/datasheets/KHX8500D2K2_4G.pdf

    It just will not work at all. Driving me crazy.

    So know on to calling Kingston... YA me... LOL
    Thank you,
    Jammers

    "Did you know we are revolving around the Sun at 67108.08888 miles an hour."


Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •