Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)




  1. #1
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Netherlands
    Posts
    12

    Unhappy Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    I'm experiencing sound stuttering with either onboard sound and my Ceative Audigy 2 Platinum eX on my brand new Gigabyte GA-770TA-UD3. I'm using 2.1 speakers (SoundSticks II).

    The stuttering in itself is not VERY 'stuttery', but I hear small hickups, clicks and the likes when playing games or music. In Tomb Raider Underworld the sound even completely disappears after a few minutes, or changes into static noise, with the regular clicks still audible: http://www.megaupload.com/?d=KVCFUJZG

    I have tried:

    • Switching my Audigy card from PCI slot
    • Using differend Audigy drivers: newest and the ones before, and kX drivers
    • Disabling CMSS
    • Disabling EAX / audio enhancements
    • Lowering RAM speed from 1600MHz to 1333Mhz
    • Running ram Unganged instead of Ganged

    My SATA disks and SSD run on IDE over SATA, when I enable AHCI Windows won't fully boot.

    My full specs:
    AMD Phenom II X4 955 BE | Scythe Mugen 2 Rev. B | Gigabyte GA-770TA-UD3 | OCZ OCZ3G1600LV4GK | Club3D HD5850 | Intel SSDSA2MH080G2R5 | TX650W

    Who has a clue?
    Last edited by jelbo; 01-31-2010 at 01:05 AM.
    AMD Phenom II X4 955 Black Edition | Scythe Mugen 2 Rev. B | Gigabyte GA-770TA-UD3 | OCZ OCZ3G1600LV4GK (4GB) | Club3D HD5850 | Intel SSDSA2MH080G2R5 (80GB) | Corsair TX650W

  2. #2
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    9,250

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    have you tried disabling c1e? in bios
    Gigabyte z77x UP4-TH F11c Modded Bios
    Intel i7 3770k 24/7@4.8ghz 1.38v Turbo llc +0.165v dvid multithreading enabled
    Samsung Green(MV-3V4G3D/US) 8GB @2133mhz 9-10-10-21-1t 1.55v
    Thermalright Silver Arrow Cpu Cooler
    1xSamsung 840 pro 256 Gb SSD windows 8.1 pro 64bit
    1xSamsung f4 HD204UI 2tb hard drive Storage
    Powercolor 7970 3gb V3 @1150mhz core/1700mhz mem,1.150v Accelero aftermarket air cooler 55c max
    Razer Lycosa Keyboard
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    Lite-On iHAS124-19 24x Sata DVDRW
    K-World Hybrid DVB-T 210SE Digital T.V Card
    L.G E2260V L.E.D 1920x1080 Monitor
    Xfx Pro 750w silver rated Psu 80+
    Fractal Arc Midi Case

    http://i38.tinypic.com/14myvfa.jpg x58 ud5 <=3.8ghz + 4.2ghz Overclock Template!!
    http://www.youtube.com/user/warren304#p/u Visit Me On Youtube

    Lots Of Gaming Videos With X58 Ud5 System And Gpu On My Youtube Channel!!
    Just Uploaded New Battlefield 4 Video!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. #3
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Netherlands
    Posts
    12

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    Yes, C1E is and always has been disabled.
    AMD Phenom II X4 955 Black Edition | Scythe Mugen 2 Rev. B | Gigabyte GA-770TA-UD3 | OCZ OCZ3G1600LV4GK (4GB) | Club3D HD5850 | Intel SSDSA2MH080G2R5 (80GB) | Corsair TX650W

  4. #4
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Virginia
    Posts
    1,470

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    Are you using Windows 7?
    If yes click start search power options set power settings to performance instead of balanced. I have seen where balanced settings on Windows 7 would cause a cpu lag to creat a sound stutter or popping sound.
    http://forums.tweaktown.com/gigabyte...ench-test.html
    http://www.gigabyte-usa.com/FileList...ios_qflash.pdf
    Phenom II 945 @ 3.2Ghz w/Thermaltake Big Typhoon Pro 14 CPU Cooler
    Gigabyte GA-MA78GM-S2H rev.1.1 F11
    Sapphire 3870HD / 100225L / 512MB / ddr4
    4GB / Kingston / KHX8500D2K2/2GN / 5-5-5-18 / 1066Mhz
    (2) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA RAID-0
    (1) WD Caviar / WD2500AAKS/ 250GB in SATA AHCI
    (2) IDE's 1 8XdualDVDRW 1 52x32x52x CDRW
    Antec /Neo HE550 / 550W
    Mid size ATX case with show through panel
    2) 80x80 front fans (1) 120x120 rear fan and small nb fan
    Microsoft comfort curve USB keyboard 2000 ver.1.0
    Logitech G500 USB mouse
    Monitor: CMV937A
    7.1+2 Channel High Definition ALC889A
    Dual boot Windows 7 32bit home & Windows 7 64bit home


  5. #5
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Netherlands
    Posts
    12

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    I was on Windows 7 x86, but had selected the Max Performance profile already. I've found the culprit when redoing everything from scratch (this time 64 bit Windows 7). Turned out to be 'Easy Tune 6' was the source of the problem. After uninstalling it everything plays fne :)
    AMD Phenom II X4 955 Black Edition | Scythe Mugen 2 Rev. B | Gigabyte GA-770TA-UD3 | OCZ OCZ3G1600LV4GK (4GB) | Club3D HD5850 | Intel SSDSA2MH080G2R5 (80GB) | Corsair TX650W

  6. #6
    profJim's Avatar
    profJim is online now Chief Munchkin + moderator
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Tacoma, WA. [USA]
    Posts
    7,811

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    Check out DPC Latency Checker (freeware + tutorial).
    Often the problem is related to poor drivers. Sometimes a program (EasyTune, for example) is the cause of the stuttering.
    Q9650 @ 4.10GHz [9x456MHz]
    P35-DS4 [rev: 2.0] ~ Bios: F14
    4x2GB OCZ Reaper PC2-8500 1094MHz @5-5-5-15
    MSI N460GTX Hawk Talon Attack (1GB) video card <---- SLI ---->
    Seasonic SS-660XP2 80 Plus Platinum psu (660w)
    WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data)
    Samsung 840 Pro 256GB SSD (boot)
    SLI @ 16/4 works when running HyperSLI
    Cooler Master 120XL Seidon push/pull AIO cpu water cooling
    Cooler Master HAF XB computer case (RC-902XB-KKN1)
    Asus VH242H 24" monitor [1920x1080]
    MSI N460GTX Hawk (1GB) video card
    Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium
    HT|Omega Claro plus+ sound card
    CyberPower CP1500PFCLCD UPS
    E6300 (R0) @ 3.504GHz [8x438MHz] ~~ P35-DS3L [rev: 1.0] ~ Bios: F9 ~~ 4x2GB Kingston HyperX T1 PC2-8500, 876MHz @4-4-4-10
    Seasonic X650 80+ gold psu (650w) ~~ Xigmatek Balder HDT 1283 cpu cooler ~~ Cooler Master CM 690 case (RC-690-KKN1-GP)
    Samsung 830 128GB SSD MZ-7PC128B/WW (boot) ~~ WD Caviar Black WD6401AALS 640GB (data) ~~ ZM-MFC2 fan controller
    HT|Omega Striker 7.1 sound card ~~ Asus VH242H monitor [1920x1080] ~~ Logitech Z-5500 Digital 5.1 Speakers
    win7 x64 sp1 Home Premium ~~ CyberPower CP1500PFCLCD U.P.S
    .


  7. #7
    Join Date
    May 2010
    Location
    Athens, Greece
    Posts
    1

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    Quote Originally Posted by jelbo View Post
    I was on Windows 7 x86, but had selected the Max Performance profile already. I've found the culprit when redoing everything from scratch (this time 64 bit Windows 7). Turned out to be 'Easy Tune 6' was the source of the problem. After uninstalling it everything plays fne :)
    I just wanted to say that I too had this stuttering problem even while listening to my mp3's and indeed Easy Tune 6 was the culprit. This was also confirmed with DPC latency checker.
    Thanks a lot jelbo for pointing out the solution!!!!

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: Stuttering sound on GA-770TA-UD3 (onboard AND pci)

    Glad to see you found this thread and were able to fix your sound issue my8os

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •