Please report all spam threads, posts and suspicious members. We receive spam notifications and will take immediate action!
Results 1 to 8 of 8

Thread: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down




  1. #1

    Default X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    Hi,

    Got my new system up and running, yay!

    One slight thing thats starting to drive me nuts, everytime the system boots up or shuts down my speakers make a loud 'pop' sound. I would image it would coincide with when the drivers are being innitialised etc. I have downloaded the latest drivers from the Gigabyte site but they haven't made a difference.

    Does anyone have any ideas as to how I can resolve this?

    tia Flo

  2. #2
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    600

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    have you tried disabling c1e and eist in advanced cpu features in bios??? my speakers pop when i turn on/off the lightswitch but nothing from turning pc on/off
    Gigabyte ex58-ud5 f12 bios
    Intel i7 920 d0 @3.8ghz 24/7-normal cpu voltage 1.18750v/c1e/turbo/multi threading enabled
    Ocz reaper DDR3 PC3-14400 (1800MHz) 3x2gb (OCZ3RPR1800LV6GK) 8-8-8-24-1t-@1.64v-1.3qpi
    Thermolab Baram cpu cooler
    Dual Boot
    1xsamsung 750gb hard drive-win7 ultimate 64
    1xsamsung 750gb hard drive-windows xp pro 32
    Ati x1950 pro gpu
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    1050w psu
    Nzxt lexa case
    http://i40.tinypic.com/2z3w377.jpg <=3.8ghz overclock template

  3. #3

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    yeah mine pop too when lights turn on and off on the same phase, but I expect this, since im running sony 7.1 HTPC speakers off an altec lansing PC speaker amp
    Havent seen this happen turning on and off a pc before.
    Gaming: GIGABYTE X58-UD5 - i7 920 C0 - Noctua NH-U12P - 6GB OCZ Platinum PC3-10666 CL7 - Sapphire HD5870 - Antec P182 - TruePower Trio 650w - 3 Acer X243HB in Eyefinity - 2 x 500GB ST3500320AS 7200.11, SD1A - MS Digital Media KB - Windows 7 Ultimate x64

    Server: - HP Proliant MicroServer N36L - 4GB Team 1333 CL9 - 1x 160 2.5 5400RPM - 2x 500GB ST3500320AS 7200.11, SD1A - 1x 250GB ST3500320AS 7200.12 - 1x 1.5TB ST3500320AS 7200.12

    HTPC1
    : GIGABYTE EP45-UD3L - E7600 - 2GB Corsair DHX 800 C5 - GIGABYTE 8500GT - Antec Fusion - Microsoft Comfort Wireless / Logitech MX1000 bt - Windows 7 Ultimate x64

    HTPC2
    : GIGABYTE 945GCMX-S2 - E6320 - 2GB Corsair DHX 800 C5 - GIGABYTE 7600GT - Antec Fusion - Windows 7 Ultimate x64


    HTPC3:
    GIGABYTE P35-DS4 - E6750 - 4GB OCZ System Elite 800 - GIGABYTE 8800GTX - TT Shark - Earthwatts 500w - DeNovo Mini - Windows 7 Ultimate x64

  4. #4

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    It's not when it turns on or off but during the booting up/shutting down phase. I'd say 2/3 into the boot, when the drivers were innitialing (I think I spelt that wrong). I know that the Realtek drivers on the Gigabyte site aren't the newest but I'm not sure which ones are the right ones on the Realtek site. Does anyone know and I'll see if updating the drivers helps

    Flo

  5. #5
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Birmingham,Great Britain
    Posts
    600

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    sorry some of those links were broken,they were working the other day best look on realteks website,or keep checking on stasios driver page on main forum page
    Last edited by warren300; 03-26-2010 at 08:32 AM.
    Gigabyte ex58-ud5 f12 bios
    Intel i7 920 d0 @3.8ghz 24/7-normal cpu voltage 1.18750v/c1e/turbo/multi threading enabled
    Ocz reaper DDR3 PC3-14400 (1800MHz) 3x2gb (OCZ3RPR1800LV6GK) 8-8-8-24-1t-@1.64v-1.3qpi
    Thermolab Baram cpu cooler
    Dual Boot
    1xsamsung 750gb hard drive-win7 ultimate 64
    1xsamsung 750gb hard drive-windows xp pro 32
    Ati x1950 pro gpu
    Logitech X-530 5.1 Speakers
    1050w psu
    Nzxt lexa case
    http://i40.tinypic.com/2z3w377.jpg <=3.8ghz overclock template

  6. #6
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    R2.45 can be downloaded here, it is the latest.

    Realtek

    Download any of these, you may need to try each box (1 GO, 2 GO, 3 GO) before you get a download to start



    This may not help with your issue though, did you try disabling speedstep as mentioned above? What PSU are you using?

  7. #7

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    Hi,

    Thanks for your help, the problem went away after I flashed the BIOS

    Flo

  8. #8
    Lsdmeasap's Avatar
    Lsdmeasap is offline GIGABYTE Guru
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    PCB Island
    Posts
    25,940

    Default Re: X58-UD7 loud 'pop' sound on start up and shut down

    Ahh, nice to hear your resolved this!

    Post back anytime if you need more help

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •